Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Φανερωμένες στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Φανερωμένες στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Οι Φανερωμένες είναι δύο διαφορετικά κείμενα σε μία ενιαία παράσταση , των Ελισάβετ Μουτζάν - Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία και Ρούλας Γεωργακοπούλου, Φανερωμένη, και παρουσιάζεται στο θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν απο 27 Ιανοαυρίου 2014.


Από τη Ζάκυνθο του 1821 μέχρι την επαρχία της Δικτατορίας και την Αθήνα του σήμερα,  ένα κορίτσι έπρεπε να αρνηθεί το σώμα του και να ζήσει ως  μία ασώματος κεφαλή ή μία “μέδουσα”. Είναι η δικιά τους ιστορία που θα προσπαθήσουμε να αφηγηθούμε.

 
Η Φανερωμένη είναι ένα κορίτσι, ούτε παιδί ούτε έφηβη, που ζει την ορμονική του έκρηξη στην καρδιά της χούντας των συνταγματαρχών.

Σ΄ αυτή τη «μη ηλικία» η παιδική παντοδυναμία υποχωρεί και η πρώιμη σεξουαλικότητα έρχεται σαν πρόχειρο διαγώνισμα για αδιάβαστους. Αυτοδίδακτη και μόνη μπροστά σ’ αυτά τα νέα δράματα, προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα με μοναδικό βοήθημα τα σχολικά της βιβλία και τη στρεβλή παιδεία της δικτατορίας.


Η Ελισάβετ Μαρτινέγκου είναι η ιδανική συνομιλήτριά της, η δική μας Σιμόν ντε Μποβουράρ, η Νόρα μας του ΄Ιψεν κι ας έζησε στη Ζάκυνθο ακούγοντας τον απόηχο της επανάστασης του 1821 "ξεχωρισμένη από την ανθρωπίνην εταιρίαν,
κατά το βάρβαρον και αφύσικον και απάνθρωπον ήθος της εποχής".


Η Αυτοβιογραφία της θεραπεύει την νέα ελληνική γραμματεία από μια βασική της παράλειψη. Τη φωνή του κοριτσιού που ζει μέσα στο μυαλό του αφού απαγορεύεται να ζήσει μέσα στο σώμα του.


Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Ερμηνεία: Μαρία Ζορμπά

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γιαννακοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Κλειώ Γκιζελή (Αυτοβιογραφία), Ιουλία Βεντίκου (Φανερωμένη)
Κοστούμια - Μακιγιάζ: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Hair Styling: Σωτήρης Πατεράκης
Video - Σύνθεση: Κατερίνα Γιαννακοπούλου
Κοστούμι Ελισάβετ Μαρτινέγκου: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου

Κινησιολογικός Σχεδιασμός: Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Μαρία Ζορμπά
Σχεδιασμός αφίσσας  Γιάννης Καρλόπουλος
Κατασκευή Σκηνικού:  Ανδρέας Ζούβελος
β΄ βοηθός: Δάφνη Τόλη

Επιμέλεια αποσπασμάτων «Αυτοβιογραφίας»: Μ. Ζορμπά, Κ. Ευαγγελάκου

Ευχαριστίες στους Τζένη Αργυρίου, Μιχάλη Τοπκαρά, Μάρθα Φριτζήλα, Γιώργο Φουκαράκη. 

Σχετικές ειδήσεις
Οι φετινοί νικητές των Βραβείων Κάρολος Κουν και των Βραβείων Θεάτρου και Μουσικής
28.11.2016 17:25
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η Τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016, η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών.
 Η Σονάτα του Κρόιτσερ, του Λέοντος Τολστόι στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
24.11.2016 14:47
Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν παρουσιάζει από τις 5 Δεκεμβρίου 2016 το έργο του Λέοντος Τολστόι, Η Σονάτα Κρόιτσερ, σε θεατρική μεταφορά του Αντώνη Πέρη και σκηνοθεσία της Μαρίας Ξανθοπουλίδου.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Πρόγραμμα 2016 - 2017
14.09.2016 17:29
Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν υποδέχεται την νέα σεζόν 2016- 2017 με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμα, έχοντας οδηγό τον Γιάννη Σκαρίμπα και σύνθημα τον στίχο «έως ότου -φως μου- βγούμε από την τρικυμία αυτού του κόσμου» από την Φαντασία του.
Μιά πέτρα λάθος, του Θεόδωρου Γράμψα στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
01.08.2016 13:31
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν τον Οκτώβριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θεόδωρου Γράμψα «Μιά πετρα λάθος».
Εύθραυστον (για το μύθο των Ατρειδών) στο Θέατρο Τέχνης
02.06.2016 12:37
Το MDAHELLAS (Σωματείο για τη φροντίδα ανθρώπων με νευρομυϊκές παθήσεις) σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, παρουσιάζει την παράσταση «Εύθραυστον, για το μύθο των Ατρειδών», μια κειμενική σύνθεση που προσπαθεί να δώσει λόγο στην ‘ανθρώπινη’ φωνή των ‘ηρώων’ του μύθου. Τι μένει από έναν ήρωα, αν βγάλεις τους Θεούς που ορίζουν τη Μοίρα και τη Δίκη;