Η ταινία InDebito, είναι μια ταινία για το ρεμπέτικο τραγούδι και την ελληνική κρίση, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου 2013 στις 22.00 στο κινηματοθέατρο Τριανόν, παρουσία του σκηνοθέτη Andrea Segrè αλλά και του δημοφιλούς μουσικού Vinicio Capossela.

«Η ώρα του ρεμπέτικου» μέσα στη δίνη της κρίσης. Παράδοξο; Πιθανόν, μα κι από τη φύση του είναι ανένταχτο αυτό το δωρικό, μουσικό ιδίωμα, που στάθηκε αφορμή κι αιτία για την έκφραση μίας λούμπεν, αλλά επαναστατικής κοινωνίας ανθρώπων. Στην Ελλάδα, στη Σμύρνη, στη Σύρα, στον Περαία, στον Βοτανικό, στη Σαλονίκη; Ολούθε. Τα απομεινάρια του ξέμειναν σε όλα αυτά τα μέρη και κυρίως στις πάλαι ποτέ φτωχογειτονιές που τώρα αναβιώνουν μνήμες αλλοτινές, υπό πιο ασφαλείς συνθήκες. Το ρεμπέτικο μπήκε στο ρουθούνι της κυβερνώσας τάξης, έγινε ένα με τον καπνό και τη σκόνη, μπήκε κάτω από το σακάκι του μάγκα εν είδει μουσικού οργάνου (μπαγλαμάς…). Μέχρι και τον Τσιτσάνη ανάγκασε να καθυστερήσει λίγο παραπάνω έως ότου βγάλει προς τα έξω τα μεγάλα «διαμάντια».

Είναι όλα αυτά επίκαιρα; Αυτό το ερώτημα, σκάλωσε στο μυαλό (ανήσυχο, ακάματο, πολύχρωμο) του Vinicio Capossela όταν λίγο πριν από την έκδοση του πρόσφατου cd του «Rebetiko Gymnastas» αποφάσισε να καταπιαστεί με το ζήτημα. Στον σπουδαίο Ιταλό τραγουδοποιό και περφόρμερ δεν έφτανε μία δική του μουσική προσέγγιση στην όλη ιστορία. Ήθελε το βίωμα εκ των έσω και αναμοχλεύοντας τα μονοπάτια να βρει το κατά πόσο τα χνάρια φρεσκαρίστηκαν. Δεν νομίζω πως θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή, από το να διαλέξει ως ανιχνευτή έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του νέου Ιταλικού σινεμά και ήδη με σημαντική πορεία στο χώρο του κοινωνικού – ερευνητικού ντοκιμαντέρ, τον Andrea Segre.

Οι δυο τους αποφάσισαν να πέσουν στα βαθιά και να καταδυθούν στα «θολά»(;) νερά της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και που βρίσκεται στο ανάμεσα το ρεμπέτικο. Με μια πολύ δεμένη και συγκροτημένη ομάδα συνεργατών (κορυφαίων επαγγελματιών του είδους…) ταξίδεψαν από το Μιλάνο για Αθήνα και ακολούθως Θεσσαλονίκη. Στα μέσα Ιουνίου. Η έρευνα απέφερε καρπούς. Έφερε και συγκινήσεις, έντονες αναμνήσεις, βαθιές συναναστροφές. Και μουσική. Με αναθυμιάσεις ρεμπέτικου στο φουλ. Η ιταλοελληνική παροικία που σχηματίστηκε –με τα πολλά- πάλεψε να αφουγκραστεί το εκλογικό κλίμα των ημερών (κάλπη της 17ης Ιουνίου), τον αντίκτυπο στον περίγυρο και να ψάξει τους μουσικούς, τους ερευνητές, τους εραστές και το κοινό του ρεμπέτικου στο σήμερα. Κι από σκόνη, βρέθηκε χρυσάφι.

Το αποτέλεσμα είναι πλέον έτοιμο. Ένα ντοκιμαντέρ, όχι αφιερωματικό και βασισμένο πάνω στην ιστορία αυτή καθαυτή του είδους, αλλά τολμηρό ως προς την πρόθεση να βάλει το «χέρι» στο μαγκάλι της φωτιάς και να διαπιστώσει αν «καίει» ακόμη.

