Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Η Σοφία Μαντουβάλου διεκδικεί το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν Ίββυ 2014

Η Σοφία Μαντουβάλου διεκδικεί το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν Ίββυ 2014

Η Ελληνίδα συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου διεκδικεί για το σύνολο του έργου της, ανάμεσα σε 29 συγγραφείς από όλο τον κόσμο, το φετινό Διεθνές Βραβείο Άντερσεν Ίββυ.


Προτεινόμενη από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), η  πολυβραβευμένη συγγραφέας διεκδικεί το σημαντικότερο διεθνές βραβείο για το σύνολο του έργου της και τη συνεισφορά της στην παιδική λογοτεχνία .


Με βασικά χαρακτηριστικά το χιούμορ, τη φαντασία και το παράλογο, η ανατρεπτική Σοφία Μαντουβάλου εδώ και 30 χρόνια υπηρετεί το βιβλίο και την εκπαιδευτική τηλεόραση , κατορθώνοντας να συνδυάζει τα φανταστικά με τα πραγματικά στοιχεία της ζωής , το όραμα με την πραγματικότητα. Με βιβλιογραφία που ξεπερνά τα 70 βιβλία, το έργο της στην παιδική λογοτεχνία έχει διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα κινεζικά και τα κορεάτικα, ενώ κάποια περιλαμβάνονται στο σχολικό ανθολόγιο. Στην εκπαιδευτική τηλεόραση, ως ειδικός στην εκπαίδευση με τις νέες τεχνολογίες, έχει δημιουργήσει περισσότερα από 150 εκπαιδευτικά προγράμματα, πολλά από τα οποία αφορούν στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, όπως τα δημοφιλή, βραβευμένα και διεθνώς, ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ και  Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ. Η επιθυμία της να αγαπήσουν τα παιδιά τη λογοτεχνία, τη φέρνει πολύ συχνά στα σχολεία εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και κοντά στον γονέα και τον εκπαιδευτικό.


Η ίδια δήλωσε για την υποψηφιότητά της: “30 χρόνια ονείρου, γραφής και δράσης για έναν καλύτερο εαυτό και έναν καλύτερο κόσμο, ανταμείβονται με την ελληνική υποψηφιότητα ΙΒΒΥ 2014 για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν”.


Το Βραβείο Άντερσεν θεωρείται η ανώτατη διάκριση στην παιδική λογοτεχνία και η πρόταση υποψηφιότητας αποτελεί την ανώτερη διεθνή αναγνώριση για τους δημιουργούς παιδικών βιβλίων. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν  από την ΙΒΒΥ στις 24 Μαρτίου 2014 στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια,  στην Ιταλία. Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στη δική μας Σοφία Μαντουβάλου!
 

Για την Σοφία Μαντουβάλου (www.sophiamadouvalou.gr )

Η Σοφία Μαντουβάλου ζει στην Αθήνα. Σπούδασε εξελικτική ψυχολογία, εκπαιδευτική τεχνολογία και σκηνοθεσία στην Ελλάδα και στον Καναδά. Εδώ και τριάντα χρόνια που υπηρετεί το βιβλίο και την τηλεόραση παρέα με τη φαντασία, το χιούμορ και το παράλογο, κατορθώνει να συνδυάζει τα φανταστικά με τα πραγματικά στοιχεία της ζωής, το όραμα με την πραγματικότητα. Έχει εκδώσει έως τώρα εβδομήντα βιβλία για παιδιά και νέους. Το έργο της στην παιδική λογοτεχνία έχει διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι δημιουργός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών ταινιών, μερικές από τις οποίες έχουν αποσπάσει διακρίσεις.


Για την ΙΒΒΥ (www.ibby.org )

Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), είναι μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με 60 χρόνια δράσης και περισσότερα από 65 εθνικά τμήματα-μέλη σε όλο τον κόσμο. Το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης είναι ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (www.greekibby.gr). Κάθε δύο χρόνια, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια, η ΙΒΒΥ  απονέμει τα βραβεία Hans Christian Andersen σε ένα συγγραφέα και έναν εικονογράφο, των οποίων το σύνολο του έργου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην καλλιέργεια, προώθηση και διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Το Βραβείο Andersen θεωρείται το “Μικρό Νόμπελ της Λογοτεχνίας” και αποτελεί την ανώτερη διεθνή αναγνώριση για τους δημιουργούς παιδικών βιβλίων. Φέτος οι υποψήφιοι για τη συγγραφή είναι 29 και για την εικονογράφηση 31 από 34 συνολικά χώρες από όλο τον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις
Το Βραβείο Μυθιστορήματος του Αναγνώστη στον Ηλία Μαγκλίνη
15.06.2016 10:34
Η «Πρωινή γαλήνη» του Ηλία Μαγκλίνη απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».
Στη Χαν Κανγκ και τον Χορτοφάγο το φετινό βραβείο Booker
19.05.2016 15:46
Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Κανγκ απονεμήθηκε το βραβείο Booker 2016 για το βιβλίο της Ο Χορτοφάγος (The Vegetarian).
Στον Ηλία Μαγκλίνη το Βραβείο Πεζογραφίας 2015
16.05.2016 09:37
Το Περιοδικό Κλεψύδρα απονέμει το Βραβείο Πεζογραφίας για το έτος 2015 στον Ηλία Μαγκλίνη μιλάει για την «Πρωινή γαλήνη» - εκδόσεις Μεταίχμιο.
Παιδική, Εφηβική και Εκπαιδευτική Γωνιά στη 13η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
04.05.2016 16:44
Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνει κάθε χρόνο πολλαπλές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τόσο τις αφηγηματικές, διαδραστικές και εν γένει ευρηματικές παρουσιάσεις της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων, όσο και την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν την κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της Εκπαίδευσης, αλλά και τους γονείς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Παιδική, η Εφηβική και η Εκπαιδευτική Γωνιά αποτελούν ίσως τους πλέον δυναμικούς πόλους έλξης των επισκεπτών της Έκθεσης.
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στον Αντώνη Γεωργίου και το
06.04.2016 15:28
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας είναι μια φρέσκια ωραία πρωτοβουλία της Κοινότητας (ξεκίνησε το 2009) με σκοπό να προβάλλει πανευρωπαϊκά συγγραφείς που ξεχωρίζουν μέσα στη χώρα τους.