Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Η λίστα των ποτέ - Koethi Zan
Δημοσίευση: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 16:21
Βιβλίο: Η λίστα των ποτέ - Koethi Zan

Η αλήθεια είναι πως όσον αφορά την αστυνομική λογοτεχνία , έχω μια προκατάληψη. Ναι μεν είναι ένα είδος το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα, ωστόσο, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια πιάνω τον εαυτό μου να εκπλήσσεται διαβάζοντας κάποιο νέο από αυτά, όλο και πιο σπάνια.


Η πλοκή είναι τετριμμένη, το φινάλε προβλέψιμο και γενικότερα, τόσο η εξέλιξη της ιστορίας, όσο και η δόμηση των χαρακτήρων, πλασμένη με έναν τρόπο που θαρρείς ότι είναι προκαθορισμένος, ακολουθώντας τα σιωπηλά πρότυπα που κάποια αστυνομική, μυθιστορηματική σέκτα, έχει επιβάλλει. Θα μου πείτε πως, παρθενογέννεση στην Τέχνη δεν υπάρχει, και θα πρέπει να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Παρ' όλα αυτά, μπορείς να πάρεις μια ήδη χρησιμοποιημένη ιδέα και να την κάνεις δική σου, με τις όποιες ομοιότητες μπορεί να εντοπίσει κάποιος. Μια τέτοια περίπτωση, είναι "Η Λίστα Των Ποτέ" της πρωτοεμφανιζόμενης Koethi Zan.


Η Σάρα, με την άλλοτε καλύτερή της φίλη, Τζένιφερ, είχαν δημιουργήσει την Λίστα των Ποτέ, μια λίστα που τους επέτρεπε να είναι απόλυτα ασφαλείς, έχοντας θέσει σαφείς περιορισμούς στη ζωή τους. Όμως η λίστα αυτή, δεν φάνηκε αρκετή και οι δυο τους, θύματα στα χέρια ενός σαδιστή που τις κρατάει για τρία ολόκληρα χρόνια κλεισμένες σε ένα υπόγειο βασανίζοντάς τες. Δέκα χρόνια μετά, η Σάρα, προσπαθεί ακόμα να συμβιβαστεί με τη νέα της ζωή, με τη νέα της ταυτότητα και με το γεγονός πως η Τζένιφερ, δεν κατάφερε να βγει ζωντανή από το σπίτι του μαρτυρίου τους. Όταν μαθαίνει πως ο βασανιστής της, έχει πιθανότητες να αποφυλακιστεί, προσπαθεί μέσα από τα αλλοπρόσαλλα γράμματα που της έστελνε όλα αυτά τα χρόνια, να ξεκλειδώσει αυτό που στην πραγματικότητα ήθελε να της πει. Αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια, και ίσως, το πτώμα της Τζένιφερ, επιτρέποντας και στις δυο τους να αναπαυτούν με διαφορετικό τρόπο, αποφασίζει να βγει από την φυλακή που η ίδια έφτιαξε για τον εαυτό της, ταξιδεύοντας στην Αμερική και ανακαλύπτοντας σταδιακά πως πίσω από την τραυματική της εμπειρία, βρίσκονται πολύ περισσότερα.


