Η New Star θα προβάλει από Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 την ταινία η «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Αλκυονίς new star art cinema.

 

Η ταινία αφορά στην περίπτωση του Αλί, που είναι τυπικότατη. Φεύγει από την πατρίδα του το Αφγανιστάν, έρχεται στην Αθήνα, πιστεύει πως η Ευρώπη θα είναι γι’ αυτόν ένας παράδεισος. Φυσικά, η διάψευση είναι ξεκάθαρη. Η κορυφαία μέρα της εξέλιξης, η 10η, συμπίπτει με τη μεγάλη γιορτή του Ισλάμ, την Ασούρα. Γιορτάζεται τότε η μνήμη του Μουαλά Αλί, που πέθανε με μαρτυρικό θάνατο στη μάχη της Καρμπάλα. Η σύμπτωση του ονόματος του ήρωα με το ιστορικό πρόσωπο δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Έλληνας σκηνοθέτης μετά το υποψήφιο για βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου «Guilt» επιστρέφει με την «10η Μέρα», μια ταινία μυθοπλασίας που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Αφγανού Αλί. Σε αυτήν την άτυπη βιογραφία, ο Βασίλης Μαζωμένος ξεκινά από την κινηματογραφική καταγραφή της σκληρής του καθημερινότητας ενός μετανάστη, ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ζωής του πίσω στην πατρίδα του, ως ένα περιπετειώδες ταξίδι της μνήμης.

Συντελεστές

ALI HAIDARI, MAHDI GORBANI, HOSIN AHMADI

και ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΚΑΛΑΝΙ, ΙΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΝΤΙΝΑ ΑΒΑΓΙΑΝΟΥ,

ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ,

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΟΥΡΑΜΑΝΗΣ

Φωνή: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΚΑΛΑΝΙ

Βοηθοί σκηνοθέτες ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΚΑΡΤΖΙΛΑ

Βοηθός Οπερατέρ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

Βοηθοί παραγωγής ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΙΩΤΑΚΗΣ

Βοηθοί σκηνογράφου ΧΑΡΑ ΔΕΛΑ, ΣΕΒΗ ΞΕΙΝΗ

Second Unit ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ,

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΙΝΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ  

Sound design DNA LAB (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ)

Foley    JEAN-PHILIPPE ΑΝΤΙΟΧΟΣ

Σκηνογράφος ΕΜΥ ΤΖΑΒΡΑ BULLOCH

Συνεργάτης διαλόγων ΝΙΚΟΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΙΤΗΣ

Cameramen (Ashura) ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ

Ειδικός σύμβουλος ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΑΝΕΖΗΣ

Διεύθυνση φωτογραφίας (Afghanistan) ΣΤΑΜΟΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ

Special effects ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΚΗΣ

Μουσική DNA

Μοντάζ  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΒΑΡΑΣ

Διεύθυνση φωτογραφίας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Εκτελεστής παραγωγός ΠΟΛΥ ΤΡΑΝΙΔΟΥ

Παραγωγοί ΤΑΚΗΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΖΩΜΕΝΟΣ

Σχεδιασμός, Σενάριο, Σκηνοθεσία ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΖΩΜΕΝΟΣ

Υπόθεση

Η ταινία αφορά σε μια μέρα της ζωής ενός Αφγανού μουσουλμάνου στην Αθήνα, ο οποίος τριγυρισμένος από τις μνήμες της πατρίδας και της οικογένειας του , ζει μια σύγχρονη τραγωδία.

Ο Αλί ζει μοναχικά σ’ ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα. Η καθημερινότητα του είναι μονότονη. Κοιμάται, τρώει λιτά και προσεύχεται. Η μοναδική του διασκέδαση είναι το άθλημα του kick boxing, για το οποίο προπονείται στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας που διαμένει. Για να επιβιώσει μαζεύει παλιοσίδερα από τα σκουπίδια, που τα συγκεντρώνει σ’ ένα καρότσι super market το οποίο σέρνει στους δρόμους .

Όμως δεν είναι μόνο οι μνήμες από την πατρίδα του, την οικογένεια του και το κορίτσι του που τον κατακλύζουν. Πιο έντονο συναίσθημα του προκαλεί η τελετή της Ασούρα, που παρακολουθεί χωρίς να συμμετέχει στον Πειραιά. Πρόκειται για μια ημέρα μνήμης και πένθους για τους περισσότερους μουσουλμάνους, διότι τότε έχασε τη ζωή του, στη Μάχη της Καρμπαλά,  ο Χουσεΐν Αλί, σημαντική φυσιογνωμία στο Ισλάμ, ως μέλος της οικογένειας του Μωάμεθ.

«Με την «10η ημέρα», φιλοδοξώ να ολοκληρωθεί μια πρωτότυπη ταινία πάνω σε μια ανθρώπινη τραγωδία, αλλά και σ’ έναν κόσμο που ενώ θεωρούμε ότι βρίσκεται κάπου μακριά είναι ακριβώς δίπλα μας.

Η αλήθεια, χωρίς καμιά προσπάθεια ωραιοποίησης, τόσο για τον ήρωα όσο και για τους ομόθρησκους του, είναι ο οδηγός μου για αυτήν την ταινία».

Βασίλης Μαζωμένος

 

Η 10η μέρα είναι βραβευμένη ταινία μεγάλου μήκους ελληνικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαζωμένου. Θεωρήθηκε από την ελληνική κριτική μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2013.

Μαζί με την «10η Μέρα» θα προβάλλεται και η ταινία μικρού μήκους: «Το Πέρασμα», του Λάμπρου Γεωργόπουλου. Συμμετείχε σε πολλά ελληνικά και ξένα, διεθνή φεστιβάλ. Βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας 2014

Σκηνοθεσία : Λάμπρος Γεωργόπουλος

Παραγωγή : Βασίλης Μαζωμένος – Horme Pictures

7 mins / 2014 / Ελλάδα

Με αφορμή την προβολή της ταινίας, την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο στον κινηματογράφο “Αλκυονίς new star art cinema”, εκδήλωση με τίτλο: «Η Ευρώπη είναι μόνο ένα όνομα. Η ματιά των μεταναστών πάνω στην Ευρώπη των προσδοκιών τους και σε αυτή που τελικά βιώνουν».

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Βασίλης Μαζωμένος ο οποίος θα είναι διαθέσιμος για ερωτήσεις. Μετά το τέλος της συζήτησης θα προβληθεί η ταινία «10η Μέρα».

Συμμετέχουν στην εκδήλωση, συνομιλούν με το κοινό:

Δημήτρης Χριστόπουλος : Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης : Συγγραφέας

Βασίλης Κουκαλάνι : Ηθοποιός

Άκης Καπράνος : Κριτικός κινηματογράφου

Γιώργος Τσαρμπόπουλος : Επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες

Συντονίζει την συζήτηση ο Λάμπρος Γεωργόπουλος. Σκηνοθέτης