Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Το τελευταίο αντίο στη Τζένη Βάνου...

Το τελευταίο αντίο στη Τζένη Βάνου...

Η αγαπημένη τραγουδίστρια Τζένη Βάνου άφησε σήμερα το πρωί στις 10.30 την τελευταία της πνοή, στο Νοσοκομείο "Μεταξά", χάνοντας την δύσκολη μάχη με τον καρκίνο... Η "μούσα του Μίμη Πλέσσα"  χάραξε μία μεγάλη πορεία στα μουσικά δρώμενα για 40 ολόκληρα χρόνια. Η κηδεία της 75χρονης τραγουδίστριας θα γίνει την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.


Η Τζένη Βάνου (1939-2014) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια, που διακρίθηκε με τη χαρακτηριστική φωνή της για αρκετές δεκαετίες στο ελαφρό και λαϊκό τραγούδι.

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην Αθήνα και απεβίωσε στις 5 Φεβρουαρίου 2014 στο Νοσοκομείο Μεταξά, στον Πειραιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού. Οι γονείς της ήταν χωρισμένοι. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τονΤόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και "μούσα" πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, τουΑττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά.

Είχε βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, βρισκόταν μακριά από τη δισκογραφία .

Τον Αύγουστο του 2013 έκανε επέμβαση στον λαιμό της για να αφαιρεθεί ένας όγκος. Όλα κυλούσαν ομαλά και από τότε μέχρι και πριν λίγες ημέρες ένιωθε καλά. Ένιωσε ξαφνικά πόνους στη μέση, τα παυσίπονα δεν την έπιαναν και πήγε στο νοσοκομείο, εκεί οι εξετάσεις έδειξαν πως ο καρκίνος είχε απλωθεί σε όλο της το σώμα ραγδαία.


Δισκογραφία

1970-Χίλιες βραδιές
1972-Σ΄αγαπώ
1973-Αγόρι μου
1974-Αν η αγάπη
1975-Αγάπησα αμάρτησα
1975-Έρωτα μου ανεπανάληπτε
1976-Έλα
1977-Τζένη Βάνου
1977-Να μ' αγαπάς
1978-Το αμαξάκι
1978-Έχασα εσένα
1979-Άκουσε με
1981-Τις ώρες που σε θέλω
1982-Αν μ' αγαπούσες
1982-Μπορώ
1983-Αγάπη σημαίνει θυσία
1984-Τα πρώτα μου τραγούδια (1959-1964)
1985-Τα καλύτερα μου χρόνια
1987-Και μου 'δωσες αγάπη
1989-Μόνη
1989-Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες
1991-Για σένα
1992-Μη χάνεσαι
1992-Σχεδόν απόγευμα
1993-Παιδί μου
1993-Σαλονικιώτικο φεγγάρι
1995-Μεγάλα πορτραίτα ΕΜΙ
1996-Όσα ζήλεψα
1997-Τα Καλύτερα μου τραγούδια
1997-Τραγούδια από τις 45 στροφές
1997-Τα Ερωτικά του 60
1998-Αγία αχαριστία
2000-Πορτραίτα Τραγουδιστών
2002-Η δική μου η φωνή
2002-Αγόρι μου - Αν η αγάπη
2005-Τραγουδά Μίμη Πλέσσα
2006-Σε τραγούδια από τον κινηματογράφο
2007-Η Φωνή 1959 - 1982 4 Cd


Πληροφορίες από: http://el.wikipedia.org/wiki

 
Σχετικές ειδήσεις
Η Μελίνα Κανά στο Ρυθμός stage
14.10.2016 10:21
Η Μελίνα Κανά ανεβαίνει φέτος το χειμώνα στη σκηνή του Ρυθμός stage και φέρνει κοντά μας με την ξεχωριστή φωνή της όλα εκείνα που κατά καιρούς έχουμε σιγοτραγουδήσει. Έχοντας συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς και ερμηνεύσει τραγούδια σπουδαίων δημιουργών, η γνωστή τραγουδίστρια επιλέγει φέτος να παρουσιάσει μία ιδιαίτερη παράσταση βασισμένη σε τραγούδια που σμίγουν τις παρέες.
Τελευταίο αντίο στον Θάνο Ανεστόπουλο
05.09.2016 10:27
Μόλις 49 ετών, ο Θάνος Ανεστόπουλος, το Διάφανο Κρίνο μας, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, μία μάχη που έδωσε με μεγάλο θάρρος και δύναμη, συνεχίζοντας να ανεβαίνει στη σκηνή και να συγκινεί μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ο Δημήτρης Καρράς και ο Φώτης Ανδρικόπουλος στο Ίλιον Plus
20.05.2016 14:29
Τον Δημήτρη Καρρά και τον Φώτη Ανδρικόπουλο μαζί με έξι εξαιρετικούς μουσικούς και την πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια Κατερίνα Ζευγαρά θα απολαύσουμε σε μία μοναδική εμφάνιση στο Ίλιον plus το τελευταίο Σάββατο της Άνοιξης.
Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή live στο club του Μύλου
23.02.2016 12:40
Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή επιστρέφουν στο Club του ΜΥΛΟΥ, στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, όπου θα παρουσιάσουν τα τραγούδια από τον τελευταίο τους δίσκο, με τίτλο “TO BE SAFE”, αλλά και τραγούδια απ΄όλο τον κόσμο.
Τα τραγούδια μας: Αφιέρωμα στο χριστιανικό τραγούδι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
04.01.2016 10:37
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης») το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, ώρα 8.30 μμ, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία «Τα τραγούδια μας», ένα αφιέρωμα στο χριστιανικό τραγούδι, τη μουσική κληρονομιά που σημάδεψε τον 20ο και επεκτάθηκε στον 21ο αιώνα, σύμβολο ενός αγώνα αλλά και βιωματική έκφραση πολλών γενεών.