Εμπνευσμένη από την μουσική ιδιοφυΐα της Αγγλίδας συνθέτριας Delia Derbishyre, η  Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα), παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Στα Υπόγεια του BBC» βασισμένη στην πραγματική ζωή της δημιουργού, μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2014.

Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής αναλογικής μουσικής και της musique concrete, η Delia Derbishyre, υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη του Radiophonic Workshop του BBC και συνέθεσε για έντεκα χρόνια μουσική και ήχους για περίπου διακόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα καθώς και το θρυλικό μουσικό θέμα της πασίγνωστης σειράς επιστημονικής φαντασίας, Doctor Who. Ο συνθέτης Ron Grainer πρότεινε  την  Delia ως συν-συνθέτρια  για τη μουσική του Doctor Who,  αλλά το BBC αρνήθηκε να της απονείμει τα δικαιώματα, με τη δικαιολογία ότι είχε προσληφθεί ως ηχολήπτρια απ’ τον ραδιοφωνικό σταθμό.

Η μουσικός συνεργάστηκε με avant gard συνθέτες και δημοφιλείς εκπροσώπους της εμπορικής μουσικής βιομηχανίας (Paul McCartney, Pink Floyd, Yoko Ono).

Το 1973 εμφανώς απογοητευμένη και θεωρώντας ότι το έργο και η ουσία της δουλειάς της δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ, αποχωρεί από το BBC και εργάζεται σε χώρους που αντικείμενό τους δεν είναι η μουσική.

Το 2000 ο Peter Camper, μουσικός νεώτερης γενιάς, την πείθει να αναμειχθεί εκ νέου στη μουσική βιομηχανία, ωστόσο η Delia δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το νέο μουσικό της έργο καθώς πεθαίνει στα  64 χρόνια της από κύρωση του ήπατος, εξαιτίας του μακροχρόνιου αλκοολισμού της.  Στη σοφίτα της βρέθηκαν 264 μουσικές μαγνητοταινίες και χιλιάδες παρτιτούρες.

Ποια ήταν η Delia Derbishyre

Υπήρξε μια γυναίκα δημιουργός η οποία τόλμησε να ασχοληθεί με  την  ηλεκτρονική σύνθεση σε ένα κυρίαρχο ανδροκρατούμενο περιβάλλον.
Ως αποτέλεσμα αυτού η Delia Derbishyre δεν μπόρεσε να κερδίσει την καλλιτεχνική αναγνώριση και την οικονομική ανεξαρτησία, αν και υπήρξε προπομπός και πηγή έμπνευσης για όλα σχεδόν τα ρεύματα της μεταγενέστερης ηλεκτρονικής μουσικής.

Λάτρης της χειροποίητης αναλογικής μουσικής, αποσύρθηκε όταν η παραγωγή αυτής της μουσικής άρχισε να τυποποιείται. Αρνήθηκε να ενταχθεί σε ένα σύστημα το οποίο  με την εξέλιξη ηλεκτρονικών προγραμμάτων και υπολογιστών, έγινε εύκολη υπόθεση για όποιον ήθελε να γράφει ηλεκτρονική μουσική, ακόμα και αν δεν είχε ιδέα από παραγωγή ήχου.

Υπήρξε ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του που με τις επιλογές του οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας μουσικής σχολής και επηρέασε καταλυτικά όλα τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της ηλεκτρονικής μουσικής.

Συντελεστές
Σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
Ηθοποιοί- Μουσικοί: Παναγιώτης Γαρμπής, Λουίζα Κωστούλα
Video: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)
Sound Design: Άρης Παυλίδης- Βασίλης Κουντούρης – Λουίζα Κωστούλα
Κατασκευή DIY Μουσικών- ηχητικών συσκευών MoCm : Ανδρέας Μονόπωλης
Εικαστική Επιμέλεια: Mάκης Φάρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννα Καφέ
Φώτα: Θωμάς Οικονομάκος
Βοηθός παραγωγής: Νεόφυτος Παναγιώτου

Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής  

Η Violet Louise είναι η Λουΐζα Κωστούλα. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, και πολλές άλλες θεατρικές σκηνές. Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σχήματα της εγχώριας σκηνής (Polaroid, Film) και έχει συμμετάσχει σε πλήθος μουσικών φεστιβάλ και διοργανώσεων.

Το 2011 παρουσίασε το πρώτο σόλο μουσικό project της με τον τίτλο «Cardinals & Lovers» σε συνεργασία παραγωγής με τον Δημήτρη Καμαρωτό και το Studio 19.

Την ίδια χρονιά παρουσίασε και την πρώτη της solo performance με τίτλο «The Forest» στο Bios, σε σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική και ερμηνεία δική της.

Πρόσφατα συμμετείχε με μια mini performance στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τη σεζόν 2012-2013 παρουσίασε στο Θέατρο Θησείον την performance «Γράμματα στα Κοριτσάκια», βασισμένη στη μυστική αλληλογραφία του Lewis Carroll, συγγραφέα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων».