Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ο Αριστοτέλης στο Μον Σαιν Μισέλ - Συλβαίν Γκουγκενέμ

Ο Αριστοτέλης στο Μον Σαιν Μισέλ - Συλβαίν Γκουγκενέμ

Από τις εκδόσεις Ολκός κυκλοφορεί το βιβλίο του Συλβαίν Γκουγκενέμ, με τίτλο «Ο Αριστοτέλης στο Μον Σαιν Μισέλ. Οι ελληνικές ρίζες της χριστιανικής Ευρώπη».

 

Ο συγγραφέας αμφισβητεί την κρατούσα αντίληψη ότι η Δύση, τον Μεσαίωνα, ανακάλυψε την αρχαία ελληνική γνώση χάρη στις μεταφράσεις των Αράβων. Ο γάλλος καθηγητής της μεσαιωνικής ιστορίας, Συλβαίν Γκουγκενέμ, αντιτίθεται με σφοδρότητα σ’ αυτή τη θεωρία και καταδεικνύει ότι η Ευρώπη διατηρούσε πάντα επαφές με τον ελληνικό κόσμο. Το Μον-Σαιν-Μισέλ ιδιαίτερα αποτελούσε ένα δραστήριο κέντρο μετάφρασης των έργων του Αριστοτέλη, ήδη από τον 12ο αιώνα, ενώ οι πρώτες μεταφράσεις των ευρωπαίων λογίων προηγήθηκαν αρκετές δεκαετίες  των αραβικών αντιστοίχως.

 

Ανακαλύπτουμε επίσης ότι από την άλλη πλευρά της Μεσογείου ο εξελληνισμός του ισλαμικού κόσμου υπήρξε πιο περιορισμένος από ό,τι πιστεύουμε και ήταν έργο κυρίως των χριστιανών Αράβων. Ακόμη και αυτός ο τομέας της ισλαμικής φιλοσοφίας (Αβερρόης, Αβικένας) παρέμεινε εν μέρει ξένος προς το ελληνικό πνεύμα.

 

Μέσα από τεκμηριωμένη έρευνα και μελέτη των πηγών, επιχειρεί να αποδείξει ότι η μετάδοση της ελληνικής γνώσης στη χριστιανική Ευρώπη υπήρξε προπάντων καρπός της βούλησης των ίδιων των Ευρωπαίων, υποστηρίζοντας ότι εάν ο όρος «ρίζες» έχει ένα νόημα για τους πολιτισμούς, οι ρίζες του ευρωπαϊκού κόσμου είναι ελληνικές.

 

Το έργο έγινε αντικείμενο εντονότατων συζητήσεων στη Γαλλία και στο εξωτερικό καθώς ανατρέπει την έως τώρα αντίληψη για τον εξελληνισμό της Δύσης με τη μεσολάβηση των Αράβων, και ως εκ τούτου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ελληνική έκδοση του βιβλίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και πολύ γρήγορα ανατυπώθηκε, συνεχίζοντας να τροφοδοτεί έναν γόνιμο διάλογο.  

 

Μτφρ.: Φανή Γαϊδατζή, Φανή Μπούμπουλη

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.