Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

George Gaudi: Ο ναυτικός

George Gaudi: Ο ναυτικός

Γεννήθηκα στη Θάλασσα, ταξίδευα από μικρό παιδί. Έμαθα να μιλάω, έκανα τα πρώτα μου βήματα και δούλεψα πρώτη φορά στη Θάλασσα. Δεν με τρόμαξε ποτέ, ούτε όταν την κοιτούσα ήρεμη και αχανή, ούτε όταν ήταν ταραγμένη και νόμιζα ότι θα με καταπιεί. Ήταν τα πάντα, εχθρός και φίλος, η κούνια που με νανούριζε, το σπίτι μου και μια μέρα θα γινόταν ο γλυκός μου τάφος.


Στα λιμάνια έμαθα τι είναι η γυναίκα, δε θυμάμαι πια την πρώτη που γνώρισα, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι το κρεβάτι της, όσο φιλόξενο κι αν ήταν, δεν μπορούσε να με ξεκουράσει, ήθελα για να κοιμηθώ τη μόνιμη κίνηση της Θάλασσας, να νιώθω τον ωκεανό από κάτω μου, το σπίτι μου, που μου χάρισε ζωή, έτοιμο να με ξαναδεχτεί μια μέρα και να με κοιμίσει για πάντα. Αυτή η σκέψη, μου έδινε κουράγιο τότε, δεν με τρόμαξε ποτέ. Ήταν η ζωή και ο θάνατος και εγώ ήμουν ανοιχτός και ελαφρύς, έτοιμος να ταξιδέψω στο κύμα αλλά και να ξεκουραστώ στον πάτο.


Σε ένα απ' τα λιμάνια τη γνώρισα, είχε ζήσει μόνο στην ξηρά, αλλά ένιωθα όπως στο σπίτι μαζί της, το κρεβάτι της με ξεκούραζε κι ας έμενε ακίνητο, αλλά όσο ήταν δίπλα μου δε μου έλειψε η κίνηση, έπαιρνα ζωή και ήθελα μια μέρα να κοιμηθώ μαζί της, δεν τρόμαξα ποτέ. Την παρακολουθούσα ήρεμη και άπειρη, να με περικλείει και να με καταπίνει, ταραγμένη και ανήσυχη να με ανεβάζει ξανά στην επιφάνεια, να γελάει και να κλαίει και η Θάλασσα δεν μου έλειψε στιγμή.


Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα, φύγαμε από το λιμάνι και πήγαμε σ ένα σπίτι μακριά απ το νερό, έτσι αναγκάστηκα να μάθω να περπατάω χωρίς να κουνιέται το πάτωμα, να δουλεύω τη γη και να μιλάω με τους ανθρώπους της. Την ξέχασα τη Θάλασσα, και με ξέχασε κι αυτή, δεν με φώναζε πια κοντά της. Ήθελα πια να κοιμηθώ στη γή, αυτή που μου έδωσε νέα ζωή, που με πήγε σ' Αυτήν.


Μια μέρα, με κοίταξε ψυχρά, μου πάγωσε το αίμα. Μου είπε ότι μυρίζω αλάτι και θάνατο, μου είπε ότι όταν κοιμάται δίπλα μου κινούμαι και της προκαλώ ναυτία. Μου είπε ότι φεύγει, γύρισε και δεν κοίταξε πίσω μέχρι που χάθηκε από τα μάτια μου. Έτσι, έγινα ξένος.


Ξένος. Την πρώτη μέρα, το πάτωμα άρχισε να γέρνει, δεν ήταν πια παράλληλο με το ταβάνι. Έμαθα να περπατάω με μια κλίση για να μπορώ να κινούμαι όπως πριν. Τη δεύτερη, το φως λιγόστεψε, σαν να αδυνάτισε ο ήλιος, αναγκάστηκα να φορέσω γυαλιά για να κάνω τις πιο απλές δουλειές. Την τρίτη άρχισα να ψηλώνω ή όλα άρχισαν να μικραίνουν, δεν έμαθα ποτέ, στο σπίτι χωρούσα μόνο καθιστός και όχι εύκολα. Στον ορίζοντα άρχισε να φαίνεται η Θάλασσα, σαν να μίκρυνε η απόσταση που μας χώριζε. Στο τέλος έκανα μερικά βήματα και έφτασα μπροστά της. Έβγαλα τα παπούτσια μου και βούτηξα τα πόδια μου ως τους αστραγάλους. Και τότε, για πρώτη φορά, ένιωσα ναυτία.


