Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Talismans: έκθεση της Ειρήνης Γκόνου στο παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Talismans: έκθεση της Ειρήνης Γκόνου στο παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Το παλαιοπωλείο Μαρτίνος με χαρά παρουσιάζει την έκθεση της εικαστικού Ειρήνης Γκόνου με τίτλο Talismans.


Τάλισμαν* είναι ένα αντικείμενο που φέρει γραφές και σύμβολα και το οποίο, μέσα από μια τελετουργική διαδικασία αποκτά μία μαγική-προστατευτική ιδιότητα και δράση. Η έκθεση αυτή είναι μια εικαστική αναζήτηση της ίδιας αυτής ιδιότητας και δράσης της γραφής και του αντικειμένου της, σε διάλογο με το πολιτισμικό ιδίωμα των νοτίων ακτών της Μεσογείου.


Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως το χειροποίητο χαρτί, φυτικά μελάνια, καλάμι, ξύλο, ύφασμα, φύλλα, αλλά και επιλεγμένο υλικό από τη συλλογή του παλαιοπωλείου, όπως υφάσματα, βιβλία, ξυλόγλυπτα  και στοιχεία από παλιά κοσμήματα, η Ειρήνη Γκόνου επιχειρεί να κατασκευάσει μία νέα μαγική γλώσσα και μια δική της έννοια της προστασίας, μέσα από το αντικείμενο και μέσα από τη λέξη.


Η Ειρήνη Γκόνου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γλυπτική στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι, όπου εργάστηκε δύο χρόνια ως βοηθός στο τμήμα γλυπτικής.  Έμεινε στο Παρίσι για έντεκα συνεχή χρόνια μελετώντας παράλληλα την πολύ-πολιτισμική διάσταση της Τέχνης.

Έχει πραγματοποιήσει από το 1980 ως σήμερα τριάντα τρεις ατομικές εκθέσεις- η τελευταία της έκθεση “The sheltering word” πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Columbia University- και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, στη Γαλλία, σ το Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Βέλγιο σε συνεργασία με εξέχοντες επιμελητές εκθέσεων τoυ ελληνικού και διεθνούς εικαστικού χώρου.

Έργα της συμπεριλαμβάνονται σε Μουσεία, δημόσιες συλλογές, ιδρύματα καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


*Η λέξη τάλισμαν προέρχεται από την αραβική παραφθορά tilasm της ελληνικής λέξης τέλεσμα που σημαίνει τελετουργική πράξη.

Σχετικές ειδήσεις
Sarkothymia: Έκθεση της Ειρήνης Πουλιάση στην Balkan Art Gallery
28.12.2016 17:18
Η Balkan Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση Sarkothymia της Ειρήνης Πουλιάση από 7 Ιανουαρίου 2017.
Leftovers of a Landscape: έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος
21.09.2016 10:43
Το παλαιοπωλείο Μαρτίνος με χαρά παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη, με τίτλο «Leftovers of a landscape», στις 20 Οκτωβρίου 2016 με πίνακες ζωγραφικής και κολλάζ.
Ζωγραφίζω, μαθαίνω την Ελλάδα: έκθεση της Ειρήνης Ευσταθίου στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
08.09.2016 17:10
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλεία της Ειρήνης Ευσταθίου στην τρίτη ατομική της έκθεση στη γκαλερί, με τίτλο «Ζωγραφίζω, Μαθαίνω την Ελλάδα».
Θερινό Ηλιοστάσιο: Έκθεση της Ειρήνης Ηλιοπούλου στο Ianos ArtShop στο Golden Hall
27.07.2016 15:01
Η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ παρουσιάζει από 1 Αυγούστου 2016 στο IANOS ARTSHOP στο Golden Hall τη σειρά χειροποίητων κεραμικών της καταξιωμένης Ελληνίδας εικαστικού Ειρήνης Ηλιοπούλου με τίτλο «ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ».
99,9 του Di Kirios Criton στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος
21.03.2016 10:51
Ο ΜΑΡΤΙΝΟΣ με χαρά παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο 99,9, καθώς και το βιβλίο, το οποίο αποτελεί ένα αυτοτελές έργο τέχνης του Kirios Criton.