Σωτήρης Μπέκας – Musicpaper.gr

«Καθώς προετοιμαζόμασταν για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, αντιληφθήκαμε πως είχαμε την ευκαιρία παράλληλα να πούμε την ιστορία πολλών ανθρώπων που βρίσκονται σε μία κατάσταση με μεγάλες δυσκολίες, εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας…»

Andrea Segrè – σκηνοθέτης

O Andrea Segrè  είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης ερευνητής της Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας. Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ασχολείται με το ζήτημα της μετανάστευσης. Ιδρυτής της ένωσης ZaLab, που αναλαμβάνει παραγωγές και διοργανώνει συμμετοχικά εργαστήρια βίντεο, έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ, που έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ σ’ όλο τον κόσμο. Πέρσι απέσπασε πολλά βραβεία ανάμεσα στα οποία και το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ταινία του Io sono Li/Shun Li and the Poet, η οποία προβλήθηκε και στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Με φόρα από το 66ο Φεστιβάλ ταινιών του Λοκάρνο
 
Το κείμενο που ακολουθεί, του κινηματογραφιστή Λευτέρη Δασκαλάκη, είναι παρουσίαση της προβολής της ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Ιταλού σκηνοθέτη Andrea Segrè, “INDEBITO”, με θέμα το ρεμπέτικο τραγούδι και την σχέση του με την ελληνική κρίση, που προβλήθηκε στο 66ο Φεστιβάλ ταινιών του Λοκάρνο.

Οι ρίζες του ρεμπέτικου και η σχέση του με την οικονομική κρίση και το πώς την βιώνουν οι Έλληνες ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “INDEBITO”, του πολυβραβευμένου ιταλού σκηνοθέτη Andrea Segrè, που προβλήθηκε σε πρώτη παγκόσμια προβολή (προβολές εκτός διαγωνισμού), ανοίγοντας τις πύλες του 66ου Φεστιβάλ ταινιών του Λοκάρνο της Ελβετίας.

Ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την καθημερινή πια ελληνική επικαιρότητα, βαδίζοντας στα χνάρια του ρεμπέτικου, στα λόγια και τη μουσική της ελληνικής εξέγερσης.

Segrè και Capossela «ζωγραφίζουν» το τραγικό πορτρέτο μιας χώρας στο έλεος της κρίσης, αφήνοντας τις εικόνες των κλειστών καταστημάτων, τα σημάδια του θυμού να εικονίζονται με συνθήματα στους τοίχους, την κατάπτωση από την κρίση, να διαλογίζονται με την ελπίδα του ρεμπέτικου και τους εκφραστές του που δεν είναι άλλοι από τον ιταλό τραγουδοποιό Vinicio Capossela, τραγουδοποιό, άνθρωπο της τέχνης και του θεάτρου, που εξελίχθηκε σε άριστο δεξιοτέχνη του μπαγλαμά και του ρεμπέτικου. Δίπλα του, ο Μανώλης Πάππος, ο Ντίνος Χατζηιορδάνου, ο Άγγελος Πολυχρόνου, ο Βασίλης Κορακάκης, ο Δημήτρης Κοντογιάννης, η Θεοδώρα Αθανασίου, η Καίτη Ντάλη, ο Ψαραντώνης κ.ά.
Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: «Μαζί με τον Vinicio Capossela (πρωταγωνιστή του ντοκυμαντέρ), περπατήσαμε τους δρόμους και τα σοκάκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σαν ταξιδιώτες αλλά και σαν «αλήτες», ακολουθώντας τα λόγια και τη μελωδία του ρεμπέτικου, του ελληνικού μπλουζ. Μιας μουσικής, ενίοτε απαγορευμένης, που γεννήθηκε από την απόγνωση των ανθρώπων κόντρα στην εξουσία και αποτελούσε την εξέγερση και μια σιωπηρή ελπίδα».

Το ντοκιμαντέρ “INDEBITO” που είναι μια ιταλική παραγωγή με την συμμετοχή της Rai Cinema, στην ιταλική και την ελληνική γλώσσα, παρακολούθησαν πάνω από 3.000 θεατές στην κατάμεστη αίθουσα Fevi του Λοκάρνο, ενώ αμέσως ακολούθησε συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, με το κοινό από πολλές χώρες του κόσμου να συμμετέχει ρυθμικά στους δρόμους του ρεμπέτικου.

Λευτέρης Δακαλάκης, Κινηματογραφιστής
Lugano, 2013

Συντελεστές
Σενάριο – Ιστορία: Vinicio Capossela και Andrea Segre
Σκηνοθεσία: Andrea Segre
Φωτογραφία: Luca Bigazzi
Ήχος: Remo Ugolinelli, Adriano Di Lorenzo
Έρευνα – Αρχειακό Υλικό: Σωτήρης Μπέκας, Σοφία Λαμπροπούλου, Δημήτρης Παπαδόπουλος  
Γενική διεύθυνση: Luciano Linzi
Παραγωγή: Francesco Bonsembiante για τη Jolefilm και τη La Cupa, σε συνεργασία με τη Rai Cinema

Εμφανίζονται: Vinicio Capossela, Theodora Athanasiou, Bufos Puppet Theatre (Anneta Stefanopoulou, Agni Papadeli- Rossetou), Giorgis Christofilakis, Keti Dali, Pantelis Hatzikiriakos, Dimitris Kontogiannis, Vasilis Korakakis, Stefanos Magoulas, Dimitris Mistakidis, Manolis Pappos, Nikos Strouthopoulos, Timoleon Tzanis, Evgenios Voulgaris, Panagiotis Xanthopoulos