Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Φένια Αποστόλου: Όταν υπάρχει αλληλοβοήθεια, όλα πάνε καλύτερα!

Φένια Αποστόλου: Όταν υπάρχει αλληλοβοήθεια, όλα πάνε καλύτερα!

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Δουμά, «Οι τρεις σωματοφύλακες» που κυκλοφόρησε το 1844 και έχει περάσει στην συνείδηση του κόσμου σαν ιστορικό μυθιστόρημα με γερές δόσεις μυθοπλασίας μετατρέπεται σε χορευτική παράσταση .

 


''Ένας για όλους και όλοι για έναν'', όταν το μέρος υπερασπίζεται το όλον και όταν το όλον υπερασπίζεται το μέρος, όπως σοφά ο Αλέξανδρος Δουμάς προτείνει για να νικηθεί κάθε εμπόδιο και να κατακτηθεί κάθε στόχος τότε έχουμε ένα ιδεαλιστικό motto να μας εκπροσωπεί και ένα μοντέλο αλτρουισμού να μας συντροφεύει.

 


Με την παραπάνω σκέψη, έστησα την παράσταση, η οποία διατρέχει 3 διαφορετικές χρονικές περιόδους σε ένα πολύπλοκο χορευτικό σύμπαν με 4 καταπληκτικούς χορευτές να μονομαχούν με την αντοχή τους και να ξεπερνάνε τα όρια τους όπως ακριβώς  έκαναν και οι ήρωες της ιστορίας μας, οι διάσημοι ντ ' Αρτανιάν, Άθως,  Πόρθος και Άραμις.

 

Βλέπουμε  στη μπαρόκ εποχή τους Σωματοφύλακες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη σατανική Μιλαίδη και τον Καρδινάλιο Ρισελιέ, στην εποχή των 70ς να είναι η ίδια παρέα  ένα ροκ συγκρότημα που παλεύει να νικήσει τάσεις αυτοκαταστροφής και διάσπασης από το μικρόβιο της ματαιοδοξίας και στην σημερινή εποχή 4 συγκατοίκους που μοιράζονται δουλειές της καθημερινότητας και προσπαθούν να απαλλαγούν από τις ψυχώσεις τους.Ένα πασίγνωστο έργο , πρώτη φορά στην Ελλάδα με μορφή χοροθεάτρου έρχεται για 8 παραστάσεις στον Κινητήρα αυτές τις γιορτινές μέρες να μας θυμίσει ότι όταν βοηθιόμαστε όλα πάνε καλύτερα.

 

 

«Οι τρεις Σωματοφύλακες» ανέβηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013 συμμετέχοντας με μεγάλη επιτυχία σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα: 12o Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Θέατρο του Νέου Κόσμου 18 ,19 Ιουνίου (Αθήνα), 12o Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Θέατρο Άνετον  22 Ιουνίου ( Θεσσαλονίκη), 1o dance fest akropoditi 21 Ιουλίου (Σύρος), Dance Days Chania 2013 στο ΒενιζέλειοΩδείο 24 Ιουλίου (Χανιά), 3ο Φεστιβάλ Χορού της Μονής Λαζαριστών 28 Αυγούστου (Θεσσαλονίκη).

 

 

Η παράσταση επιλέχθηκε να συμμετάσχει στα εξής διεθνή φεστιβάλ: International Festival Sarajevo Winter 2014 και στο ProArt Festival της Πράγας το καλοκαίρι του 2014

 

 

Οι Τρεις Σωματοφύλακες θα παρουσιαστούν από το Χοροθέατρο Λυδία Λίθος και την Torus Knot Dance Company για 8 παραστάσεις στον Κινητήρα, από τις 27/12/2013.  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Σχετικές ειδήσεις
Κατερίνα Κασιούμη: 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
08.07.2016 14:55
Θυμάμαι σαν παιδί να περπατάω στους δρόμους των Ιωαννίνων, πηγαίνοντας από το ένα μάθημα στο άλλο, με αγωνία, να προλάβω… και ένα σύννεφο σκέψεων πάνω από το κεφάλι μου για το αν έχουν νόημα όλα αυτά… Αναρωτιόμουν αν όλη αυτή η γνώση θα ησύχαζε την αγωνία που όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και τα μικρά παιδιά, έχουν για το μέλλον. Το μόνο μάθημα στο οποίο πήγαινα ανάλαφρα, νιώθοντας κάτι μαγικό να συμβαίνει, ήταν το μάθημα του χορού. Ήδη από τη διαδρομή, πηγαίνοντας, περπατούσα με ένα διαφορετικό τρόπο, με έναν τρόπο σαν να με πήγαινε κάποιος άλλος εκεί που εγώ ήθελα.
Λία Τσολάκη: FLUX
08.07.2016 10:57
Εξερευνώντας τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ σωμάτων και αρχιτεκτονικής, θεατών και performer, θηλυκού και αρσενικού, διακρίνει κανείς επόπτες και εποπτευόμενους. Ο επόπτης. Αυτός που κοιτάει. Θα μπορούσε να είναι το κοινό, οι θεατές. Θα μπορούσε να είναι και ο καλλιτέχνης. Στην προκειμένη περίπτωση, οι θεατές γίνονται performer, οι performer σχήματα, ο άνδρας γυναίκα, η γυναίκα άντρας και η αρχιτεκτονική πρώτη ύλη. Η παράσταση FLUX εντοπίζεται σε αυτές τις ρωγμές. Στον ενδιάμεσο χώρο δηλαδή.
Κατερίνα Φώτη: Για εκείνη την μικρή στιγμή ακινητοποίησης του χρόνου...
27.04.2016 16:18
Πριν από μερικά χρόνια, βρέθηκα να συλλέγω πληροφορίες από πολλαπλές πηγές για το χορό του μηχανικού, παραδοσιακό χορό της Καλύμνου. Το νησί αυτό ζει με τον τρόπο ζωής των σφουγγαράδων, αποκαλούμενων εκεί μηχανικών. Παλιότερα, η αναχώρηση και η επιστροφή τους είχε μια σχεδόν θρησκευτική τελετουργία. Οι γυναίκες, όταν αναχωρούσαν τα καΐκια, φορούσαν όλες λευκά τσεμπέρια στα μαλλιά για να είναι τυχερό το ταξίδι των οικείων τους.
Inner Movers: Ανακαλύπτοντας το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης…
13.04.2016 11:27
Νέοι προβληματίζονται, επικοινωνούν, εκφράζονται, δημιουργούν, κινούνται και μετακινούνται από τη θέση τους για να ανακαλύψουν το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης. Το project Inner Movers είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους με θέμα τις παραστατικές και ψηφιακές τέχνες και συγκεκριμένα την τέχνη του videodance και της site-specific performance.
Μαριάννα Βαρβιάνη: Η ιδέα πίσω από το ‘Vortex’
15.03.2016 13:47
Πριν από δυο χρόνια περίπου καθόμουν σε ένα πεζούλι ενός πανηγυριού στην Ικαρία και παρακολουθούσα τον κόσμο να χορεύει. Χόρευαν, ακολουθώντας ένα σπειροειδές σχήμα, χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους και το σχήμα που ακολουθούσαν έδινε την εντύπωση ότι δεν είχε αρχή και τέλος, ότι θα μπορούσε να κινείται έτσι για πάντα.