Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Αναζητώντας τον Κοινό Τόπο: έκθεση του Δημήτρη Μεράντζα στη Blender Gallery

Αναζητώντας τον Κοινό Τόπο: έκθεση του Δημήτρη Μεράντζα στη Blender Gallery

«Αναζητώντας τον Κοινό Τόπο» είναι ο τίτλος της έκθεσης αναδρομικού χαρακτήρα του Δημήτρη Μεράντζα, που περιλαμβάνει μία επιλογή έργων της μέχρι τώρα εικοσαετούς πορείας του, από το 1993 έως το 2013. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Blender Gallery υπό την επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου.


Ο Μεράντζας είναι ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης που σχολιάζει την σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση δημιουργώντας αυτόνομες εικαστικές ενότητες έργων. Εμπνέεται πολυμήχανα από τη σύγχρονη καθημερινότητα και προσλαμβάνει γόνιμα ποικίλες πηγές έμπνευσης ως υπερευαίσθητη κεραία.
 

Πειραματίζεται ελεύθερα ανανεώνοντας διαρκώς τα εκφραστικά του εργαλεία και χρησιμοποιώντας συχνά ετερογενή υλικά. Ερευνά με νεανική όρεξη τη σχέση φόρμας και περιεχομένου. Γλυπτική, ζωγραφική, εγκαταστάσεις, κατασκευές, φωτογραφία και φωτοχημική ζωγραφική αποτελούν τα εικαστικά πεδία της δράσης του.
 

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται σε αυτό που κρύβεται πίσω από τη φαινομενική διαφορετικότητα των έργων του – τον κοινό ιστό της καλλιτεχνικής του δημιουργίας που, ενώ παραμένει στην ουσία ίδια, δίδει διαφορετικές όψεις και σχήματα στον εαυτό της.


Τα έργα του Μεράντζα φαντάζουν διαφορετικά το ένα με το άλλο. Υπάρχουν, όμως, εννοιολογικοί και αισθητικοί άξονες που συνδέουν αβίαστα τα έργα αυτά μεταξύ τους. Μερικά στοιχεία και μοτίβα εμφανίζονται ως επωδοί – ο σπασμένος καθρέπτης που κατακερματίζει το είδωλο, η ρόδα που συμβολίζει την κίνηση μέσα στον χρόνο και τη σκέψη, η διαμπερής τρύπα που λειτουργεί ως δίοδος επικοινωνίας, και η τυφλή τρύπα που αποδίδει το βαθύτερο δυνατό μαύρο.


Χρησιμοποιεί με ελευθερία προκατασκευασμένα υλικά, όπως βίδες, καρφιά και ρόδες, ως επιμέρους στοιχεία των έργων του. Δρα με διάθεση διερευνητική που του ανοίγει προοπτικές έκφρασης και του αποκαλύπτει ιδιαίτερες τεχνικές, όπως η φωτοχημική ζωγραφική. Από μία επιθυμία να βλέπει πίσω από την όψη, σκάβει την επιφάνεια της ύλης και διεισδύει μέσα της. Η ακραία αγάπη του για μικτά υλικά γίνεται πεδίο ελευθερίας στη διάσταση της περιπέτειας που τον οδηγεί σε πρωτόγνωρα και εκπληκτικά αποτελέσματα.  Μία αναδρομική ανασκόπηση στα έργα του Μεράντζα, όπως η παρούσα, προδίδει τη λατρεία του για το κόκκινο χρώμα σε όλες του τις αποχρώσεις.
 

Η έκθεση «Αναζητώντας τον Κοινό Τόπο» έχει παράδοξο τίτλο εάν υπολογισθεί η ποικιλία και το εύρος του εικαστικού λεξιλογίου των έργων του Μεράντζα. Βγάζει, όμως, και νόημα εάν ληφθεί υπόψη ότι σε μία βαθύτερη ανάγνωση των πολύ διαφορετικών έργων μεταξύ τους, υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα που τα συνδέει στενά και προδίδει τη συγγένειά τους.
 

