Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Οι πόλεις της Μαρίας Παριανού στην γκαλερί a.antonopoulou.art

Οι πόλεις της Μαρίας Παριανού στην γκαλερί a.antonopoulou.art

Την ατομική της έκθεση παρουσιάζει η καλλιτέχνης Μαρία Παριανού την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 στις 19:00 στην γκαλερί a.antonopoulou.art.


Ουρανός νεφελώδης, μνημεία επιβλητικά, πλήθος κτηρίων, μικρά ασήμαντα σπίτια, το ένα σχεδόν μέσα στο άλλο, υδραγωγεία, κιγκλιδώματα που περιορίζουν, γέφυρες που δεν ενώνουν, παράθυρα χτισμένα με τούβλα. Εγκλωβισμός-καφκική ατμόσφαιρα;


Πόλεις ασφυκτικές, σχεδόν ζοφερές, σχεδιασμένες μεθοδικά, με μανία, πόλεις που εκτείνονται αγγίζοντας τα όρια του τελάρου, έτοιμες να τα διαρρήξουν, αλλά που δεν το αποφασίζουν ποτέ.


Πόλεις, που πλέουν μέσα στο χρόνο, μουσκεμένες ακόμη από την υγρασία του  Μεσαίωνα, φορτωμένες την ματαιοδοξία των επόμενων αιώνων, αλλά και την αναζήτηση της ομορφιάς και  της φροντίδας για τους κατοίκους τους, πόλεις με αρχιτεκτονικά στολίδια κι άλλες άσχημες, πόλεις ήσυχες και πληκτικές, αφιλόξενες, ή σχεδόν νεκρές, άλλες, γεμάτες ένταση και παραφροσύνη, πόλεις  πνιγμένες στο μπετόν, πόλεις με γυάλινες επιφάνειες, που καθρεφτίζουν την απέναντι όψη.


Συνομιλητής, ή αδιέξοδο;
Συνομιλητής για το αδιέξοδο ίσως.


Η Μαρία Παριανού στην πορεία της δουλειάς της, παρακολουθεί, όλο και πιο ασφυκτικά τον διασπασμένο άνθρωπο της εποχής μας και καταγράφει τα φαινόμενα.


Τη βύθιση στον μικρόκοσμο και την τάση για υπερανάλυση, την κάθοδο, από το γενικό στο ειδικό, από την τάξη στο χάος, τον κατακερματισμό του συνεχούς, που χάνει την αρχική του ιδιότητα, την ιδιότητα του ενιαίου, του ενός.


Η πληροφορία εγκλωβίζεται μέσα στην ίδια της την αναζήτηση. Η αλήθεια ποτέ δεν θα είναι ολόκληρη.


Και η Αριάδνη; Πού είναι η Αριάδνη με τον μίτο της να μας οδηγήσει, μέσα από τους σκοτεινούς λαβυρίνθους, σε μια λυτρωτική έξοδο;


Η ζωγράφος, έχοντας γνώση της περιπέτειας των ιδεών και των συγκινήσεων στο χώρο τής τέχνης, μας ενθαρρύνει, συγκρατημένα, να ανασάνουμε και να ελπίσουμε, στα σημεία εκείνα, όπου η επιφάνεια του τελάρου πάλλεται περισσότερο, αγνοώντας το προαποφασισμένο και σκύβοντας, με συμπάθεια, πάνω στα μεγάλα θέματα, αλλά και στις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων, ακροβατώντας ανάμεσα στο άπειρο και το ελάχιστο, στο μεγαλειώδες και το καθημερινό-ασήμαντο, στην επιστήμη και την ποίηση.


Η πρόκληση να καταφέρουμε να συνυπάρξουμε, επάνω στον τεντωμένο κάνναβο  της πόλης.


Τέτα Μακρή, Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ  

Σχετικές ειδήσεις
Spiritual Desert, έκθεση των Nithah και Michael Stöcklin στη γκαλερί a.antonopoulou.art
26.01.2017 10:54
Η γκαλερί a.antonopoulou.art έχει την ευχαρίστηση να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους φωτογράφους Nithah και Michael Stöcklin. Έκθεση την οποία επιμελήθηκε ο Paulo S. Rufino Henrique, εικαστικός και κινηματογραφικός επιμελητής.
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Το Ντεπό της Γκαλερί στην a.antonopoulou.art
16.12.2016 14:13
Συνδυάζοντας το Gallery Weekend 2016, τον αποχαιρετισμό του έτους και τα εγκαίνια της νέας ομαδικής έκθεσης "Το Ντεπό της Γκαλερί", η γκαλερί a.antonopoulou.art μας καλεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, 12:00-19:00 στο χώρο της για τα εγκαίνια και ένα εορταστικό πάρτι.
Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό: έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου στη γκαλερί a.antonopoulou.art
20.10.2016 10:36
Η γκαλερί a.antonopoulou.art εγκαινιάζει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 την ατομική έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου, με τίτλο Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό.
Revengefuck: έκθεση της Μαρίας Καραντζή στη γκαλερί Elika
26.05.2016 17:07
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 10 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου την ατομική έκθεση της Μαρίας Καραντζή, με τίτλο Revengefuck.