Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Βιβλίο: Έρεβος – Βίβιαν Φόρτη
Δημοσίευση: Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 14:44
Βιβλίο: Έρεβος – Βίβιαν Φόρτη

Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίζω τη Βίβιαν Φόρτη, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, και μόλις λίγο καιρό μετά που κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο, "Μύθος". Αντικρίζοντας, τότε, απλά και μόνο το εξώφυλλο του βιβλίου, κάτι με ώθησε να το πάρω στα χέρια μου χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήταν η μοίρα, το πεπρωμένο, καθαρό ένστικτο... δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας. Το σίγουρο είναι πως, από τις πρώτες του κιόλας σελίδες, το βιβλίο αυτό με καθήλωσε και με πλημμύρισε σκέψεις και συναισθήματα, ενώ με γοήτευσε ο άρτια δομημένος γραπτός λόγος της συγγραφέως, κάτι που για έναν πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργός στον κόσμο της λογοτεχνίας, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Κάπως έτσι, λοιπόν, γνώρισα και αγάπησα το βιβλίο της Βίβιαν, για να γνωρίσω και να αγαπήσω και την ίδια, λίγο καιρό αργότερα, πράγμα για το οποίο νιώθω ευγνωμοσύνη, όπως ακριβώς αισθάνθηκα παίρνοντας στα χέρια μου μετά από τόσο καιρό, το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας των "Δώδεκα".

 

Στο τέλος του "Μύθου", έπειτα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, ο Φοίβος και η Δάφνη, φαίνεται να έχουν βρει το ευτυχισμένο τέλος τους. Ο κύκλος των Δώδεκα, την έχει αποδεχτεί, αναγνωρίζοντας το κληρονομικό της δικαίωμα να είναι μία από αυτούς, και ο γάμος των δύο ερωτευμένων, έρχεται να ολοκληρώσει τον δεσμό και την ευτυχία τους, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσει η γέννηση των παιδιών τους. Όλα φαίνεται να ακολουθήσουν την φυσική ροή των πραγμάτων, όμως, η πραγματικότητα, είναι σκληρή και αδυσώπητη. Ένας αρχέγονος και σκοτεινός εχθρός παραμονεύει και απειλεί να καταστρέψει, όχι μόνο την ευτυχία του Φοίβου και της Δάφνης, αλλά την δύναμη του κύκλου των Δώδεκα, διψώντας για μια εξουσία που στην πραγματικότητα, ποτέ δεν κατάφερε να έχει. Και ο Φοίβος, πρέπει να παλέψει για να προστατέψει τις δύο οικογένειές του, δείχνοντας το πρόσωπο του πολεμιστή, την ίδια ώρα που η Δάφνη πρέπει να προσμένει, ανακαλύπτοντας περισσότερα για τον εαυτό της.

 

Ορισμένοι από εσάς το γνωρίζετε, αλλά θα το επαναλάβω, για όσους τυχόν δεν έχουν διαβάσει σχετικά με το θέμα σχόλια. Είχα την τιμή να διαβάσω το "Έρεβος", όσο ακόμα ήταν χειρόγραφο, πριν από ένα χρόνο περίπου. Και από τις πρώτες κιόλας αράδες, κατάλαβα πως πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο που, αν είναι ποτέ δυνατόν, θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, πράγμα πολύ σπάνιο καθότι, τα δεύτερα βιβλία, είναι σαν τα μεσαία παιδιά μιας οικογένειας. Είναι ριγμένα και αδύναμα, κάτι που στην προκειμένη, όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά αντιθέτως, καταρρίπτει τον κανόνα. Η Βίβιαν, στο "Έρεβος", ξεπερνάει εαυτόν, δίνοντάς μας ένα καθαρά ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο, πέραν της αισθηματικής ιστορίας που πραγματεύεται, έχει να μας διδάξει πολύ περισσότερα απ' όσα θα περιμέναμε. Η γραφή της, είναι συγκλονιστική και σε καθηλώνει και παρά που το κείμενό της, δεν είναι εύκολο, είναι εντυπωσιακό και σου κλέβει την ανάσα, κάνοντάς σε να καρδιοχτυπάς για τις εξελίξεις και να γυρίζεις τη μία σελίδα μετά την άλλη με μια πρωτόγνωρη αγωνία.

