Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Collaborative Miniature Project Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ

Collaborative Miniature Project Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ

Το Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή παρουσιάζεται η μουσική εκδήλωση : «Collaborative Miniature Project, 111 μουσικής μινιατούρες απ’ όλο τον κόσμο», μια άκρως πρωτοποριακή ιδέα, ειδικά σχεδιασμένη για τα 48α Δημήτρια: ο γύρος του κόσμου μέσα από τη μουσική.


Οι ευρηματικοί Θεσσαλονικείς dissonArt ensemble έχουν, από καιρό, απευθύνει διαδικτυακή πρόσκληση σε όλους τους μουσικούς του κόσμου, να στείλουν τις μουσικές τους μινιατούρες. Μέσα απ’ αυτήν την ιδιότυπη συνεργασία, θα προκύψει το πιο παγκόσμιο κονσέρτο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη - μια πανελλαδική πρωτιά. Οι dissonArt ensemble επιλέγουν και επεξεργάζονται, το υλικό που φτάνει στα χέρια τους: 111 μουσικές μινιατούρες από ολόκληρο τον πλανήτη, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε μιαν απρόσμενη συναυλία .


Η συναυλία θα είναι κατανεμημένη στις έξι αίθουσες του 2ου ορόφου της Βίλας Καπαντζή, με έναν μουσικό ανά αίθουσα. Οι θεατές θα κάθονται επίσης μοιρασμένοι στους έξι χώρους: θα έχουν άμεση, ζωντανή επαφή με έναν μουσικό, ενώ τους υπόλοιπους θα τους παρακολουθούν μέσω μόνιτορ εγκαταστημένων σε κάθε αίθουσα. Έτσι, η συναυλιακή εμπειρία, αν και μουσικά ενιαία, θα έχει έξι διαφορετικές χωρικές εναλλακτικές επιλογές.


Με έναν πυρήνα εννιά βασικών μελών, εξωτερικούς συνεργάτες και ευέλικτη εσωτερική δομή, ...dissonArt ensemble είναι οι: Γιάννης Ανισέγκος, Αλέξανδρος Σταυρίδης, Χαρά Σειρά, Λενιώ Λιάτσου, Θοδωρής Πατσαλίδης, Γκρέτα Παπά, Βασίλης Σαΐτης, Γιάννης Χατζής , Δημήτρης Παπαγεωργίου.


Συνθέτουν, καινοτομούν και δημιουργούν νέους μουσικούς πλανήτες, συνδυάζοντας το χθες και το σήμερα. Στις αρχές του 2005, στη Θεσσαλονίκη, ένας πυρήνας φίλων και μουσικών, αποφασίζουν να κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα, ιδρύοντας το σύνολο dissonArt ensemble. Στόχος τους; Η διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας, μέσα κι έξω από τα Ελληνικά σύνορα, ακολουθώντας ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης ορχηστρικών σχηματισμών. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει έργα καταξιωμένων συνθετών - από τον Arnold Shoenberg και τον Morton Feldman ως τον Ιάννη Ξενάκη και το Γιώργο Κουμεντάκη - καθώς και έργα μουσικών, οι οποίοι δεν ανήκουν σ’ αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε ως «πρώτη γραμμή», ξεχωρίζουν όμως για τη δυναμική, το πάθος και την προσωπική τους άποψη. Στο ρεπερτόριο τους, υπάρχουν όλες οι πτυχές της μουσικής δημιουργίας, από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ως σήμερα, με μια ιδιαίτερη προσοχή και σημασία, στην προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών. Συνεργάζονται με φορείς και ομάδες άλλων μορφών τέχνης, εφόσον αυτές οι συνέργειες οδηγούν στη δημιουργία νέων και πρωτότυπων έργων.


Παράλληλα, έχουν αναπτύξει εκπαιδευτική δραστηριότητα, συνεργαζόμενοι με φοιτητές σύνθεσης στα Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και διοργανώνοντας σεμινάρια για μουσικούς που θέλουν να εντρυφήσουν στις σύγχρονες εκτελεστικές πρακτικές. Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν σταθερή συνεργασία με το Εργαστήρι Σύνθεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2011 οι dissonArt ensemble ήταν «ensemble in residence» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2012, η dissonance records, σε συμπαραγωγή με την WDR Cologne Broadcasts, κυκλοφορούν το άλμπουμ, «dissonArt Live in Koeln», με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών. Έχουν συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς όπως οι: Beat Furrer, Γιώργος Απέργης, Manos Tsangaris, Αugustino di Scipio. Ιδιαιτέρως τιμητική, ήταν η επιλογή των dissonArt ανάμεσα σε 35 σύνολα, από το Darmstadt Ιnternational Μusic Courses, τον Ιούλιο 2012.


Μετράνε τέλος, πολλές συμμετοχές και όμορφες αναμνήσεις , από τα φεστιβάλ του κόσμου. Από το Klangspuren (Innsbruck, 2007) και το Milano incontra la Grecia (Μιλάνο, 2009) ως το 4020.mehr als Musik (Linz, 2008), το Φεστιβάλ Αθηνών (2007) και πολλά ακόμη μουσικά ταξίδια.


Το σύνθημά τους; «Αναζητούμε ακροατές που αντιλαμβάνονται τη μουσική ως περιπετειώδη αναζήτηση και όχι ως παθητική συναισθηματική ανταπόκριση». http://www.dissonart.gr/

Σχετικές ειδήσεις
Signal / No Signal από το ARTéfacts Ensemble και τους Unsample στο ΚΕΤ
23.11.2016 16:33
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί σε μια παράσταση με βίντεο και μουσική από το μουσικό σύνολο ARTéfacts Ensemble και το ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής Unsample, με τίτλο Signal / No Signal.
Δύο συναυλίες για τα 50 χρόνια του ΜΙΕΤ στην Βίλα Καπαντζή
16.11.2016 15:43
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης γιορτάζει τα 50 χρόνια του και οργανώνει δύο συναυλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη Βίλα Καπαντζή.
Οι μουσικές εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ
07.09.2016 11:53
Τα μουσικά ταξίδια συνεχίζουν τον Σεπτέμβριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που μετατρέπεται σε έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης δεκάδων καλλιτεχνών με διαφορετικές μουσικές επιρροές και αισθητική.
CHEAP: low quality – high fun: Το String Theory Ensemble στη Σκηνή 14η Μέρα
03.06.2016 15:39
Στις 10 και 11 Ιουνίου 2016, θα παρουσιαστεί στη Σκηνή Τέχνης 14η Μέρα, ένα αντι-σνόμπ μουσικό project του Γιώργου Πατεράκη για το String Theory Ensemble με τίτλο CHEAP: low quality – high fun.
Το Plaza Ensemble μεταφράζει μουσικά το σύμπαν του Φερνάντο Πεσσόα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
23.03.2016 12:13
Το Plaza Ensemble θα ερμηνεύσει, επί της σκηνής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μια σειρά συνθέσεων και τραγουδιών που συμπλέκονται με ποιήματα και κείμενα του Φερνάντο Πεσσόα, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016.