Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Εκείνη τη φορά… Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, στο θέατρο Ροές

Εκείνη τη φορά… Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, στο θέατρο Ροές

Ο σκηνοθέτης Νίκος Πασχίδης παρουσιάζει στο θέατρο Ροές τη θεατρική παράσταση Εκείνη τη φορά… Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, από τις 10 Φεβρουαρίου 2014.


Ο σκηνοθέτης Νίκος Πασχίδης παρουσιάζει δύο έργα του Σάμιουελ Μπέκετ, με βασικό άξονα την έννοια της μνήμης και της ανάμνησης της προσπάθειας ανασύνθεσης του παρελθόντος, σκηνοθετώντας τον Κώστα Γαλανάκη.


Τα έργα

Στο «Εκείνη τη φορά» παρακολουθούμε έναν άνθρωπο μεγάλο σε ηλικία σε ένα άχρονο περιβάλλον να αποκοιμάται. Παρακολουθούμε το όνειρο του, τρεις φωνές – μια για κάθε στάδιο της ζωής του- έρχονται και επανέρχονται σε ένα αναπροσαρμοζόμενο κυκλικά μοτίβο σαν όνειρο, με ό,τι μπορεί αυτό να περικλείει. Την ηρεμία , το ξύπνημα τον εφιάλτη, την ξεκούραση, την αρχή και το τέλος.


Στο «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» ο άνθρωπος γιορτάζει, όπως κάθε χρόνο τα γενέθλια του μόνος του, με μόνη του συντροφιά το μαγνητόφωνο του- περιτριγυρισμένο από τις μπομπίνες του, που του χρησιμεύουν ως ημερολόγιο/ ως αποθήκη της μνήμης, ακούγοντας κάποιο παλιότερο έτος του εαυτού του και εν συνεχεία καταγράφοντας/ ηχογραφώντας τα γεγονότα του χρόνου που πέρασε.
Τα δύο έργα παρουσιάζονται ως ένα, ενοποιώντας ουσιαστικά την φιγούρα σε μια εικόνα.


Ο σκηνοθέτης, Νίκος Πασχίδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της σχολής ΒΕΑΚΗ, σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνιολογία στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήτευσε ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στον Σ. Ντουφεξή κατά το 3ο έτος της σχολής. Συνεργάστηκε με το Απλό Θέατρο ως βοηθός σκηνοθέτη του Α. Αντύπα στις παραστάσεις ‘Ο Επιστάτης’ του Χ. Πίντερ και ‘Βαγόνι στα νερά’ του Λ. Προυσαλίδη, και στη ‘Μήδεια’ για το Φεστιβάλ Αθηνών. Με την Ομάδα 11 παρουσίασε την πρώτη του σκηνοθεσία με το έργο ‘Παλιοί Καιροί’ του Χ. Πίντερ στην Νέα Σκηνή του Απλού Θεάτρου, και συμμετείχε στο  φεστιβάλ «Τα 12 Κουπέ» στο Τρένο στο Ρουφ με την περφόρμανς «Η Συνάντηση». Υπήρξε μέλος του Μικρού Θεάτρου Ρεθύμνου όπου εργάστηκε ως ηθοποιός , βοηθός σκηνοθέτη και βοηθός σκηνοθέτης. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στην ταινία μικρού μήκους του Δ. Κωτσέλη «Ferryman» και στην σειρά «3ος Νόμος»  ( Η μυρωδιά του κτήνους).Σαν κοινωνιολόγος εργάστηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στην έρευνα του ΕΚΚΕ «Η επαγγελματική κατάσταση του θεάτρου και του χορού και το κοινό τους»

 

Για τον Κώστα Γαλανάκη

Ο Κώστας Γαλανάκης συγκαταλέγεται στις μεγάλες μορφές του ελληνικού θεάτρου. Απόφοιτος της σχολής  του Ωδείου Αθηνών, συνεργάστηκε με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη και το 1971-82 εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού θεάτρου. Τα χρόνια 1984-97 εντάχθηκε στο δυναμικό του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη. Το 1998-99 συνεργάστηκε με το Θέατρο του Νέου κόσμου .Τα τελευταία χρονιά συνεργάστηκε με το θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και το Απλό θέατρο.


Συντελεστές
Συγγραφέας: Σάμιουελ Μπέκετ
Ερμηνεία: Κώστας Γαλανάκης
Μετάφραση: Ξανθή Κρανίδη
Σκηνοθεσία: Νίκος Πασχίδης
Σκηνικά/ Κουστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιάννης Κωνσταντακόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική: Ιάκωβος Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Πελαγία
Βοηθός Φωτιστή: Εβίτα Αναγνoπούλου
Επικοινωνία: Νάντια Δρακούλα, MEM Communications

Διάρκεια: περίπου 60’


«Οι αναμνήσεις σε σκοτώνουν. Δεν πρέπει λοιπόν να σκέφτεσαι όσα αγαπάς, ή μάλλον καλύτερα να τα σκέφτεσαι, γιατί ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να τα βρεις, λίγο, λίγο, στο μυαλό σου.» Σ. Μπέκετ/Διωγμένος (1946)

Σχετικές ειδήσεις
Τελευταία στοιχήματα, από την Ομάδα Θέατρου
01.02.2017 14:55
Η Ομάδα Θεάτρου «δήλος» παρουσιάζει την παράσταση «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ!» στο θέατρο Underground από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για 8 μόνο παραστάσεις.
Το Μυρολόγι της Φώκιας – το Καμίνι, σε σκηνοθεσία Δ. Αβδελιώδη στο Θέατρο της Α.Σ.Κ.Τ
30.09.2016 13:34
Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, τη τελευταία του θεατρική δουλειά «Το Μυρολόγι της Φώκιας – Το Καμίνι». Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Α. Σ. Κ. Τ., στο οποίο θα στεγασθεί για 2 χρόνια το θεατρικό ρεπερτόριο του σκηνοθέτη, με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, του Σ. Μπέκετ για 2η χρονιά στο Θέατρο Θησείον
28.09.2016 13:38
Το Θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες φιλοξενεί για 2η χρονιά το έργο του Σάμουελ Μπέκετ, Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνόπουλου.
Τελευταία παράσταση για την «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο Βεάκειο Θέατρο
13.09.2016 10:40
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί στο Βεάκειο Θέατρο η τελευταία παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης και δεν πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου λόγω των καιρικών συνθηκών. Αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη διαχρονικότητα και τη δύναμη του Σοφόκλειου λόγου, η παράσταση -που παρουσιάστηκε για δεύτερη χρονιά- είχε συγκινητική υποδοχή σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο όπου παίχτηκε κερδίζοντας θερμά επαινετικά σχόλια από κοινό.
Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ: Νέος κύκλος παραστάσεων στο Bios
09.05.2016 15:55
Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού η παράσταση Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, του Σάμουελ Μπέκετ, επαναλαμβάνεται για 2 μόνο εβδομάδες από τις 20 Μαΐου 2016 στο Bios.