Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Αδάμ και Έβελιν - Ίνγκο Σούλτσε
Δημοσίευση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 10:11
Βιβλίο: Αδάμ και Έβελιν - Ίνγκο Σούλτσε

Η ιστορία και η λογοτεχνία πάντα συλλειτουργούσαν υπηρετώντας η πρώτη την δεύτερη προσφέροντάς της πλούσιο πεδίο αναφορών και δράσης.


Έτσι, η δεύτερη κατάφερνε πάντα να αντλεί πληροφορίες από την πρώτη και να εμπνέεται από γεγονότα και πρόσωπα, τα οποία στην συνέχεια έντυνε με τον μανδύα της μυθιστορηματικής αφήγησης για να μας κάνει κοινωνούς, όλους εμάς που δεν είμαστε ειδικοί ενός παρελθόντος που αλλιώς δεν θα είχαμε συνειδητοποιήσει πως υπήρξε.


Συμβάντα που σημάδεψαν την υφήλιο παίρνουν μορφή μέσα από ιστορίες που μας αφηγείται ο Ίνγκο Σούλτσε, ένας εκ των σημαντικότερων Γερμανών σύγχρονων μυθιστοριογράφων.


Η πτώση του τείχους του Βερολίνου μαζί με την πτώση της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης ταρακούνησαν τον ρου της ιστορίας και οδήγησαν γενιές ανθρώπων σε μία διαφορετική καθεστηκυία τάξη πραγμάτων λιγότερο καταπιεστική και πιο φιλελεύθερη και απελευθερωμένη που ξέφευγε σιγά σιγά από τις αγκυλώσεις και τις αρνήσεις ενός χαμένου παρελθόντος. Ένα παρελθόν αμαυρωμένο από κοινωνικές στρεβλώσεις και περιορισμούς που δεν άφηναν περιθώριο για ελευθερία κινήσεων και έκφρασης ιδεών και απόψεων. Ο Σούλτσε, που βίωσε την πτώση του τείχους του Βερολίνου, είναι "παιδί" και μάρτυρας αυτής της θεμελιώδους αλλαγής στην σελίδα της Γερμανίας και της Ευρώπης επίσης. Επικεντρώνεται εδώ με πλήρη αφοσίωση στην καταγραφή της ένωσης δύο κόσμων που τους χώριζε ένα τείχος για πάνω από 50 χρόνια. Δύο αντίπαλων στρατοπέδων, αυτό της Ανατολικής και αυτό της Δυτικής Γερμανίας που αν και μιλούσαν την ίδια γλώσσα πορεύτηκαν ξεχωριστά με βάση το μεταπολεμικό γίγνεσθαι που διαμορφώθηκε σε μία Γερμανία διχοτομημένη και αποδυναμωμένη τιμωρώντας την με λίγα λόγια για τα δεινά που προξένησε στην αιματοβαμμένη γηραιά ήπειρο.


Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους ανθρώπους που βίωσαν συνθήκες ατίμωσης και ανελευθερίας στην ίδια τους την χώρα αλλά και ενός φοβικού συνδρόμου ο ένας για τον άλλο που πήγαζε από την ανισορροπία και την διαφορά δυναμικότητας των δύο κρατιδίων μέχρι να έρθει η λύση του γόρδιου δεσμού, να πέσουν τα τείχη της ντροπής και να προχωρήσουν σε κοινή συμπόρευση προσπαθώντας να σβήσουν τα όποια ίχνη από τα λάθη του ένοχου παρελθόντος.


