Ο Αμερικάνος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Θανάση Σαράντου, επιστρέφει για μία και μόνο παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στις 20: 00 το βράδυ.

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης παράστασης είναι η απόδοσή της και στην νοηματική γλώσσα.

Μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασσικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο».

Σε αυτήν την δραματοποιημένη διήγηση ο Θανάσης Σαράντος αφηγείται την ιστορία και ερμηνεύει όλα τα πρόσωπα, παράλληλα με την μουσική και ηχητική ζωντανή διήγηση του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη.

Το έργο

Ένας Έλληνας μετανάστης επιστρέφει ύστερα από 25 χρόνια στο νησί του, παραμονή Χριστουγέννων, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν, καθώς κανείς δεν τον αναγνωρίζει. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού,τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και επισκέπτεται τα χαλάσματα του πατρικού του σπιτιού. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας και η προσμονή ότι η αλλοτινή αγαπημένη του ίσως ακόμη υπάρχει και τον περιμένει.

Σημείωμα του Θανάση Σαράντου

Ο «Αμερικάνος» είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και  κάθε εποχής. Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο Έλληνας  μετανάστης, απανταχού της γης.

Για μένα πατρίδα είναι η γλώσσα μου. Ο ήρωας νοσταλγεί τη γλώσσα του και άρα τη χώρα του. Στην εποχή που το χρήμα δημιουργεί πατρίδες, μπορεί κάποιος να νιώσει πολίτης του κόσμου. Αλλά σε αυτήν την κατάσταση που έχουν ονομάσει κρίση,νιώθω την ανάγκη να υπάρξει ο δικός μας πολιτισμός.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης
Μουσικός επί σκηνής: Παναγιώτης Κραμπής
Απόδοση στη νοηματική: Αντώνης Χριστοφόρου
Σκηνική Επιμέλεια: Λίνα Μότσιου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κερεστεντζής
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεόφυτος

Διάρκεια παράστασης : 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Μια παραγωγή της εταιρείας ηθικόν ακμαιότατον
www.ithikon-akmeotaton.blogspot.com