Έχοντας τη δυνατότητα να εξετάσει το έργο του Μεράντζα αναδρομικά, ο θεατής εκπλήσσεται από το εύρος και το φάσμα της φαντασίας του καλλιτέχνη αλλά και τις προκλήσεις που έθεσε στον εαυτό του. Και όλα αυτά γίνονται με μίαν απαράμιλλη διάθεση σκηνοθεσίας. Στο τέλος μένει η αίσθηση ότι ο Μεράντζας αρνείται κάθε εφησυχασμό, αδιαφορεί για τα στερεότυπα, αναζητεί το καινούργιο κι επιδιώκει το ρίσκο. Ωστόσο, αυτό που μοιάζει τόσο υπέροχα τυχαίο είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά προμελετημένο και προσεκτικά οργανωμένο.
 

Ο Μεράντζας έχει κερδίσει το στοίχημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας – να αμφισβητήσει τις δεδομένες αρχές, να ξεπεράσει τον εαυτό του και τις δυνατότητες των υλικών του, και να φθάσει ιδανικά σε μία νέα διάσταση.


Ο Δημήτρης Μεράντζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, όπου ζει κι εργάζεται. Έχοντας σπουδάσει στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου, ο Μεράντζας αντιμετωπίζει την εικαστική πραγματικότητα με πληθώρα τρόπων. Είναι ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης που σχολιάζει τη σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση ανανεώνοντας διαρκώς τα εκφραστικά του εργαλεία και δημιουργώντας αυτόνομες εικαστικές ενότητες έργων. Πειραματίζεται με ελευθερία, χρησιμοποιώντας διαφορετικά, συχνά ετερόκλιτα, υλικά ερευνώντας με νεανική όρεξη τη σχέση φόρμας-περιεχομένου. Ζωγραφική, φωτογραφία, φωτοχημική ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές και εγκαταστάσεις αποτελούν τα εικαστικά πεδία δράσης του καλλιτέχνη.

Το έργο του Μεράντζα περιλαμβάνεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Εταιρία Οίνου Μπουτάρη, Συλλογή Δάκη Ιωάννου, και Συλλογή Γρηγορίου Παπαδημητρίου .


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Δημήτρη Μεράντζα δείτε εδώ: http://www.theblendergallery.com/ell/artist/29/merantzas-dimitris

Σχετικές ειδήσεις
Gifts of Poseidon: Ομαδική έκθεση στη Blender Gallery
13.06.2016 13:47
Στα πλαίσια της παγκόσμιας ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων 2016, οι δύο ναυτιλιακές δυνάμεις Maersk Broker Ltd. και η Chartworld Shipping Co. συνδιοργάνωσαν στη Blender Gallery μία μοναδική εκδήλωση στις 8 Ιουνίου, με αφορμή την οποία παρουσιάστηκε η έκθεση " Gifts of Poseidon ".
In the wild: έκθεση της Δανάης Μεγγρέλη στη Blender Gallery
22.01.2016 16:22
Η Blender Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Δανάης Μεγγρέλη με τίτλο “In the Wild”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 19:00.
Cosmos: Έκθεση του Μανώλη Αναστασάκου στη Blender Gallery
10.12.2015 15:19
Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 εγκαινιάζεται στη Blender Gallery η ατομική έκθεση του Μανώλη Αναστασάκου με τίτλο «Cosmos».
Η ομαδική έκθεση Art2Give στην Blender Gallery
05.11.2015 17:06
H Blender Gallery σε συνεργασία με το KINARI Design, το ETHOS Art και τον οργανισμό Αλληλεγγύη - Solidarity Now εγκαινιάζουν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 την έκθεση "Art2Give" όπου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έργα σύγχρονων Αμερικανών ζωγράφων.
Περίπατος: έκθεση του Δημήτρη Μεράντζα στη γκαλερί a.antonopoulou.art
27.10.2015 10:04
Ο Δημήτρης Μεράντζας παρουσιάζει στην γκαλερί a.antonopoulou.art την εγκατάσταση με τίτλο «Περίπατος».