Πρωταγωνιστές αυτού του αινιγματικού ως προς τα νοήματα που υποβόσκουν βιβλίου, ο Αδάμ και η Έβελιν είναι δύο πρόσωπα καίρια που αντικατοπτρίζουν πλήρως το σκηνικό που είχε στηθεί χωρίς βέβαια την δική τους συναίνεση. Στις στάχτες και τα ερείπια μίας Ανατολικής Γερμανίας που τελούσε υπό συνεχή κατάρρευση λόγω ανέχειας, οι άνθρωποι της διψούν για ελπίδα και αναγέννηση αλλά και αλλαγή τρόπου ζωής . Αποζητούν λοιπόν την διαφυγή σε έναν άλλο τόπο και αυτός είναι - τι άλλο - η Δυτική Γερμανία. Για τον Αδάμ και την Έβελιν, δύο ανθρώπων της εποχής εκείνης που πασχίζουν να γλιτώσουν από τα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, η διέξοδος σε μία άλλη πραγματικότητα δεν είναι εύκολη αποστολή. Ο δρόμος δεν είναι βατός αλλά κακοτράχαλος και απαιτεί προσοχή γιατί το πέρασμα αυτό μπορεί να ποτιστεί με αίμα. Η καχυποψία των αρχών και ο έλεγχος των πολιτών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο και ο λόγος είναι πως το καθεστώς ξέρει καλά πως όλοι θέλουν να περάσουν με όποιο κόστος προς την άλλη όχθη ελπίζοντας και προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Η σχέση του ζευγαριού δοκιμάζεται σε καθημερινή βάση, αλληλοκατηγορούνται για αμέλειες και αστοχίες γιατί στο παιχνίδι αυτό, το άκρως επικίνδυνο και ριψοκίνδυνο, συναντούν ανθρώπους που τους υπόσχονται βοήθεια και συνδρομή σε αυτό το βήμα τους αλλά δεν τις τηρούν πάντα στο ακέραιο. Η Έβελιν ενοχοποιεί τον Αδάμ για απιστία και μοιχεία, ο Αδάμ, ράφτης κυριών στο επάγγελμα, αδυνατεί να αντέξει την ζήλεια της συντρόφου του αλλά στο τέλος μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν.


Ο Σούλτσε με εξαιρετικά εύστροφη και αλληγορική ματιά μας καλεί να κρίνουμε έναν άλλο Αδάμ και μία άλλη Εύα, μέσα από το πρόσωπο της Έβελιν. Οι σύγχρονοι αυτοί πρωτόπλαστοι θα μπορέσουν να περάσουν στην γη της επαγγελίας και να αποφύγουν να δαγκώσουν το μήλο που θα τους γυρίσει στην πρότερα κατάσταση που φυλακίζει τα όνειρά τους και σκοτώνει την μεταξύ τους αγάπη που όλο αυτό το καιρό περνάει μέσα από χίλια κύματα? Τελικά, ποια θα είναι η κατάληξή τους όταν από την μία μέρα στην άλλη και αφού έχουν εκτελέσει τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή για να μεταβούν στην πολυπόθητη Βαβυλώνα, δηλαδή την Δυτική Γερμανία, βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και μετρήσουν τα λάθη τους και τις αντοχές τους;
                                                                             

"Πίστευε πως όταν αγαπάς κάποιον ξέρεις πάντα τι δώρο να του κάνεις"


