Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το ημερολόγιο των ηδονών, σε επιμέλεια Νίκου Καρατζά

Το ημερολόγιο των ηδονών, σε επιμέλεια Νίκου Καρατζά

Το φετινό ημερολόγιο του 2014 που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS έχει θέμα την ηδονή. Την επιλογή των κειμένων έκανε ο Νίκος Καρατζάς.

Μια περιπλάνηση στα λογοτεχνικά χωράφια της ηδονής μας παρουσιάζει το νέο ημερολόγιο του ΙΑΝΟΥ για το 2014. «Ημερολόγιο των ηδονών» μέσα από ποίηση του Κ. Καβάφη, του Κ. Παλαμά, της Α. Μπακονίκα, ανάλυση της επικούρειας  φιλοσοφίας  και των «άφοβων ηδονιστών» αλλά και άλλων φιλοσόφων σχετικά με τις μορφές και τους χρωματισμούς της ηδονής, λεξικολογικές ερμηνείες, ψυχολογικές προσεγγίσεις παρουσιάζονται στο ανθολόγιο του 2014.


Από τον Δειπνοσοφιστή, τον Μαρκήσιο ντε Σαντ, τον Σ. Μπωντλαίρ και τον Α. Εμπειρίκο στον Μπουκόφσκι, τις χριστιανικές απόψεις, τον Ντ. Χριστιανόπουλο και την πρόσφατη  επιτυχία των πενήντα αποχρώσεων του γκρι, η ηδονή μέσα από τη συγγραφική μαεστρία αναδύεται ως υλική και πνευματική απόλαυση αλλά και ως οδύνη  και καλεί τους αναγνώστες να μπλεχτούν σε ένα πανηγύρι αισθήσεων και κρυμμένων απολαύσεων.


Ο αναγνώστης του ημερολογίου θα μάθει με ανακούφιση πως δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις.


Πολλές φορές, όπως είπε και ο Stendhal, η απόλαυση συχνά καταστρέφεται προσπαθώντας να την περιγράψουμε!

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.