Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Περί έρωτα: θεατρική παράσταση στο Θέατρο Χυτήριο

Περί έρωτα: θεατρική παράσταση στο Θέατρο Χυτήριο

Το Μεταμορφωτικό Θέατρο παρουσιάζει την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τη θεατρική παράσταση «Περί έρωτα» που απαντάει  στα θεμελιώδη ερωτήματα μέσω της εμπειρίας της ανθρωπότητας εδώ και 2000 χρόνια.


«Για ποιο λόγο τριγυρνούν στις φαντασιώσεις μας ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα; Τι γυρεύουν ο Τριστάνος και η Ιζόλδη καταμεσής του πελάγους και τι δουλειά έχει ο τροβαδούρος του Μεσαίωνα τα μεσάνυχτα κάτω από τη  γέφυρα των στεναγμών;  Πώς κατέκτησε ο Κορτέζ την αυτοκρατορία των Αζτέκων, ποιο είδος έκστασης είναι ανώτερο σύμφωνα με το Σωκράτη, πόσες και ποιες εφαρμογές μπορεί να έχει ένα ξυραφάκι,  και επιτέλους μπορεί να είναι μια ζωή γεμάτη πάθος;"


Σκηνοθεσία: Φάνης Καφούσιας, Μαίρη Παππά.
Μουσική live performance: Χρήστος Οικονομίδης
Παίζουν: Φαίη Βάκρινου, Κατερίνα Γκέτη, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Νίκος Κανάς, Κώστας Κλίτσας, Χριστίνα Κοττώρη, Αλίσα Μπουζάνη, Νίκος Σαρόγλου,  Έφη Χαντζούλη.
Κείμενο: Συγγραφική ομάδα Μεταμόρφωσις
Παραγωγή: ΑΜΚΕ Μεταμόρφωσις


Σεξ, γάμος , έρωτας, αγάπη, 4 διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις από το Μεταμορφωτικό Θέατρο. Μεταμορφωτικές θεατρικές εμπειρίες που πραγματεύονται θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Ποιον δεν απασχολούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτοί οι τομείς; Ποιος μένει ανεπηρέαστος αν κάτι από τα παραπάνω δεν λειτουργεί; Πρόκειται για έναν κεντρικό τομέα της ζωής των ανθρώπων. Τον τομέα των σχέσεων. Και οι σχέσεις συχνά υποφέρουν γιατί διέπονται από διάφορους φόβους. Εμφανίζεται ο φόβος, απομακρύνεται η ελευθερία. Τις περισσότερες φορές η απώλεια της ελευθερίας εξισώνεται με ταλαιπωρία. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο κλειδί στο οποίο ακουμπούν οι πρώτες παραστάσεις του Μεταμορφωτικού Θεάτρου.


Στόχος τους είναι να απελευθερώσουν το θεατή και να ανοίξουν νέες οπτικές όσον αφορά τους συγκεκριμένους τομείς. Πως γίνεται αυτό; Μπροστά στα μάτια του θεατή δραματοποιείται μέσα σε κάποια λεπτά η ιστορία του εκάστοτε θέματος (σεξ, γάμος, έρωτας, αγάπη) των τελευταίων δύο χιλιετιών στον δυτικό πολιτισμό κι έτσι ο θεατής κατανοεί γιατί φτάσαμε στο παρόν να σχετιζόμαστε όπως σχετιζόμαστε με αυτά τα θέματα. Η εικόνα ανοίγει αυτόματα, και με τον τρόπο αυτό μεταμορφώνεται η διάσταση του «Θέματος» που παρουσιάζεται, Το θεατρικό έργο λειτουργεί σαν ένα εργαλείο με το οποίο ο θεατής απομακρύνει από τα μάτια του το μικροσκόπιο μέσα από το οποίο εστίαζε σε ό,τι τον προβλημάτιζε. Πρόθεση του Μεταμορφωτικού Θεάτρου είναι να αφήσει το θεατή με μια αίσθηση ελευθερίας σε αυτούς τους τομείς.


Θα ακολουθήσει πάρτυ για τη γιορτή του Αγ.Βαλεντίνου.

Σχετικές ειδήσεις
TraVma από την ομάδα ΘέRetro στο Θέατρο Σοφούλη
16.06.2016 15:35
Η θεατρική ομάδα "ΘέRetro" αποτελούμενη από τελειόφοιτους του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μενεμένης και φοιτητές της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (Θεάτρου, Κινηματογράφου) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "TraVma", βασισμένη στο έργο του Edward Albee "The Play About The Baby" στο Θέατρο Σοφούλη το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 21:00.
Αχ, Ρωξάνη!: μία παράσταση όπερας - cabaret στο Θέατρο Χυτήριο
08.02.2016 16:54
Το Θέατρο Χυτήριο παρουσιάζει την όπερα - cabaret Αχ, Ρωξάνη, από την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016.
Καταλόγια...δημοτικοί στίχοι περί έρωτος και θυσίας, στο Πολυχώρο Vault
21.01.2016 09:57
Ο Πολυχώρος VAULT και ο Θοδωρής Οικονομίδης (ο δημιουργός πίσω από τις θεατρικές παραστάσεις «Golfw 2.3 beta», Λιωμένο Βούτυρο, κλπ) με την θεατρική του ομάδα “Κύκλος” παρουσιάζουν την παράσταση “Καταλόγια... δημοτικοί στίχοι περί έρωτος και θυσίας”, μια τελετουργική αναπαράσταση, με βάση τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, πέντε κλασσικών ελληνικών δημοτικών ποιημάτων – τραγουδιών, που καταγράφηκαν για πρώτη φορά τον 8ο και 9ο αιώνα με θέμα τον έρωτα και τη θυσία.
Αχ Μπαχ!, μια θεατρική παράσταση για τη μουσική στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη
02.12.2015 10:17
Στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη παρουσιάζεται για 14 Σαββατοκύριακα μια θεατρική παράσταση για τη μουσική με τίτλο «Αχ Μπαχ!», από τις 5 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 24 Ιανουαρίου 2016.
Ο ουρανός πάνω από την πόλη, από την ομάδα Θα δούμε στον Τεχνοχώρο Cartel
16.11.2015 11:16
Η θεατρική ομάδα "ΘΑ ΔΟΥΜΕ" παρουσιάζει τη νέα της δουλειά Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, μια θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το κινηματογραφικό σενάριο της ταινίας “Wings of desire” (Τα φτερά του έρωτα) των Wim Wenders και Peter Handke (1987).