Το βιβλίο του Ίνγκο Σούλτσε, Αδάμ και Έβελιν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Φαμπέρ Ο καταστροφέας - Tristan Garcia: Κριτική βιβλίου
20.02.2017 10:07
"Ίσως να ξαναγυρίσει, αλλά δεν είναι πια εδώ. Η ανάμνησή του ξεθωριάζει. Κάτι δικό του μιλάει μέσα μου και με βάζει κατά καιρούς ακόμα σε πειρασμό, όταν κάθομαι στο τραπέζι μου και γράφω. Ζει στα βιβλία μου. Εκεί μόνο, κατά τα άλλα έχει τελειώσει ͘ με στοίχειωσε και με παράτησε" γράφει ο συγγραφέας κλείνοντας την κουρτίνα της αφήγησής του και το μάτι στον ήρωά του Φάμπερ.
Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν - Mahi Binebine: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 12:08
Η Κόλαση ίσως να απέχει μόλις λίγο από τον επικαλούμενο Παράδεισο, έναν όροφο, ένα τετράγωνο, λίγα χιλιόμετρα, ποιος μπορεί να ξέρει! Μπορεί πάλι ο Παράδεισος για κάποιον να είναι η Κόλαση που εύχεται για τον διπλανό του και τότε γεμίζει με χαρά από το μίσος που νιώθει, ανθρώπινο και αυτό αν και δυστυχώς ακραίο.
1913, Η χρονιά πριν από τη θύελλα - Florian Illies: Κριτική βιβλίου
31.01.2017 10:08
Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας αποφάσισε να αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο σε αυτή την χρονιά. Το 1913 είναι πράγματι μια χρονιά ορόσημο για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, είναι μια χρονιά πέρα για πέρα κομβική, σημαδιακή και χαρακτηριστική για όλα αυτά που έμελλε να επακολουθήσουν.
Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα - Κέιτ Σοπέν: Κριτική βιβλίου
17.01.2017 10:09
Η Μπερτ Μοριζό υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες ζωγράφους του ιμπρεσιονισμού, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απεικόνισε στους πίνακές της, τους τολμηρούς για την εποχή, μία γυναίκα ελεύθερη, ανεξάρτητη, σίγουρη για τον εαυτό της και μακριά από την αντρική επίβλεψη και πίεση.
Η ώρα του αστεριού - Κλαρίσε Λισπέκτορ: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 12:45
Η γέννηση ενός έργου λογοτεχνικού κρύβει μυστήριο, αν δε κρύβει και πόνο, ταλαιπωρία και ανηφορίζει έναν Γολγοθά, τότε καθίσταται έργο που αντέχει στον χρόνο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυπική διαδικασία ή μία υπόθεση απλή αν ο συγγραφέας παλεύει με τον εσώτερο κόσμο του, το σύμπαν του, τον ψυχισμό του.
Μια από τις δύο - Ντανιέλ Σάδα: Κριτική βιβλίου
20.12.2016 10:37
Η Αδριάνα Χιμένες Γκαρσία στην τελευταία φράση στο επίμετρο του βιβλίου γράφει: "Του φαινόταν αδύνατο να γίνει κανείς συγγραφέας χωρίς να έχει αυτί ͘ του ήταν ασύλληπτο να είναι κανείς καλός αφηγητής χωρίς να έχει διαβάσει ποίηση". Αυτά τα λόγια αντανακλούν την πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και την φιλοσοφία του συγγραφέα περί συγγραφής, ο κόσμος των λέξεων δεν συνάδει με τον κοινό παρονομαστή.
Το μάτι - Vladimir Nabokov: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 10:34
"Το θέμα στο Μάτι είναι μία έρευνα που οδηγεί τον πρωταγωνιστή μέσα από έναν κυκεώνα από καθρέφτες στη συγχώνευση δίδυμων εικόνων". Αυτά γράφει ο συγγραφέας στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου όπου και αναλύει την φιλοσοφία πίσω από την σύλληψη της ιδέας για το Μάτι.
Η πρώτη φλέβα - Γιάννης Μακριδάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 10:56
Ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ξετυλίξεις το κουβάρι μιας ζωής και ποτέ κανείς δεν βγαίνει αλώβητος και ατάραχος από την τριβή με το παρελθόν. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό στριφογυρίζει και γλυκοκοιτάζει το παρόν σαν την μέλισσα γύρω από το λουλούδι που προσπαθεί να προσγειωθεί για να τραφεί. Εδώ περιγράφονται τα πρόσωπα μίας άλλης εποχής που όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει γιατί οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζουν τις στιγμές τους και την μοναδικότητά τους. Μία γυναίκα και ένας άντρας, δύο κόσμοι παράλληλοι και διαφορετικοί μα τόσο όμοιοι.