Info: Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, τελειόφοιτος κλασικού πιάνου στο ωδείο Athenaeum. Κατέβασε την ηλεκτρική κιθάρα του πατέρα του από το πατάρι όταν ήταν δεκατριών χρονών. Μετά από χρόνια πειραματισμών με διάφορα στυλ και μουσικά όργανα , ένα πέρασμα από τη jazz και από τη Θεολογική σχολή Αθηνών, το πρώτο του album με τίτλο Μillionaire κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2012 από την Archangel Music. Έχει διακριθεί από το μουσικό portal Jumping Fish για το τραγούδι του Come Again, και το τραγούδι του The Absence of Many πήρε το πρώτο βραβείο, αλλά και το βραβείο καλύτερου στίχου στο 48 Hour Music Project.

Σχετικές ειδήσεις
George Gaudy: Heroes - Ένα αφιέρωμα στον David Bowie
09.05.2016 16:49
Όταν μου είπε ο Γιώργος (Μπίλιος) την ιδέα για τo tribute στο David Bowie, η πρώτη μου, ενστικτώδης, αντίδραση ήταν να του πώ όχι. To μέγεθος της προσωπικότητας και η ιδιοφυής γραφή αλλά και η αντικειμενική δυσκολία των τραγουδιών με τρομοκράτησε - πως θα μπορούσα να τραγουδήσω πχ το Space Oddity? Πως θα γίνει το πνεύμα των διαφορετικών εποχών του Bowie να αποδοθεί, ποιά θα είναι η συγκινησιακή διάσταση αυτών των τραγουδιών;
Μιχάλης Καταχανάς: Η τζαζ στην Ελλάδα
27.11.2015 13:51
Προσπαθώντας να γράψω αυτό το μικρό άρθρο για την Τζαζ στην Ελλάδα και φέρνοντας στο μυαλό μου εικόνες και συναισθήματα από την μικρή καθημερινότητα της μουσικής αυτής, δεν μπορώ να μην μιλήσω για τους ανθρώπους της, όλους αυτούς τους δημιουργούς αυτοσχεδιαστές που μοιράζονται λίγο-πολύ τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες χαρές, άλλοτε με σιγουριά και άλλοτε με ανασφάλεια, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό όλων, την αγάπη τους για αυτή την μουσική, τον αγώνα τους να κρατηθεί η φλόγα ζωντανή παρά το κρύο και τους ανέμους, για να μιλήσω και λίγο ποιητικά βρε αδελφέ.
Unsample- Bέρα Λύνν- Χρήστος Τσάμης: Ο χώρος, ο χρόνος και ένα συν
18.11.2015 09:46
Το φθινόπωρο του 2014, δύο μουσικοί άρχισαν μια αναζήτηση για μια καινούργια οπτικοαουστική φόρμα, που θα επιχειρούσε να σπάσει κάποια από τα στεγανά της σύγχρονης τέχνης. Ο Μάριος Τσάγκαρης και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου (aka Unsample) κάλεσαν κάποιους φίλους και άρχισαν να το συζητούν. Τελικά, η Βέρα Λυνν από τον χώρο του κινηματογράφου, και ο Χρήστος Τσάμης, από τον χώρο των εικαστικών, συμπλήρωσαν την ομάδα έρευνας.
ALTRIBE: An Out of the Blues – Band, presents «SPOOKY TRAIN»
10.11.2015 09:57
Τα τρένα συμβολίζουν μια καρμική πορεία. Όσους σταθμούς κι αν έχει η πορεία – το ταξίδι είναι προδιαγεγραμμένο. Κάπως έτσι θεωρούμε και την μεταξύ μας συνάντηση. Το τελευταίο cd έχει τραγούδια που προέκυψαν από τις ζυμώσεις των τελευταίων δύο ετών. Άλλαξαν αρκετά πράγματα στον τρόπο που νιώθουμε και εκφραζόμαστε. Συνέβαλλε η περίοδος στο Βερολίνο, αλλά και οι καταστάσεις που βιώνουμε ο καθένας χωριστά και μαζί στον κόσμο αυτό. Ζυμώσεις έγιναν. Αλλαγές. Αναγεννήσεις…
Λήδα Ρουμάνη: Δεν έγινε ο κόσμος για να ’μαστε μόνοι...
04.11.2015 16:23
Το όνομα της Ελευθερίας Αρβανιτάκη είναι συνώνυμο της σύγχρονης πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με ρεπερτόριο τεράστιο και τραγούδια γνωστά σε όλους - ακόμα και σε εκείνους που δεν είναι συνεπείς της ακροατές – κι αυτό κάνει τον καλλιτέχνη «μεγάλο». Αν το συνδυάσεις και με την αντοχή του ρεπερτορίου στα χρόνια, τότε περνάς σε χαρακτηρισμούς τύπου «τεράστιος», «διαχρονικός» και η σίγουρα η Αρβανιτάκη είναι όλα αυτά.