Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά στον Ιανό

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά στον Ιανό

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά θα βρεθεί για δυο βραδιές στον Ιανό, με συνοδεία στο πιάνο τον συνθέτη Βάσο Αργυρίδη.


Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά εδώ και χρόνια ζει μόνιμα στη Κύπρο και εκεί συχνά εμφανίζεται βάζοντας κάθε φορά και ψηλότερα τους στόχους της γύρω από το τραγούδι, τη μουσική , τις συνεργασίες , την αισθητική.


Φέτος μετά από απουσία τριών χρόνων θα έχουμε τη χαρά να την απολαύσουμε για δύο βράδια στον Ιανό, σε ένα σπάνιο ρεσιτάλ πιάνο φωνή με τον Κύπριο διακεκριμένο συνθέτη Βάσο Αργυρίδη.


Οι δύο αυτές εμφανίσεις ξεκίνησαν να στήνονται εδώ και αρκετούς μήνες στο ήρεμο περιβάλλον της Μεγαλονήσου, όταν η ίδια ένοιωσε την ανάγκη να ανατρέξει στο προσωπικό της παρελθόν. Να θυμηθεί και να μας θυμίσει τη διαδρομή της στη δισκογραφία . Τα ταξίδια Μόσχα Αθήνα Μόσχα και ό,τι βίωμα έφερναν σε κείνη οι δύο αυτές διαφορετικές και ταυτόχρονα μεγαλόπνοες κουλτούρες.


Τις πρώτες της γνωριμίες και κατόπιν συνεργασίες με τους στυλοβάτες της  ελληνικής ποίησης και μουσικής του αιώνα μας, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Γκάτσου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο. Μην ξεχνάμε ότι αν και δέκα επτά ετών κορίτσι έκανε την πρώτη της ηχογράφηση και ο δίσκος αυτός, βινυλίου τότε, ήταν οι "Μπαλάντες" με τον Πέτρο Πανδή, των Μίκη Θεοδωράκη και Μανώλη Αναγνωστάκη.


Η συνέχεια επίσης αξιοζήλευτη ,σε μια Αθήνα γεμάτη δημιουργικότητα που σεβόταν παράλληλα  την παράδοση της, ανέτρεχε στους μεγάλους συνθέτες του 40’ και του 50’, Αττίκ, Γιαννίδη, Σουγιούλ, κ.λ. και μέσα από νέες φωνές παρέδιδε το εξαιρετικό ρεπερτόριο στις επόμενες γενιές.


Και το παιχνίδι με το χρόνο για τη Μαργαρίτα σε αυτή τη παράσταση συνεχίζεται, περνώντας από τη Ρωσία, την Ισπανία, γλώσσα και μουσική  που αγάπησε και διδάχθηκε, τη Κύπρο, την Ελλάδα τους σημαντικούς νεώτερους συνθέτες και στιχουργούς που συνάντησε φτάνει στο σήμερα προσκαλώντας τους νοσταλγούς της μουσικής της ιστορίας να ξανακούσουν όλες αυτές τις υπέροχες μελωδίες …

Σχετικές ειδήσεις
Δημήτρης Λιόλιος,
20.10.2016 12:49
Ο Δημήτρης Λιόλιος έπειτα από τις συνεργασίες του με τη Σοφία Βόσσου, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Πάνο Μουζουράκη, επιστρέφει, γράφοντας τη μουσική και ερμηνεύοντας μέσα από τους στίχους που έγραψε η Ζωή Γρυπάρη , γνωστή για τις επιτυχίες της με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές.
Τρία έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο του Κύκλου Adagio Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 16:42
Τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη με ιδιαίτερο συμβολισμό: το Τροπάριο της Κασσιανής, το πρώτο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα», κατά τον ίδιο τον συνθέτη το «κύκνειο άσμα» του, και ο κύκλος τραγουδιών «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», έργο με μεγαλειώδη αντιπολεμικό χαρακτήρα που θεωρείται παγκοσμίως από τα πλέον σημαντικά έργα του συνθέτη, θα παρουσιαστούν την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου (ώρα 20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Επιτάφιος & Επιφάνια: Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στον Ιανό
18.04.2016 12:07
O Τάκης Κωνσταντακόπουλος ερμηνεύει τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη: “Επιτάφιος”, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και “Επιφάνια”, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, στις 22 Απριλίου 2016 στον Ιανό.
Τέσσερις νέοι συνθέτες στον Ιανό
18.01.2016 14:30
Τέσσερις νέοι συνθέτες, ο Στάθης Γκότσης, ο Γιώργος Καγιαλίκος, η Μάρθα Μεναχέμ και ο Δαμιανός Πάντας, παρουσιάζουν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 στον Ιανό, τραγούδια από τις πρόσφατες δισκογραφικές δουλειές τους που έχουν εκδοθεί στο Μετρονόμο, αλλά και ανέκδοτα τραγούδια.
«Ο Μίκης των παιδιών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
09.12.2015 10:11
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεχίζει τις Εκδηλώσεις που τιμούν τα 90 χρόνια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, και παρουσιάζει το έργο του συνθέτη «40 Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά», το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.