Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλίο: Ταξιδιώτης και Φεγγαρόφωτο – Άνταλ Σερμπ

Βιβλίο: Ταξιδιώτης και Φεγγαρόφωτο – Άνταλ Σερμπ

Είναι γνωστό πια πως οι μείζονες κεντροευρωπαίοι συγγραφείς εμφορούνται από ένα μητροπολιτικό ιδίωμα το οποίο εκφράζει την μοίρα της ίδιας της Ευρώπης. Λαοί πολύπαθοι από τα καπρίτσια της Ιστορίας δεν θα μπορούσαν παρά να αναδείξουν διχασμένους αφηγητές που επιχειρούν με διαρκή γεωγραφική διακειμενικότητα να γεφυρώσουν το χάσμα Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου. Κατασκευάζοντας εκτενείς μυθιστορηματικές πλατφόρμες επιτρέπουν στους ήρωες να περιηγούνται στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, πόλεις-μνήμες, όπου το παρελθόν αποτελεί συλλογική υπόθεση .

 

Από τον Δημήτρη ΣτεφανάκηΟ Άνταλ Σερμπ, αυτός ο μεγαλοφυής Ούγγρος μυθιστοριογράφος, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Στο κορυφαίο του έργο «Ταξιδιώτης και Φεγγαρόφωτο» επινοεί ως αφηγηματικό του πρόσχημα το ταξίδι του μέλιτος προκειμένου να καταστήσει όχημά του την ίδια τη γεωγραφία. Η μεταπήδηση των ηρώων από τόπο σε τόπο στο δαντικό κολαστήριο της Ευρώπης της δεκαετίας του τριάντα γίνεται τρόπος με τον οποίο ο Σερμπ στοχάζεται πάνω στα μείζονα ανθρώπινα ζητήματα –τη ζωή που ποθεί τον θάνατο, τον άντρα που επιθυμεί τη γυναίκα, την ωριμότητα που νοσταλγεί τη νεότητα. Ο αιθεροβάμων Μίχαγι και η παρορμητική Έρζι συνθέτουν το αρχικό ζευγάρι που γρήγορα αποχωρίζεται σχεδόν θρυμματίζεται σε ετερόκλιτα κομμάτια. Ασυνήθιστοι χαρακτήρες που θα έλεγε κανείς πως γεννιούνται από τον ψυχισμό των πρωταγωνιστών, εξωπραγματικές αντανακλάσεις της ίδιας της ζωής , γίνονται ο απατεώνας Γιάνος, ο αυτόχειρος Τάμας, η μοιραία Εύα, ο ποιητής Έρβιν που ασκητεύει. Ο ριψοκίνδυνος Μίχαγι φλερτάρει με την ιδέα του θανάτου και ακολουθεί παντού τη μάγισσα Εύα ωσάν το ερωτικό του πεπρωμένο. Η Έρζι εγκαταλελειμμένη παλινωδεί ανάμεσα στην προοπτική να ζήσει τη ζωή της αλλάζοντας εραστές σαν τα πουκάμισα και σε αυτό το κάτι «που χρειάζεται μια γυναίκα για να τη συγκρατήσει». Το δράμα δεν θα λυθεί σε κανένα από τους προορισμούς που επιλέγουν οι ήρωες. Κι αν μένει κάτι στο τέλος είναι η ευχάριστη επωδός που διαβάζουμε στη σελ. 287 « Ο έρωτας διαφυλάσσει μέχρι τέλους τη στιγμή που γεννήθηκε κι αυτή που αγαπιέται δεν γερνάει ποτέ…» Αν την παραλλάξουμε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μεγάλη λογοτεχνία διαφυλάσσει μέχρι τέλους το δημιούργημά της και αυτό δεν γερνάει ποτέ. Αυτό ισχύει απόλυτα για το μυθιστόρημα του Άνταλ Σερμπ. Απολαύστε το σε μια εξαιρετική μετάφραση από την Μανουέλα Μπέρκι.

 

 

Το Βιβλίο του Άνταλ Σερμπ, με τίτλο Ταξιδιώτης και Φεγγαρόφωτοκυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΧΙΛΩΝ.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Δύο βεντάλιες από τον Γαλατά - Μίλοραντ Πάβιτς: Κριτική βιβλίου
21.06.2016 09:58
Στα χνάρια των μεγάλων παραμυθάδων βάδισε ο Πάβιτς με πολλές έμμεσες αναφορές στους μύθους της πατρίδας του αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης, της Ασίας με τρυφερότητα και νοσταλγία.
Ιατρικό παράδοξο - Σπύρος Μπρίκος: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 11:42
«…Η μήτρα της ιστορίας ξεκίνησε τις διαστολές της. Μια νέα οργανογένεση συντελείται. […] Και ο κόσμος θα αλλάξει
Ένας πύργος στη Γερμανία Ζιγκμαρίνγκεν - Pierre Assouline: Κριτική βιβλίου
06.05.2016 13:56
Με το βιβλίο αυτό ο Assouline καταθέτει στο χρονικό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ένα ακόμα επεισόδιο του μέσα στα πολλά και άγνωστα που έχουν σημαδέψει την ανθρωπότητα και την ιστορία της Ευρώπης. Γιατί αυτός ο πόλεμος άφησε πίσω θύματα και ανθρώπινες απώλειες αλλά άφησε και ανοιχτές πληγές σε ανθρώπους που επέζησαν και βίωσαν την αγριότητα των κατακτητών.