Δεδομένου ότι μιλάμε για την πρώτη συγγραφική απόπειρα της Zan, οφείλουμε σε πρώτη φάση να της αναγνωρίσουμε πως το κείμενό της είναι εξαιρετικά καλογραμμένο. Το γεγονός μάλιστα ότι έχει επιλέξει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση , ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματός της αφού, δεν πρέπει απλά να αφηγηθεί μια σειρά γεγονότων, αλλά να τα εξιστορήσει, έτσι όπως το ίδιο το θύμα τα έζησε και στην προκειμένη, να μεταφέρει όλη την φρίκη, τις αγωνίες και την απώλεια που έζησε όσο καιρό ήταν αιχμάλωτη και παιχνίδι στα χέρια ενός σαδιστή, αλλά και την δυσκολία του να προσαρμοστεί σε μια ζωή που όσο κι αν το ήθελε, για εκείνη, δε θα μπορούσε ποτέ ξανά να είναι απόλυτα φυσιολογική. Γιατί κάθε τι φυσιολογικό, η Σάρα, το άφησε πίσω της δεκατρία χρόνια πριν. Το άφησε σε εκείνο το αμάξι που την οδήγησε κατευθείαν στην Κόλαση από την οποία, δεν θα κατάφερνε ποτέ να απαλλαγεί, εκτός κι αν απαλλασσόταν από τις μνήμες της. Και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το μυαλό, είναι μυστήριο πράγμα και σε βασανίζει, ακόμα κι όταν δεν το επιλέγεις. Ουσιαστικά, "Η Λίστα Των Ποτέ", δεν είναι ένα καθαρό αστυνομικό μυθιστόρημα .


Περισσότερο θυμίζει ψυχολογικό θρίλερ με αστυνομικές προεκτάσεις. Ναι μεν έχει τις δολοπλοκίες του, πολλά μυστικά και πολλοί άνθρωποι είναι μπλεγμένοι σε μια ιστορία, για την οποία υποψιάζεσαι πράγματα, αλλά όχι στην απόλυτη και ολοκληρωτική έκτασή τους, ωστόσο, στον πυρήνα της, λειτουργεί περισσότερο ως ένα ψυχογράφημα, ως μια προσπάθεια απόδοσης και αποτύπωσης του ψυχολογικού προφίλ ενός, ή και περισσότερων, κατεστραμμένων ανθρώπων, τόσο στο πριν, όσο και στο μετά. Η τραγωδία τους, χωρίζεται από αυτά τα δύο ορόσημα και το πως το χειρίζεται ο κάθε ήρωας , διαφέρει, όπως ακριβώς διαφέρουν και οι προσωπικότητές τους. Παράλληλα όμως, έχουμε να μελετήσουμε και το προφίλ του θύτη για τον οποίον αναρωτιόμαστε, είναι ψυχικά άρρωστος και διαταραγμένος ή πίσω από τα κίνητρά του κρύβεται κάτι που δεν φαίνεται με μια πρώτη ματιά, αλλά απαιτεί διεισδυτική διερεύνηση. Αξίζει τον οίκτο ή την οργή μας;


Δεν θα πω ψέματα... το βιβλίο, δεν με ενθουσίασε σε βαθμό που να το κατατάξω στη λίστα με τα αγαπημένα μου, καθότι ένα από τα βασικά σημεία της πλοκής, προσωπικά, το θεώρησα τραγικά προβλέψιμο, ωστόσο, οφείλω να αναγνωρίσω ότι είναι πολύ καλύτερο από άλλα έργα, φτασμένων συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας, που συνεχίζουν να πουλάνε, απλά και μόνο γιατί έχουν χτίσει όνομα. Είμαι βέβαιη πως η Zan, έχει λαμπρό μέλλον μπροστά της και όντας Αμερικανίδα, πως θα μπορέσει να προσθέσει το δικό της λιθαράκι στο να αναγεννηθεί το αμερικάνικο, αστυνομικό μυθιστόρημα, μέσα από τις στάχτες που το βύθισε η σκανδιναβική λογοτεχνία η οποία, κακά τα ψέματα, έχει αρχίσει να επαναλαμβάνεται σε επικίνδυνο βαθμό. Με απλά λόγια, "Η Λίστα Των Ποτέ" είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο, ένα πολύ σωστά δομημένο ψυχογράφημα χαρακτήρων, που παρά την όποια προβλεψιμότητά του, διαβάζεται με μια ανάσα και δεν μπορείς να πάψεις να αγωνιάς, παρά μονάχα όταν φτάσεις στην τελευταία σελίδα και η αυλαία , έχει πέσει οριστικά.


Το βιβλίο της Koethi Zan κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.