Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Καλλιτεχνικές συλλογικότητες: Εκδήλωση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Καλλιτεχνικές συλλογικότητες: Εκδήλωση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Βάσω Κυριάκη: Διαδρομή» και με αφορμή το ιστορικό πλαίσιο δράσης της εν λόγω καλλιτέχνιδας σε καλλιτεχνικές συλλογικότητες (ΚΕΤ, Ομάδα Τέχνης 4+, Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη), το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης διοργανώνει την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18:30, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Καλλιτεχνικές συλλογικότητες: καλλιτεχνική συνύπαρξη και κοινωνική  δράση “τότε” και “τώρα”».


Ομιλητές

Βάσω Κυριάκη, εικαστικός, μέλος της Ομάδας Τέχνης 4+
Σάββας Κονταράτος, αρχιτέκτονας , μέλος της Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη
Βάλλυ Νομίδου, εικαστικός, μέλος της ομάδας Indoors+
Άρτεμις Ποταμιάνου, εικαστικός, επιμελήτρια εκθέσεων, μέλος της ομάδας Lo and Behold

Εισήγηση-Συντονισμός: Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης


Στην πορεία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, οι καλλιτεχνικές συλλογικότητες διεκδικούν μία σημαντική θέση, με κάθε ομάδα, ανάλογα με την εποχή, να καθοδηγείται από διαφορετικά κίνητρα και να ορίζει τους δικούς της στόχους. Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, η καλλιτεχνική συσπείρωση τροφοδοτήθηκε από τις συνθήκες της εποχής της Δικτατορίας, αλλά και αντανακλούσε την επιθυμία για την υπέρβαση παλαιών κατεστημένων, με τις ομάδες τέχνης να μιλούν για θέματα εικαστικής αποκέντρωσης, κριτικής στάσης απέναντι στους καθιερωμένους θεσμούς, προσέγγισης ενός ευρύτερου κοινού, διεύρυνσης του εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα της τέχνης.


Στη σημερινή εποχή, η κρίση μπολιάζει τη δημιουργικότητα με τη συλλογικότητα και οι καλλιτεχνικές συλλογικότητες δηλώνουν δυναμική παρουσία καθώς καταγράφεται μία πληθώρα ομάδων με εικαστική ή/και διεπιστημονική σύνθεση που στοχεύουν στην εντονότερη αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτεχνικών και κοινωνικών δομών και επεκτείνουν τη δυναμική της δράσης τους εκμεταλλευόμενες τη δημοκρατικότητα και την άμεση προσβασιμότητα στην πληροφορία που προσφέρει το διαδίκτυο και η κοινωνική δικτύωση.


Η συγκεκριμένη συζήτηση, φιλοξενώντας καλλιτέχνες που συσπειρώθηκαν σε ομάδες «τότε» και «τώρα», στοχεύει να χαρτογραφήσει το κλίμα κάθε εποχής, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που ορίζουν τη συλλογική καλλιτεχνική δημιουργία· να παρουσιάσει τους λόγους επιλογής από το ατομικό στο συλλογικό· να διερευνήσει ιδέες και στόχους των Ομάδων τόσο στην εποχή της αισιοδοξίας και του οραματισμού για «έναν καλύτερο κόσμο», όσο και στην εποχή του σκεπτικισμού, της κρίσης του συστήματος και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής· να προβάλει ενδεχόμενες αντιστοιχίες και διαφορές στις μεθόδους δράσης τους· να καταγράψει ζητήματα και θέσεις που αφορούν την εξέλιξη και τη βιωσιμότητά τους.

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Παιδί και Κόσμος: έκθεση φωτογραφίας στο Ρομάντσο
30.03.2016 10:10
H firefly, μια ομάδα δράσης που έχει ως στόχο την κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας «Παιδί και Κόσμος», στηρίζοντας έμπρακτα εκείνους που βρίσκονται δίπλα στους πρόσφυγες.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.