Με ενδεικτικές επιλογές από τα εικαστικά, τη λογοτεχνία, το θέατρο, και τον κινηματογράφο, που έχουν κοινό θεματικό άξονα τις μορφές βίας κατά των γυναικών θα τιμήσει ο Δήμος Αθηναίων τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013, στις 19:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τα στατιστικά στοιχεία, συνδέουν την οικονομική κρίση με την άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, αλλά η εικόνα και ο λόγος της τέχνης είναι που έχουν τη δύναμη να παραγάγουν πολιτισμό ενάντια στη βία.  

Θα προβληθούν επιλογές από κινηματογραφημένα ντοκουμέντα με θέμα τις μορφές βίας κατά των γυναικών, καθώς και παραγωγές του International Metropolis Women Network για την κατάσταση που βιώνουν από πλευράς ασφάλειας οι γυναίκες στις Μητροπόλεις.

Ακολουθεί θεατρικό αναλόγιο, με τον ηθοποιό Αλέκο Συσσοβίτη που θα διαβάσει απόσπασμα από το έργο του Παύλου Μάτεσι «Η Μητέρα του Σκύλου». Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα κλείσει με το Κουαρτέτο Εγχόρδων του ΟΠΑΝΔΑ.

Στο ισόγειο, εκτίθενται έργα της Δέσποινας Μεϊμάρογλου –τύπωμα σε μεγάλες διαστάσεις και videoart installation στο video room- με θέμα την κακοποιημένη γυναίκα.

Στο βιβλιοπωλείο του Ιδρύματος, παρουσιάζεται λογοτεχνικό αφιέρωμα με θέμα τη βία ενάντια στις γυναίκες.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με την προβολή της τελευταίας ταινίας μεγάλου μήκους του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Attractive Ιllusions», ευγενική παραχώρηση του σκηνοθέτη.