 

Αν κάτι λάτρεψα στο συγκεκριμένο βιβλίο, ήταν ο Φοίβος, ο οποίος και μας συστήνει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχαμε γνωρίσει στον "Μύθο". Γιατί όσοι γνωρίζουν έστω και λίγο από μυθολογία, θα ξέρουν πολύ καλά πως ο Απόλλωνας, δεν ήταν μόνο ένας γοητευτικός και τρυφερός με τους ανθρώπους, θεός, αλλά ένας σκληρός και αδυσώπητος πολεμιστής, ο πιο δυνατός ανάμεσα στους αθάνατους θεούς. Αυτό ακριβώς το πρόσωπο δείχνει ο Φοίβος στο "Έρεβος", ένα πρόσωπο σκληρό, έτοιμο για όλα, που είναι πρόθυμο να παλέψει και να θυσιαστεί, όχι μόνο για τα ιδανικά του, μα πάνω απ' όλα, γι' αυτούς και αυτά που αγαπάει. Κι αν δεν είναι η αγάπη το ισχυρότερο κίνητρο για να ξεκινήσει ένας πόλεμος και για να παλέψει κάποιος μέχρι την τελευταία του ανάσα, τότε ποιο μπορεί να είναι; Γιατί, ναι, η αγάπη είναι εκείνη που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τον καλύτερο ή τον χειρότερό μας εαυτό, ανάλογα με το τι επιτάσσουν οι περιστάσεις και στην προκειμένη, το έρεβος, δεν είναι απλά ένας τίτλος, αλλά ο πραγματικός αντίπαλος που πρέπει να εξοντωθεί.

 

Όπως ήδη ανέφερα και παραπάνω, η συγγραφέας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εντάσσει το ιστορικό και μυθολογικό στοιχείο στο μυθιστόρημά της, κάτι για το οποίο είναι ξεκάθαρο πως η ίδια, έχει μελετήσει πολύ, προκειμένου να το αποδώσει σωστά και ολοκληρωμένα, αλλά κι ενσωματώνοντάς το σε μια μυθοπλαστική πραγματικότητα του σήμερα. Και τα καταφέρνει περίφημα! Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, ώστε να μην αποκαλύψω κάτι που δεν πρέπει, αλλά να όσοι έχετε ακουστά την Υπερβορεία και την σημασία που αυτή έχει, θα γοητευτείτε από τον τρόπο που εντάσσεται στην πλοκή της ιστορίας, παίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο στην εξέλιξη της ιστορίας, όσο και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της Δάφνης. Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω πως το "Έρεβος" είναι ένα καθηλωτικό βιβλίο το οποίο, έχει ορισμένες πολύ έντονες, αλλά και πολύ σκληρές σκηνές. Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα να ματώνει η καρδιά μου και να κόβεται η ανάσα μου, και διαβάζοντας το βιβλίο δεύτερη φορά, βίωσα ακριβώς τα ίδια συναισθήματα. Γιατί το "Έρεβος", μέσα από την μυθοπλασία του, είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει την ιστορία, το μύθο, αλλά και την πραγματική ζωή και σίγουρα, είναι ένα βιβλίο που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις. 

Το βιβλίο της Βίβια Φόρτη, με τίτλο Έρεβος, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Momentum.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου
03.06.2016 12:35
Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien.
Η γυναίκα με το μυστικό - Sophie Hannah: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 13:59
Η Sophie Hannah είναι μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας, εξαιρετικά αγαπητή στην Αγγλία όπου και κατάγεται, αλλά και ευρέως γνωστή αφού το έργο της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως.
Όμορφο μυστικό - Christina Lauren: Κριτική βιβλίου
26.05.2016 10:40
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς "Όμορφο Κάθαρμα" της Christina Lauren -συγγραφικό ψευδώνυμο των Christina Hobbs και Lauren Billings-, το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κεστός.