Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Απογέυματα στο Φουαγέ της Λυρικής Σκηνής: Κύκλος Όπερας - Κραυγή αγάπης

Απογέυματα στο Φουαγέ της Λυρικής Σκηνής: Κύκλος Όπερας - Κραυγή αγάπης

Mια μοναδική σκηνική σύνθεση βασισμένη στην Ανθρώπινη φωνή (La voix humaine, 1958) του Φρανσίς Πουλένκ , καθώς και σε μεγαλειώδη μουσικά έργα, παρουσιάζεται στο Φουαγέ του θεάτρου Ολύμπια (Εθνική Λυρική Σκηνή) σε μορφή μουσικού-θεατρικού αναλογίου σε κείμενο , σκηνοθεσία και σύλληψη της ηθοποιού, μουσικού και συγγραφέα θεατρικών κειμένων Μάγδας Μαυρογιάννη.


Η μονόπρακτη αυτή όπερα του Πουλένκ, η οποία βασίζεται στον ομότιτλο, σπαρακτικό θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ, αποτελεί για την πρωταγωνίστρια ένα από τα απαιτητικότερα, από πλευράς εκφραστικών μέσων, έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου.

 

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν δύο πρόσωπα, δύο γυναίκες που δρουν με τρόπο ρεαλιστικό αλλά και μεταφυσικό. Η υψίφωνος Μαρία Κόκκα, η ηρωίδα της ιστορίας, ερμηνεύει το βασικό πρόσωπο, ενώ η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, ως μεταφυσική ηρωίδα, θυμάται τη ζωή της διαβάζοντας το ημερολόγιό της. Στο πιάνο συνοδεύει ο Δημήτρης Γιάκας.

 

Στην Κραυγή αγάπης ακούγονται αποσπάσματα από την μονόπρακτη όπερα Ανθρώπινη φωνή του Φρανσίς Πουλένκ (1899-1963) καθώς και τραγούδια των Ρεναλντό Αν (1874-1947), Σάμιουελ Μπάρμπερ (1910-1981), Ανρί Ντυπάρκ (1848-1933), Κλωντ Ντεμπυσσύ (1862-1918), Φραντσέσκο Πάολο Τόστι (1846-1916), Φρανσίς Πουλένκ (1899-1963) και Γκαμπριέλ Φωρέ (1845-1924).

 

Κείμενο , σκηνοθεσία, σύλληψη: Μάγδα Μαυρογιάννη

Σολίστ: Μαρία Κόκκα υψίφωνος

Πιάνο , μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Γιάκας

 

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου όπερας» με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Βαγγέλη Χατζησίμο.ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει και φέτος τον ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό των κυριακάτικων συναυλιών στο φουαγέ με ελεύθερη είσοδο. Φέτος, το πρόγραμμα των συναυλιών αρθρώνεται σε τρεις θεματικούς κύκλους: Τον κύκλο Όπερας, τον κύκλο Οπερέτας και τον κύκλο φιλοξενούμενου συνθέτη.

 

Κύκλος όπερας [ΚΟ] (υπεύθυνος: Βαγγέλης Χατζησίμος). Στον κύκλο όπερας θα παρουσιαστούν σε συναυλιακή μορφή είτε ολόκληρα έργα, είτε εκτενή αποσπάσματά τους. Από τη διεθνή παραγωγή δίνεται έμφαση στο έργο του πρώιμου Βέρντι με την παρουσίαση δύο έργων που ακούγονται σπάνια, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η συναυλία αφιερωμένη στον Μπέντζαμιν Μπρίττεν, τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζονται το 2013. Κύριος άξονας του κύκλου όπερας είναι η ελληνική λυρική παραγωγή. Έτσι, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η πρώτη ελληνική όπερα, Ο υποψήφιος βουλευτής (1867) του Σπυρίδωνος Ξύνδα (από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται 200 χρόνια το 2014), καθώς και σημαντικά έργα των Σπυρίδωνος-Φιλίσκου Σαμάρα, Μάριου Βάρβογλη και Γιώργου Σισιλιάνου.

Σχετικές ειδήσεις
29.12.2016 13:33
Η Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ υποδέχεται φέτος στα βαγόνια της τον μαγικό κόσμο της όπερας και του κλασικού τραγουδιού παρουσιάζοντας κάθε μήνα μία διαφορετική θεματική μουσική ενότητα με σημαντικούς καλλιτέχνες της λυρικής μας σκηνής.
«Η ανθρώπινη φωνή» του Φρανσίς Πουλένκ στο Μέγαρο Μουσικής
14.11.2016 14:30
«Η ανθρώπινη φωνή» του Φρανσίς Πουλένκ στο Μέγαρο Μουσικής με τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και την πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου σε συναυλιακή μορφή.
Λυρικές βραδιές στο
02.11.2016 12:42
Η Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ υποδέχεται στα βαγόνια της τον μαγικό κόσμο της όπερας και του κλασικού τραγουδιού, παρουσιάζοντας τη φετινή σεζόν 5 θεματικούς μήνες με σημαντικούς καλλιτέχνες της λυρικής μας σκηνής.
Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
07.07.2016 10:42
Ο Λευτέρης Βενιάδης στα πλέσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική και σκηνική σύνθεση, βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία, μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς στις 14 & 15 Ιουλίου 2016.
Θριαμβευτική έναρξη για την Αΐντα από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
13.06.2016 13:23
Στο κατάμεστο Ηρώδειο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, η πρεμιέρα της πρώτης καλοκαιρινής παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της μεγαλειώδους τετράπρακτης όπερας του Τζουζέππε Βέρντι, Αΐντα, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε.