Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο μουσικοκινητικής αγωγής στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί στη Σύρο

Σεμινάριο μουσικοκινητικής αγωγής στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί στη Σύρο

Το Κέντρο Χορού Ακροποδητί στη Σύρο διοργανώνει το σεμινάριο μουσικοκινητικής αγωγής "Πρώτο βήμα στην έκφραση και την κίνηση" για παιδιά 2,5 με 6 ετών, με την Ευηλία Παραπανήσιου.


Η σχεδίαση των μαθημάτων βασίζεται κυρίως σε δραστηριότητες που προωθούν την κίνηση, την εξερεύνηση του σώματος και την προσωπική έκφραση.


Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με αντικείμενα, να παρατηρούν εικόνες, να εξοικειώνονται με τον περιβάλλοντα χώρο, να συνεργάζονται με τα άλλα παιδιά και να εκφράζονται δημιουργικά με το σώμα τους.

Το μάθημα εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια:

Στο ξεκίνημα του κάθε μαθήματος πραγματοποιείται  ένα έντονο και τονωτικό ζέσταμα που αποσκοπεί στη μυϊκή ενδυνάμωση, την ευλυγισία και την αερόβια εξάσκηση, έτσι ώστε τα παιδιά να κατευνάσουν την ενέργειά τους και να είναι σε θέση να εντείνουν την προσοχή τους στις ζητούμενες δραστηριότητες.


Ύστερα ακολουθούν οι εξής δραστηριότητες:

• Γνωριμία με τα άλλα παιδιά (μέσω της κίνησης και του παιχνιδιού)
• Εισαγωγή στο ανθρώπινο σώμα (παρατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των κινησιολογικών δυνατοτήτων του κάθε μέλους του σώματος)
• Διδασκαλία ρυθμικών μοτίβων (ακοή ήχων, χτύπος αντικειμένων, μουσικότητα, κλπ)
• Εξάσκηση στο χώρο (κατευθύνσεις, επίπεδα κίνησης)
• Εισαγωγή στις διαφορετικές ενέργειες κίνησης (γρήγορη-αργή, παρατεταμένη- διακεκομμένη, κλπ)
• Κίνηση με βάση συγκεκριμένα παραγγέλματα (οπτικά και λεκτικά ερεθίσματα, δράση με καθορισμένα κινησιολογικά πρότυπα, αυτοσυγκέντρωση στο ρυθμό και τη μουσικότητα, προσωπική έκφραση, συνεργασία στην κίνηση με τα άλλα παιδιά, κλπ)


Απώτερος στόχος των μαθημάτων είναι η διδασκαλία της κίνησης να καθοδηγείται με ορθότητα, ακολουθώντας μια σταδιακή εξέλιξη και προσεγγίζοντας όλες τις οπτικές γωνίες και δυνατότητες της έκφρασης, καθώς επίσης δεν παραλείπεται το παιχνίδι που παίζει ουσιαστικό ρόλο για την καλύτερη αφομοίωση των πληροφοριών από το παιδί.


Η Ευηλία Παραπανήσιου σπούδασε μπαλέτο, μοντέρνο χορό και ρυθμική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χορό (Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης,  Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ», Conservatoire National De Strasbourg). Το έτος 2008 έγινε κάτοχος του Κρατικού Διπλώματος Καθηγήτριας Χορού. Παράλληλα ολοκλήρωσε σπουδές φυσιοθεραπείας στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης « ΑΚΜΗ», σπούδασε  Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες (LEA-Langues Etrangères Appliquées - Strasbourg ) και ακολούθησε σπουδές επιπέδου Μάστερ (MSc Dance Science στο Laban Dance Center - City University of London).

Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στο χορό στις Βρυξέλλες, το  Στρασβούργο, τη Γενεύη και το Λονδίνο (ομάδες χορού: Ken Osola, Kirsten Debrock, Foofwa d’Imobilité, Βallet Junior De Geneve,  London Russian Ballet Company). Εργάστηκε ως δασκάλα χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ίδρυσε την ατομική εταιρία «La maison des arts» στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
10.01.2017 10:54
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων ξεκινά το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 ένα σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού με εμψυχώτρια τη Μαριέττα Σπηλιοπούλου. Ζούμε- παίζουμε- δημιουργούμε ΜΑΖΙ!
On the spot (Χορεύεις και δεν το ξέρεις) στο DanceFest Akropoditi
20.07.2016 13:39
Στα πλαίσια του DanceFest Akropoditi 2016 θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί, την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, η παράσταση On the spot.
Etude: Παράσταση Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Dansarte
23.06.2016 13:48
Το Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte σας προσκαλεί στη βραδιά Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού "ETUDE", την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στις 8:30μμ, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Documenting emptiness: Παρουσίαση Artistic Residency του Παναγιώτη Τοφή στο Ακροποδητί
23.05.2016 14:14
Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Artistic Residency του Κέντρου Χορού Ακροποδητί, σε μορφή χορογραφικού έργου με θέμα Documenting emptiness του Παναγιώτη Τοφή.
Eορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2016 στη Θεσσαλονίκη
10.05.2016 12:02
Το Σωματείο Καθηγητών Χορού, το Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάζονται και γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια ημέρα χορού 2016.