Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Οι xPause και ο πιανίστας Στέφανος Νάσος στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Οι xPause και ο πιανίστας Στέφανος Νάσος στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας παρουσιάζει στην αίθουσα συναυλιών το κουαρτέττο εγχόρδων xPause και τον πιανίστα Στέφανο Νάσο σε μια συναυλία με τίτλο Απόρριψη και επιτυχία την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014.


Το αναλυτικό πρόγραμμα:

Τετάρτη 5-3-2014

Απόρριψη και επιτυχία

Maurice Ravel (1875-1937): Κουαρτέττο εγχόρδων σε φα μείζονα (1903)
Allegro moderato. Très doux
Assez vif. Très rythmé
Très lent
Vif et agité
    
Διάλειμμα

César Franck (1822-1890): Κουιντέττο με πιάνο σε φα ελάσσονα

Molto moderato quasi lento – Allegro
Lento, con molto sentimento
Allegro non troppo, ma con fuoco


Στέφανος Νάσος, πιάνο

Κουαρτέτο εγχόρδων xPause
Δημήτρης Χανδράκης, βιολί I
Μικέλ Μιχαηλίδης, βιολί II
Θανάσης Σουργκούνης, βιόλα
Μαρία Ανισέγκου, βιολοντσέλο


Τα έργα

Στην συναυλία θα παρουσιαστούν δύο από τα σημαντικότερα έργα μουσικής δωματίου από τον γαλλόφωνο χώρο. Οι συνθέσεις έλαβαν διφορούμενες κριτικές στις πρώτες τους εκτελέσεις από τους ειδικούς: αποδοκιμάστηκαν τα έργα, το μεν κουιντέττο από τον πιανίστα του -και σπουδαίο συνθέτη Camille Saint-Saëns, το δε κουαρτέττο από το Ωδείο των Παρισίων και το Prix de Rome. Υπήρξαν όμως επιτυχημένα για το κοινό και αργότερα φυσικά μεταξύ των μουσικών. Έχουν πολυηχογραφηθεί και ανήκουν στο στάνταρ ρεπερτόριο κάθε κουαρτέττου εγχόρδων.


Βιογραφικά

Ο Στέφανος Νάσος έχει δώσει συναυλίες ατομικές και μουσικής δωματίου, κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες σε Βουλγαρία, Φινλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Ηχογράφησε το 2ο κονσέρτο του Προκόφιεφ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ και δύο ψηφιακούς δίσκους: μουσική δωματίου του H. Vieuxtemps, και τα έργα για πιάνο του Αιμ. Ριάδη. Έχει εμφανιστεί με όλες τις σημαντικές Ελληνικές ορχήστρες, προσφάτως με την Καμεράτα στον κύκλο όλων των κοντσέρτων του Beethoven (2013). Ως σολίστας, παρουσίασε έργα για πιάνο των Γ. Τσοντάκη, Δημ. Τερζάκη, Μ. Βάρβογλη, Ριάδη, Γ. Σισιλιάνου και Δημ. Μητρόπουλου σε πρώτες εκτελέσεις. Επιπλέον, παρουσίασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Γ. Τσοντάκη Άνθρωπος των Θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα το 2008 με την KOA.

Ο Στέφανος έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι το 2006 (καθηγ. Matti Raekallio), ενώ προηγουμένως σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Κολωνίας (καθηγ. Roswitha Gediga), στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Καρλσρούης (καθηγ. Sontraud Speidel), και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» (καθηγ. Καλομοίρα Νάσου).

Ο Στέφανος διδάσκει πιάνο στα ωδεία Ορφείο και Σύγχρονο της Αθήνας. Στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργάζεται σταθερά με εξαιρετικούς συναδέλφους όπως οι Ν. Νικόπουλος, Ι. Ζήκου, Μ. Δωρή, Μ. Μαργαρίτη, M. Zeffiri και Β. Βενετικίδου, ενώ αποτελεί μέλος του Ergon Ensemble και του Συνόλου Εαρινού Φεστιβάλ Παξών. Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν φεστιβάλ όπως το “musei di sera” στην Τεργέστη της Ιταλίας, τα Φεστιβάλ Αθηνών, Σερίφου, Σάμου (Young Artists Festival), και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Παρουσίασε έργα μουσικής δωματίου των Αντ. Ανισέγκου, Γ. Βλαχόπουλου, Αργ. Κουνάδη, Ντ. Κωνσταντινίδη, Τσοντάκη και Π. Πλακίδη σε πρώτες εκτελέσεις σε εξωτερικό και Ελλάδα. Από το 2009 έχει αναλάβει τις Εκδόσεις Νάσου, ενώ από το 2012 διοργανώνει τον κύκλο «Το piano στα forte του» στον ΦΣ «Παρνασσός».


To κουαρτέττο εγχόρδων xPause, αποτελείται από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συναντώνται για να μετατρέψουν την παρέα σε δημιουργία. Το σύνολο έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων την εμφάνιση στα 46α Δημήτρια Θεσ/νίκης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στο παγκόσμιο συνέδριο της ISME. Στόχος του συνόλου είναι η ανάδειξη δημοφιλών έργων από όλες τις μουσικές περιόδους.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Στέφανος Κορκολής
30.01.2017 13:56
Ο διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης Στέφανος Κορκολής επιστρέφει στη σκηνή του Half Note για μια σειρά νέων παραστάσεων που φέρουν τον τίτλο «Εφ’ όλης της ύλης».
If Not For You:  Αφιέρωμα στον Bob Dylan στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
09.12.2016 11:29
Το Hellenic American College / Hellenic American University και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στον Αμερικανό μουσικό θρύλο Bob Dylan, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η εκδήλωση, μια βραδιά με μουσική και στίχους του Bob Dylan, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30 στο θέατρο της οδού Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.
Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας από το Στέφανο Θεοδωρίδη στο Θέατρο Πόρτα
20.04.2016 12:12
Ο Στέφανος Θεοδωρίδης θα εμφανιστεί στο Θέατρο Πόρτα, στο πλαίσιο του κύκλου Τρίτες Παράλληλες, για μία συναυλία με τίτλο Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.
Μουσικές χωρίς σύνορα: Ο Μιχάλης Χόιπελ και ο Mario Häring στο Ωδείο Αθηνών
31.03.2016 15:05
Στην ιστορική αίθουσα «Άρης Γαρουφαλλής» του Ωδείου Αθηνών του αρχαιότερου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, οι νέοι, καταξιωμένοι μουσικοί, ο βιολοντσελίστας Μιχάλης Χόιπελ και ο πιανίστας Mario Häring, θα ερμηνεύσουν την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, ένα αξιόλογο και σπάνιο πρόγραμμα μουσικής δωματίου.