Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Το αγόρι στη βαλίτσα - Lene Kaaberbol και Agnete Friis
Δημοσίευση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 12:06
Βιβλίο: Το αγόρι στη βαλίτσα - Lene Kaaberbol και Agnete Friis

Δεν πάει πολύς καιρός που ο εκδοτικός οίκος Παπαδόπουλος, εισήλθε στην αγορά του βιβλίου με ένα νέο είδος, αυτό της αστυνομικής λογοτεχνίας. Κάθε ένα βιβλίο από αυτά, ιδιαίτερα ξεχωριστό, ικανό να κινήσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον, ακόμα και του πιο απαιτητικού αναγνώστη. Ανάμεσα σε αυτά τα τέσσερα, ξεχώρισα λίγο περισσότερο, "Το Αγόρι Στη Βαλίτσα", με το οποίο και αποφάσισα να κάνω την αρχή. Και ειλικρινά, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκα, αλλά έμεινα ικανοποιημένη, πέραν κάθε πιθανής ή απίθανης προσδοκίας. Γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν είναι απλά ένα αγωνιώδες αστυνομικό θρίλερ που σε κρατάει με κομμένη την ανάσα, καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσής του, αλλά παράλληλα, καταφέρνει να δώσει νέα διάσταση σε ένα, κακά τα ψέματα, κορεσμένο είδος που ζητά απελπισμένα, μια ανάσα πρωτοτυπίας και διαφορετικότητας.

 

Η Νίνα είναι νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού σε ένα Κέντρο στη Δανία και η οποία, παίρνει πολύ στα σοβαρά τη δουλειά της, βάζοντας πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα την οικογένειά της, αφού πέραν από τους νόμιμους κατοίκους της χώρας, βοηθάει και μετανάστες οι οποίο βρίσκονται εκεί παράνομα, ωστόσο, δεν παύουν να χρειάζονται βοήθεια. Η βία, η κακοποίηση, ακόμα και ο ίδιος ο θάνατος, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της, και μπορεί πολλές φορές να εξοργίζεται απ' όσα βλέπει και βιώνει, ωστόσο, έχει μάθει να μην σοκάρεται. Όχι τουλάχιστον, μέχρι τη μέρα εκείνη που το απελπισμένο τηλεφώνημα μιας φίλης της, θα την οδηγήσει στην θυρίδα ενός σιδηροδρομικού σταθμού και στην εύρεση μιας βαλίτσας της οποίας το περιεχόμενο, δεν είναι άλλο από ένα τρίχρονο αγοράκι. Η Νίνα, που δεν μπορεί να πάει κόντρα στις αρχές και την προσωπικότητά της, αποφασίζει να προστατέψει το αγόρι με κάθε τρόπο, με κάθε προσωπικό κόστος, ακόμα κι αν κινδυνέψει η ίδια, αρκεί να καταφέρει να φτάσει σώο και ασφαλές στα χέρια της μητέρας του.

 

Αν και το έχω ξαναπεί, οφείλω να αναφέρω για ακόμα μία φορά, πόσο δύσκολο είναι να συνεργαστούν δύο άνθρωποι στον χώρο της λογοτεχνίας, και να δημιουργήσουν από κοινού, ένα συνολικό έργο . Δεδομένου ότι οι ιδέες γύρω από την εξέλιξη της πλοκής μπορεί να είναι αντικρουόμενες, ή ακόμα και ο τρόπος γραφής να διαφέρει, είναι εξαιρετικά λεπτές οι ισορροπίες που πρέπει να διατηρηθούν ώστε το αποτέλεσμα να είμαι ομοιογενές και ομοιόμορφο, σαν να έχει δημιουργηθεί από ένα και μόνο πρόσωπο. Ε, λοιπόν, οι Lene Kaaberbol και Agnete Friis, καταφέρνουν να συνεργαστούν στον απόλυτο βαθμό και το αποτέλεσμα του πρώτου του, από κοινού, βιβλίου, είναι εξαιρετικό, ένα κράμα δυνατών συγκινήσεων και κοινωνικών θεμάτων, που ειδικά στις μέρες μας, φαντάζει πιο σύγχρονο από ποτέ, όσο τρομακτικό κι αν είναι. Γιατί ναι, το trafficking, είναι κάτι το τρομακτικό και το να καταφέρεις το αποτυπώσεις στο χαρτί χωρίς να είναι χυδαίο ή προκλητικό, είναι ένα μεγάλο στοίχημα που οι συγκεκριμένες κυρίες, κέρδισαν με το σπαθί τους.

 

Αν κάτι κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη στο συγκεκριμένο βιβλίο, πέραν της ενδιαφέρουσας ιστορίας, ως προς την κοινωνιολογική, συναισθηματική και ψυχολογική της προσέγγιση, είναι ο τρόπος της αφήγησής της. Μπορεί αυτή να γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ωστόσο, κάθε κεφάλαιο, είναι από την οπτική σκοπιά ενός συγκεκριμένου εμπλεκόμενου στην όλη ιστορία. Αυτό, είναι μεν λειτουργικό, αφού μας επιτρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη, σφαιρική εικόνα των καταστάσεων, μέσω των οποίων μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλες τις εξελίξεις, τα κίνητρα των αποφάσεων, αλλά και την συναισθηματική τους κατάσταση, ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα σκέλος που στον χειρισμό του, είναι δύσκολο. Οι συγγραφείς, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να "πνιγούν" εξαιτίας της επιλογής τους αυτής, όμως όχι, χτίζουν την εξέλιξη κομμάτι-κομμάτι, σταθερά και προσεχτικά, δίνοντάς μας κάθε φορά, όσες πληροφορίες χρειάζεται και χωρίς να κωλυσιεργούν. Η αγωνία χτυπάει κόκκινο και δεν αισθανόμαστε απελευθερωμένοι, παρά μονάχα όταν γυρίσουμε την τελευταία σελίδα, ανασαίνοντας μετά από ώρες, για πρώτη φορά.

 

Αν είστε λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος και έχετε κουραστεί από κλασσικές, τετριμμένες ιστορίες που δεν έχουν να σας προσφέρουν τίποτα, τότε το βιβλίο αυτό, είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Όχι μόνο θα σας χαρίσει ένα αγωνιώδες ταξίδι, μια περιπέτεια ανθρωπίνων διαστάσεων προσαρμοσμένη στην σκληρή και άρρωστη πραγματικότητα του σήμερα, αλλά θα σας αναγκάσει να εμβαθύνεται και αναρωτηθείτε, ποιοι είμαστε και που οδεύουμε. Θέλοντας και μη, θα κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη και θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που πηγαίνει στραβά και πως φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, πως η κοινωνία μας έγινε κανιβαλιστική, σε μια εποχή που η ίδια η εξέλιξη, θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην αποτίναξη οποιονδήποτε βίαιων και ακραίων ενστίκτων. Ή μήπως, όταν αγωνίζεσαι να επιβιώσεις, ξυπνάει το θηρίο μέσα σου και η ηθική, δεν έχει θέση; Διαβάστε αυτό το βιβλίο, ανακαλύψτε την αλήθεια και βρείτε τα με τον ίδιο σας τον εαυτό.

 

 

Το βιβλίο των Lene Kaaberbol και Agnete Friis, με τίτλο "Το Αγόρι Στη Βαλίτσα", κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.