Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Εικαστικός Χώρος Χρόνος, ένα σεμινάριο για τον κινηματογράφο, στο Βαφοπούλειο

Εικαστικός Χώρος Χρόνος, ένα σεμινάριο για τον κινηματογράφο, στο Βαφοπούλειο

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει σεμινάριο, με τίτλο “εικαστικός Χώρος Χρόνος/ ένα σεμινάριο για τον κινηματογράφο”, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί την περίοδο Μάρτιος - Απρίλιος 2014.

 

Το σεμινάριο έχει ως σκοπό τη γνωριμία με την τέχνη του κινηματογράφου, και την κατανόηση των βασικών εννοιών. Κύριος άξονας της θεματικής του είναι η σκηνογραφία και η ενδυματολογία.

 

Πρόκειται για μία εικαστική προσέγγιση και ανάλυση, των παραπάνω τομέων, με σκοπό την κατανόηση της αισθητικής και των τρόπων υλοποίησης. Ακροβατεί ανάμεσα στον ακαδημαϊσμό, τη θεωρητική προσέγγιση και την χειρονομιακή καλλιτεχνική πράξη - δράση. Δεν πρόκειται για ένα σεμινάριο θεωρίας αλλά για μία ερευνητική, διαδραστική ανάλυση δεδομένων, ερεθισμάτων και εικόνων.

 

Θα γίνει μια εκτενής αναφορά σε καλλιτεχνικά ρεύματα και διαδικασίες που ακολουθούνται ώστε η αφηρημένη εικαστική ιδέα να γίνει ρεαλιστική πράξη. Θα αναλυθούν οι διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την ερευνητική διαδικασία, και το πως φτάνουμε να υλοποιήσουμε ένα σκηνικό χώρο ή μια ενδυματολογική αφήγηση βασισμένοι σε ένα σενάριο .

 

Θα αναλυθούν τα στάδια της προετοιμασίας, οι τρόποι προσέγγισης ενός σεναρίου, οι καλλιτεχνικοί και αισθητικοί παράμετροι, αλλά και οι τεχνικοί όροι και προδιαγραφές.Θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στους τομείς που πλαισιώνουν το σκηνογραφικό - ενδυματολογικό, καθώς και ανάλυση σε σχέση με τους άλλους καλλιτεχνικούς συντελεστές μίας ταινίας: δ.φωτογραφίας, animation artist, κ.λ.π.

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι να προσφέρει ικανές γνώσεις σε όσους το παρακολουθήσουν, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν τα εικαστικά μέρη μίας ταινίας μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό της. Να δώσει μία πρώτη προσέγγιση σε σχέση με τρόπους και ιδέες ως προς την υλοποίηση και την ολοκλήρωση μιας σκηνογραφικής – ενδυματολογικής πρότασης.

 

Να βοηθήσει σπουδαστές ή αρχάριους των παραπάνω τομέων να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους, σχεδιάζοντας σκηνικά, κοστούμια, και να κατασκευάσουν σκηνικούς χώρους. Να βοηθήσει άλλους συντελεστές μιας ταινίας να συνεργαστούν με τον σκηνογράφο/ ενδυματολόγο. Να ξαναθυμίσει στους πιο έμπειρους τη διαδικασία από τη νοητική σκέψη στην πρακτική υλοποίηση.

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιάζεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, τμήματα επιλεγμένων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και ειδικές προβολές ταινιών με παρουσία του σκηνοθέτη ή καλλιτεχνικού συντελεστή της ταινίας με στόχο την επιμέρους ανάλυση σε αισθητικά και τεχνικά μέρη.

 

Θα δοθεί προς μελέτη επιλεγμένη βιβλιογραφία, φιλμογραφία και μέρη του σεμιναρίου θα αποσταλούν διαδικτυακά στους συμμετέχοντες.

 

Τέλος πιλοτικά θα γίνει ανάλυση επιλεγμένου σεναρίου με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίησή του από ομάδες εργασίας.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες, όλων των ειδικοτήτων, εικαστικούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, φοιτητές και απόφοιτους καλλιτεχνικών σχολών, αλλά και σε όσους επιθυμούν να ενασχοληθούν με το παραπάνω γνωστικό αντικείμενο.

 

Ομιλητές:

Χρήστος Δήμας/ Σκηνοθέτης, σεναριογράφος.

Περικλής Χούρσογλου/ Σκηνοθέτης - Επίκουρος καθηγητής σκηνοθεσίας στο τμήμα κινηματογράφου του Α.Π.Θ.

Αναστασία Αρσένη/ Σκηνογράφος, ενδυματολόγος.

Σταμάτης Γιαννούλης/ Διευθ. φωτογραφίας.

 

Το σεμινάριο θα προλογήσει ο Απόστολος Βέττας/ Σκηνογράφος, ενδυματολόγος.

Το εργαστήριο θα βασιστεί σε σενάρια του Βασίλη Ραϊση/ Σκηνοθέτη, σεναριογράφου.

Εισηγητής Σεμιναρίου: Μαρία Καραθάνου/ Εικαστικός.

 

Το σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Βαφοπουλείου Πνευματικού κέντρου, και έχει την υποστήριξη του Ε.Κ.Κ.

 

Διάρκεια σεμιναρίου: 32 διδακτικές ώρες.

 

Κόστος συμμετοχής :

80 ευρώ

50 ευρώ/ φοιτητικό, ατέλειες, κάρτες σκηνοθετών, μέλη Ε.Ε.Τ.Ε κ.λ.π..

40 ευρώ/ ανέργων

 

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/pages/Εικαστικός-Χώρος-Χρόνος-Ένα-σεμινάριο-για-τον-κινηματογράφο

 

Σχετικές ειδήσεις
Η Αγελάδα του Dariush Mehrjui στο Σχολείο του Σινεμά
12.01.2017 14:37
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας του Νταριούς Μεχρζουί, Η Αγελάδα, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017 στις 19.30, με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση.
Η Τελετή, του Κλοντ Σαμπρόλ στο Σχολείο του Σινεμά
11.11.2016 14:32
Με μια κορυφαία ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ, την Τελετή (La Ceremonie, έγχρωμη, Γαλλία- Γερμανία, διάρκεια 112΄) συνεχίζει το Σχολείο του Σινεμά τις εκπαιδευτικές του προβολές πάντα με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση την Κυριακή 13.11.2016 στις 20.00.
Μια Σελίδα Τρέλας & Citizenfour: Δύο σημαντικές προβολές με ανάλυση στο Σχολείο του Σινεμά
22.09.2016 14:06
Οι ταινίες Μια Σελίδα Τρέλας (1926) του Κεϊνοζούκε Κινουγκάσα και Citizenfour (2014) της Λόρα Πόιτρας, θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, αντίστοιχα, στο Σχολείο του Σινεμά.
This is not a coup: Παράλληλη προβολή σε Φρανκφούρτη και Αθήνα
11.07.2016 17:13
Την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 – καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν την Ελλάδα στην ολοκληρωτική παράδοση απέναντι στην ΕΕ και τους δανειστές – θα πραγματοποιηθεί παράλληλη προβολή του ντοκιμαντέρ This is not a coup, του Άρη Χατζηστεφάνου, μπροστά από το κτίριο της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη και στον κινηματογράφο Τριανόν στην Αθήνα.
Μπίλης, ξανά στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος
12.04.2016 15:35
Λόγω της ανταπόκρισης του σινεφίλ κοινού, η ταινία μικρού μήκους Μπίλης, θα προβληθεί για μία ακόμα φορά, την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στις 16:00, στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμος.