Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Οι Δίκαιοι του Αλμπέρ Καμύ, από το Ubu Art Crew

Οι Δίκαιοι του Αλμπέρ Καμύ, από το Ubu Art Crew

Το Ubu Art Crew παρουσιάζει το σημαντικό έργο του Αλμπέρ Καμύ με τίτλο "Οι Δίκαιοι" στο Studio Vis Motrix, για λίγες παραστάσεις.

 

Ζούμε μέσα στον τρόμο γιατί η πειθώ έχει χάσει τη δύναμή της, γιατί ο άνθρωπος παραδόθηκε ολοκληρωτικά στην ιστορία και δεν μπορεί πλέον να στραφεί προς εκείνη την πλευρά του εαυτού του, το ίδιο αληθινή όπως και η ιστορική πλευρά, την οποία ξαναβρίσκει μπροστά στην ομορφιά του κόσμου και των προσώπων. Γιατί ζούμε στον κόσμο του αφηρημένου, τον κόσμο των γραφείων και των μηχανών, των απόλυτων ιδεών και του δύσκαμπτου μεσσιανισμού. Ασφυκτιούμε ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχουν απόλυτο δίκιο, είτε πρόκειται για τη μηχανή τους, είτε για τις ιδέες τους. Και για όλους εκείνους που ζουν μόνο με το διάλογο και τη φιλία των ανθρώπων τούτη η σιωπή είναι το τέλος του κόσμου .

 

Οι Δίκαιοι είναι ένα εμβληματικό έργο του γαλλικού θεάτρου. Γραμμένο το 1949 από τον μεγάλο διανοητή, φιλόσοφο και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, είναι το έργο μέσα από το οποίο εκφράζεται ο επαναστατημένος άνθρωπος, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια τη φύση της επανάστασης. Ο νομπελίστας Καμύ τοποθετεί τη δράση των Δίκαιων στη Μόσχα του 1905. Μια ομάδα επαναστατών σχεδιάζει τη δολοφονία του μεγάλου Δούκα Σέργιου, θείου του Τσάρου. Τη στιγμή όμως της απόπειρας ένα απρόσμενο γεγονός θα αλλάξει τα πράγματα…

 

Δικαιούται ο εξεγερμένος να σκοτώνει; Τεκμηριώνονται ηθικά οι πράξεις του; Οι Δίκαιοι επαναστάτες ακούνε τον βουβό κόσμο. Γνωρίζουν το αδιέξοδο. Και επιλέγουν να συνεχίζουν. Οι Δίκαιοι επαναστάτες υιοθετούν τον δρόμο του θανάτου ως τη μόνη διέξοδο από την αντίφαση που βαραίνει την ίδια τη φύση της εξέγερσης και προτάσσουν ως υπέρτατο πρόσταγμα κάθε αγώνα, κάθε επανάστασης, την ίδια την αγάπη προς τον Άνθρωπο. Ως άλλοι Σίσυφοι αγωνίζονται για την ελευθερία της ύπαρξης και το θρίαμβο της Ζωής . Μπορεί όμως η πίστη στη ζωή να φέρει μια δίκαιη επανάσταση; Μπορεί το αίτημα της αγάπης να συγκρουστεί με το αδιέξοδο της αδικίας και το κυρίαρχο μίσος ενός κόσμου που καταρρέει ολοένα και πιο γρήγορα; Μπορείς να χτίσεις πάνω στην απελπισία την πίστη στην ελπίδα; Και με ποιους όρους;

 

Μπροστά στα μεγάλα ερωτήματα της αγωνιζόμενης ύπαρξης ας ψάξουμε να βρούμε τη δική μας χαμένη αφοσίωση και ας θαυμάσουμε την  αγωνία του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος και να συνεχίζει σε πείσμα του παράλογα σκληρού κόσμου όπου ζει.

 Μαρία Γρίβα

 

UBU-the story:

Το “πλήρωμα” αποτελείται από καλλιτέχνες που προέρχονται από όλους τους χώρους των τεχνών. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της τέχνης του θεάτρου και εν γένει οποιασδήποτε καλλιτεχνικής δράσης που συνδέεται με το χώρο των παραστατικών τεχνών και προάγει την συλλογική έκφραση.

 

H παράσταση γίνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

 

Μετάφραση: Σάββας Στρούμπος

Προσαρμογή κειμένου-Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου, Μαρία Γρίβα

Σκηνοθεσία: Μαρία Γρίβα

Σκηνικά: Βαγγέλης Ξώνογλου

Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας

Φωτισμοί-Video mapping: Στάθης Μήτσιος

Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Δαλέζης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Τσάκουρη

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Σχεδιασμός αφίσας: Πασχάλης Μουδούρης

Οργάνωση παραγωγής-Πρόγραμμα παράστασης: Ελένη Παυλίδου

Παίζουν

Δημήτρης Κρίκος  -   ΑΛΕΞΕΪ ΒΟΪΝΟΦ

Αλέξανδρος Κωχ  -  ΜΠΟΡΙΣ ΑΝΝΕΝΚΟΦ

Αντιγόνη Μπάρμπα -  ΝΤΟΡΑ ΝΤΟΥΛΕΜΠΟΦ

Γρηγόρης Παπαδόπουλος - ΙΒΑΝ ΚΑΛΙΑΓΙΕΦ

Γιώργος Σακελλαρίου - ΣΤΕΠΑΝ ΦΕΝΤΟΡΟΦ

Ελευθερία Τσάκουρη  - ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥΚΙΣΣΑ

Σχετικές ειδήσεις
Ο «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
23.12.2016 16:25
Ο Καλιγούλας, το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με το Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, έναν πολυμελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών και πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon.
Η Παρεξήγηση του Καμύ στο Θέατρο Radar για δεύτερο χρόνο
07.11.2016 12:31
Η Παρεξήγηση του Αλμπέρ Καμύ, ανεβαίνει στο Θέατρο Radar για δεύτερο χρόνο, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη.
Μίχαελ Κόλχαας - Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου, του Χάινριχ Φον Κλάιστ για 2η χρονιά στο Bios
06.10.2016 12:47
Η παράσταση Μίχαελ Κόλχαας, Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου που είχε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί σε επανάληψη από την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Νοεμβρίου στις 21.00, στο BIOS Tesla.Basement.
Οι Δίκαιοι, του Αλμπέρ Καμύ στο θέατρο Εμπρός
05.05.2016 13:48
Η θεατρική ομάδα Μιμίδια παρουσιάζει το έργο του Albert Camus «Οι Δίκαιοι» στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου 2016.
Το Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου: ο τελευταίος μονόλογος στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
25.04.2016 11:40
Το Φεστιβάλ Μονολόγων, "Οι άνδρες απαντούν στις γυναίκες με ψηλά το κεφάλι" ολοκληρώνεται με το έργο Το Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου του Ντοστογιεφσκι, με τον Μιχαήλ Γιαννικάκη.