Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

11+1 καλλιτέχνες εκθέτουν στη βιτρίνα του Ίκαρου: Δεκέμβριος - Νίκος Σεπετζόγλου

11+1 καλλιτέχνες εκθέτουν στη βιτρίνα του Ίκαρου: Δεκέμβριος - Νίκος Σεπετζόγλου

Ιδιαίτερο τόνο για τον Ίκαρο κατά το 2013 δίνει η εικαστική παρέμβαση στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου του Ίκαρου, από ομάδα νέων καλλιτεχνών, αποφοίτων του Ζ’ εργαστηρίου της ΑΣΚΤ του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Ο ίδιος ο Γιάννης Ψυχοπαίδης επιμελείται τα “Ημερολόγια Βιτρίνας: 11+1 Νέοι Καλλιτέχνες”.
 

Η βιτρίνα θα λειτουργεί ως  χώρος αυτόνομης εικαστικής δράσης και θα εγκαινιάζεται στην αρχή κάθε μήνα. Κάθε καλλιτέχνης εκθέτει στη βιτρίνα του ιστορικού καταστήματος στη Βουλής 4. Τα Χριστούγεννα  η εικαστική παρέμβαση θα είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς της ομάδας.
 

Την ενδέκατη βιτρίνα θα σχεδιάσει ο εικαστικός Νίκος Σεπετζόγλου και θα παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 19:00.


Ο Νίκος Σεπετζόγλου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας στο Ζ΄ εργαστήριο με καθηγητή τον Γ. Ψυχοπαίδη από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2005 και βραβεύτηκε στα πλαίσια ανάδειξης νέων δημιουργών από τη Eurobank. Παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο χαρακτικής με καθηγητή τον Β. Καζάκο.
 
Αυτή την περίοδο φοιτεί στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ στην κατεύθυνση Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός. Παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη σχεδιαστική αποκατάσταση προϊστορικών τοιχογραφιών σε συνεργασία με τις Ανασκαφές Ακρωτηρίου Θήρας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας.
 
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (...O... or a fragment, 2011, Elika Gallery, Αθήνα / Violence to Waste Love, 2009, Six d.o.g.s project space, Αθήνα / Ι Have A Diver Down… 2009, Ατομική παρουσίαση ανοιχτού εργαστηρίου, Περικλέους 44 Σύνταγμα, Αθήνα) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.
 
Κεντρικό άξονα στη δουλειά του Νίκου Σεπετζόγλου συνιστά ο ρόλος και η σημασία του θραύσματος. Από την δημιουργική σκέψη-πράξη στη βίαιη επανατοποθέτηση, η υλική και εννοιακή υπόσταση της "μορφής" αποτυπώνεται στο έργο ως συνεχές συμβάν· ως αλλεπάλληλα περατωμένη επιλογή, ανάγκη και επιθυμία.
 
Ο χώρος, η εικόνα και το αντικείμενο, μετατρέπονται σε εννοιολογικά εργαλεία. Συγκροτούνται, αποδομούνται και μεταλλάσσονται κατά τη διαδικασία αναζήτησης μορφής, περιεχομένου και συσχετισμού του υποκειμένου με το καθημερινό γίγνεσθαι. Τα έργα, μεγάλου, μεσαίου και συχνά αορίστου μεγέθους, στήνουν το πλέγμα μίας ενιαίας εγκατάστασης, σε μία προσπάθεια αναδόμησης και αναδιαχείρησης του υλικού.
 

Το έργο που παρουσιάζεται στη βιτρίνα των εκδόσεων Ίκαρος έχει τον τίτλο "Collapse" (=κατάρρευση).

Το έργο έχει τη μορφή ενός γιγαντόσχημου αυγού. Η γέννηση προϋποθέτει την θραύση και κατάρρευση του κελύφους που αναβάλλεται μέσω της συνεχούς ραφής του ραγισμένου τσοφλιού.
 

Το έργο του Νίκου Σεπετζόγλου θα εκτεθεί στη βιτρίνα του Ίκαρου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.
 
Πληροφορίες για το έργο και τον καλλιτέχνη: nsepetzoglou@yahoo.gr
 
Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης

Σχετικές ειδήσεις
Μουσείο Μπενάκη: εκθεσιακό πρόγραμμα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2016
30.08.2016 16:53
Το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει το εκθεσιακό του πρόγραμμα για τη νέα περίοδο. Παρακάτω δείτε τις εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2016.
Έκθεση Αποφοίτων Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ
28.06.2016 10:58
Οι τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εκθέτουν τις διπλωματικές τους εργασίες, στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ, από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου.
Έκθεση κεραμικής από το Eργαστηρίο Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη
16.06.2016 12:32
Οι μαθητές/τριες του Eργαστηρίου Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη, εκθέτουν τα έργα τους στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο Νέο Ηράκλειο Αττικής από την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016.
Έκθεση του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην Artis Causa
06.06.2016 10:15
Καλλιτέχνες - φοιτητές (4ου-5ου έτους) του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκθέτουν στη γκαλερί Artis Causa.
Enigami: έκθεση των Ανδρέα Βούσουρα, Αντώνη Παπαδόπουλου, Νίκου Σεπετζόγλου στο ΚΜΣΤ
22.03.2016 16:50
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης την έκθεση των εικαστικών Ανδρέα Βούσουρα, Αντώνη Παπαδόπουλου και Νίκου Σεπετζόγλου, με τίτλο Enigami.