Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Βιβλίο: Το αγόρι στη βαλίτσα - Lene Kaaberbol και Agnete Friis
Δημοσίευση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 12:06
Βιβλίο: Το αγόρι στη βαλίτσα - Lene Kaaberbol και Agnete Friis

Δεν πάει πολύς καιρός που ο εκδοτικός οίκος Παπαδόπουλος, εισήλθε στην αγορά του βιβλίου με ένα νέο είδος, αυτό της αστυνομικής λογοτεχνίας. Κάθε ένα βιβλίο από αυτά, ιδιαίτερα ξεχωριστό, ικανό να κινήσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον, ακόμα και του πιο απαιτητικού αναγνώστη. Ανάμεσα σε αυτά τα τέσσερα, ξεχώρισα λίγο περισσότερο, "Το Αγόρι Στη Βαλίτσα", με το οποίο και αποφάσισα να κάνω την αρχή. Και ειλικρινά, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκα, αλλά έμεινα ικανοποιημένη, πέραν κάθε πιθανής ή απίθανης προσδοκίας. Γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν είναι απλά ένα αγωνιώδες αστυνομικό θρίλερ που σε κρατάει με κομμένη την ανάσα, καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσής του, αλλά παράλληλα, καταφέρνει να δώσει νέα διάσταση σε ένα, κακά τα ψέματα, κορεσμένο είδος που ζητά απελπισμένα, μια ανάσα πρωτοτυπίας και διαφορετικότητας.

 

Η Νίνα είναι νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού σε ένα Κέντρο στη Δανία και η οποία, παίρνει πολύ στα σοβαρά τη δουλειά της, βάζοντας πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα την οικογένειά της, αφού πέραν από τους νόμιμους κατοίκους της χώρας, βοηθάει και μετανάστες οι οποίο βρίσκονται εκεί παράνομα, ωστόσο, δεν παύουν να χρειάζονται βοήθεια. Η βία, η κακοποίηση, ακόμα και ο ίδιος ο θάνατος, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της, και μπορεί πολλές φορές να εξοργίζεται απ' όσα βλέπει και βιώνει, ωστόσο, έχει μάθει να μην σοκάρεται. Όχι τουλάχιστον, μέχρι τη μέρα εκείνη που το απελπισμένο τηλεφώνημα μιας φίλης της, θα την οδηγήσει στην θυρίδα ενός σιδηροδρομικού σταθμού και στην εύρεση μιας βαλίτσας της οποίας το περιεχόμενο, δεν είναι άλλο από ένα τρίχρονο αγοράκι. Η Νίνα, που δεν μπορεί να πάει κόντρα στις αρχές και την προσωπικότητά της, αποφασίζει να προστατέψει το αγόρι με κάθε τρόπο, με κάθε προσωπικό κόστος, ακόμα κι αν κινδυνέψει η ίδια, αρκεί να καταφέρει να φτάσει σώο και ασφαλές στα χέρια της μητέρας του.

 

Αν και το έχω ξαναπεί, οφείλω να αναφέρω για ακόμα μία φορά, πόσο δύσκολο είναι να συνεργαστούν δύο άνθρωποι στον χώρο της λογοτεχνίας, και να δημιουργήσουν από κοινού, ένα συνολικό έργο . Δεδομένου ότι οι ιδέες γύρω από την εξέλιξη της πλοκής μπορεί να είναι αντικρουόμενες, ή ακόμα και ο τρόπος γραφής να διαφέρει, είναι εξαιρετικά λεπτές οι ισορροπίες που πρέπει να διατηρηθούν ώστε το αποτέλεσμα να είμαι ομοιογενές και ομοιόμορφο, σαν να έχει δημιουργηθεί από ένα και μόνο πρόσωπο. Ε, λοιπόν, οι Lene Kaaberbol και Agnete Friis, καταφέρνουν να συνεργαστούν στον απόλυτο βαθμό και το αποτέλεσμα του πρώτου του, από κοινού, βιβλίου, είναι εξαιρετικό, ένα κράμα δυνατών συγκινήσεων και κοινωνικών θεμάτων, που ειδικά στις μέρες μας, φαντάζει πιο σύγχρονο από ποτέ, όσο τρομακτικό κι αν είναι. Γιατί ναι, το trafficking, είναι κάτι το τρομακτικό και το να καταφέρεις το αποτυπώσεις στο χαρτί χωρίς να είναι χυδαίο ή προκλητικό, είναι ένα μεγάλο στοίχημα που οι συγκεκριμένες κυρίες, κέρδισαν με το σπαθί τους.

 

Αν κάτι κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη στο συγκεκριμένο βιβλίο, πέραν της ενδιαφέρουσας ιστορίας, ως προς την κοινωνιολογική, συναισθηματική και ψυχολογική της προσέγγιση, είναι ο τρόπος της αφήγησής της. Μπορεί αυτή να γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ωστόσο, κάθε κεφάλαιο, είναι από την οπτική σκοπιά ενός συγκεκριμένου εμπλεκόμενου στην όλη ιστορία. Αυτό, είναι μεν λειτουργικό, αφού μας επιτρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη, σφαιρική εικόνα των καταστάσεων, μέσω των οποίων μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλες τις εξελίξεις, τα κίνητρα των αποφάσεων, αλλά και την συναισθηματική τους κατάσταση, ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα σκέλος που στον χειρισμό του, είναι δύσκολο. Οι συγγραφείς, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να "πνιγούν" εξαιτίας της επιλογής τους αυτής, όμως όχι, χτίζουν την εξέλιξη κομμάτι-κομμάτι, σταθερά και προσεχτικά, δίνοντάς μας κάθε φορά, όσες πληροφορίες χρειάζεται και χωρίς να κωλυσιεργούν. Η αγωνία χτυπάει κόκκινο και δεν αισθανόμαστε απελευθερωμένοι, παρά μονάχα όταν γυρίσουμε την τελευταία σελίδα, ανασαίνοντας μετά από ώρες, για πρώτη φορά.

 

Αν είστε λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος και έχετε κουραστεί από κλασσικές, τετριμμένες ιστορίες που δεν έχουν να σας προσφέρουν τίποτα, τότε το βιβλίο αυτό, είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Όχι μόνο θα σας χαρίσει ένα αγωνιώδες ταξίδι, μια περιπέτεια ανθρωπίνων διαστάσεων προσαρμοσμένη στην σκληρή και άρρωστη πραγματικότητα του σήμερα, αλλά θα σας αναγκάσει να εμβαθύνεται και αναρωτηθείτε, ποιοι είμαστε και που οδεύουμε. Θέλοντας και μη, θα κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη και θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που πηγαίνει στραβά και πως φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, πως η κοινωνία μας έγινε κανιβαλιστική, σε μια εποχή που η ίδια η εξέλιξη, θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην αποτίναξη οποιονδήποτε βίαιων και ακραίων ενστίκτων. Ή μήπως, όταν αγωνίζεσαι να επιβιώσεις, ξυπνάει το θηρίο μέσα σου και η ηθική, δεν έχει θέση; Διαβάστε αυτό το βιβλίο, ανακαλύψτε την αλήθεια και βρείτε τα με τον ίδιο σας τον εαυτό.

 

 

Το βιβλίο των Lene Kaaberbol και Agnete Friis, με τίτλο "Το Αγόρι Στη Βαλίτσα", κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου
03.06.2016 12:35
Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien.