Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Τα «Καφενεία της Ελλάδας» με την υποστήριξη της FIX Hellas

Τα «Καφενεία της Ελλάδας» με την υποστήριξη της FIX Hellas

Η FIX Hellas υποστηρίζει μια ξεχωριστή έκδοση του Γιώργου Πίττα, με τίτλο «Καφενεία της Ελλάδας», μέσα από την οποία ξετυλίγεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο η ιστορία των παραδοσιακών καφενείων της χώρας μας.

 

Η μπύρα, δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου, καθώς συνδέεται άμεσα, εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, με τον «θεσμό» του καφενείου και την κοινωνική συναναστροφή, στο πλαίσιο της παρέας και της διασκέδασης.

 

Η διαδρομή βέβαια της ελληνικής μπύρας είναι ταυτισμένη με τη FIX Hellas στην πορεία όλων αυτών των ετών, καθώς μέσα από την ιστορία των καφενείων φαίνεται και το ένδοξο παρελθόν της αγαπημένης μπύρας των Ελλήνων. Η παρουσία της είναι διακριτή στους χώρους των αγαπημένων, παραδοσιακών καφενείων, με ενδεικτικά παραδείγματα τις διαφημιστικές ταμπέλες της εποχής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο βιβλίο, Σπάνια να μη συναντήσεις σε παλιό καφενείο τις παλιές μεταλλικές επιγραφές με τους γνωστούς αστέρες του ελληνικού σινεμά , με κυριότερη τη διαφήμιση με τη μελαχρινή τότε Αλίκη Βουγιουκλάκη να συστήνει ότι “η μπίρα ΦΙΞ κάνει καλό”. Γεμάτη αναμνήσεις , ιστορίες και σπάνιες λεπτομέρειες, η συγκεκριμένη έκδοση μας ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τις φωτογραφίες αλλά και το κείμενο του συγγραφέα, ο οποίος συγκέντρωνε υλικό για αρκετές δεκαετίες της ζωής του, από τα ταξίδια του σε διάφορους προορισμούς της χώρας μας.

 

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στις 7/10, στον πολυχώρο Αθηναΐς, ενώ έως τις 20/10 στον ίδιο χώρο το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την έκθεση του Γ. Πίττα με 70 ξεχωριστές φωτογραφίες της έκδοσης (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, ώρες 19.00-23.00).

Σχετικές ειδήσεις
«Αρχαίοι Έλληνες»: Το βιβλίο που θα σου μάθει ιστορία σε 10 κεφάλαια
09.01.2017 12:05
Από το σχολείο μαθαίνουμε για τους προγόνους μας. Αρχαίοι μύθοι, ιστορίες ηρώων, σημαντικές μάχες, διδάγματα φιλοσόφων είναι πράγματα που όλοι μας διδασκόμαστε σε πολύ νεαρή ηλικία. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για τους αρχαίους Έλληνες; Αν θέλεις να καλύψεις τα κενά σου και να μάθεις σε βάθος την ιστορία της πατρίδας μας, σου προτείνουμε το βιβλίο της Edith Hall, μίας από τις μεγαλύτερες σύγχρονες ιστορικούς με εξειδίκευση στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.
Η Ιστορία της Αλιείας  - Δημήτρης Βαλλάτος
29.12.2016 13:27
Από τις εκδόσεις Vakxikon.gr και την σειρά Νεοελληνική ποίηση, κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή του Δημήτρη Βαλλάτου Η Ιστορία της Αλιείας.
Κοινός Τόπος / Common Ground: Διεθνής έκθεση εικαστικών
27.06.2016 11:29
Η Εικαστική Ομάδα TeeToTuM και ο Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ART-ι σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Διεθνής Έκθεσης που διοργανώνουν με θέμα: Κοινός Τόπος (Common Ground), με τη συμμετοχή 27 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, στις 17:30, στο Ναό Αγ.Σοφίας, στη Σοχώρα Ρεθύμνου καθώς και σε καφενεία και μαγαζιά της πλατείας Σοχώρας.
Άθως, τα Χρώματα της Πίστης: η έκθεση του Στράτου Καλαφάτη στη Ρώμη
26.04.2016 15:19
Η Πρεσβεία της Ελλάδας και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, στο πλαίσιο της διαρκούς, ουσιαστικής, εποικοδομητικής και αποτελεσματικής συνεργασίας τους, με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν στη Ρώμη τη φωτογραφική έκθεση του Στράτου Καλαφάτη με τίτλο «Άθως, τα Χρώματα της Πίστης», από 6 έως 22 Μαΐου 2016, στον εκθεσιακό χώρο της Ακαδημίας της Ρουμανίας.
Το τελευταίο μπλουζ στο καφενείο Ματζέστικ - Βασίλης Π. Ρουβολής
28.01.2016 10:29
Από τις εκδόσεις Έναστρον κυκλοφορεί το βιβλίο Το τελευταίο μπλουζ στο καφενείο Ματζέστικ του Βασίλη Π. Ρουβολή.