Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Urban Lightscapes, ημερίδα στη Στέγη Γραμμάτων& Τεχνών

Urban Lightscapes, ημερίδα στη Στέγη Γραμμάτων& Τεχνών

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής Ημερίδας Urban Lightscapes (www.urbanlightscapes.net), η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight καλωσορίζει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, διεθνούς φήμης επιστήμονες, καλλιτέχνες και θεωρητικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προσκαλεί το κοινό σε μία ανοιχτή συζήτηση πάνω στη διαμόρφωση του αστικού φωτισμού και των συνεπειών του στην αλλαγή της ταυτότητας των πόλεων.


Τι είναι ο αστικός φωτισμός, τι σηματοδοτεί στις μέρες μας και ποιες είναι οι δυνατότητες του; Πώς μπορεί να αλλάξει την αντίληψη των πολιτών για τους ανοιχτούς, δημόσιους χώρους μέσα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και πώς μπορούν τελικά οι ίδιοι οι πολίτες να συμμετέχουν δημιουργικά και ευφάνταστα στην αλλαγή του φωτισμού των πόλεων τους;

 

Στόχος της ημερίδας αποτελούν η μελέτη του δημόσιου φωτισμού ως ισχυρό εργαλείο διαμόρφωσης του δημόσιου χώρου, η ανάδειξη νέων τεχνολογιών και ιδεών στο φωτισμό του αστικού τοπίου και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού και πολυσυλλεκτικού δικτύου συνεργασίας επαγγελματιών και καλλιτεχνών του φωτός.


Το πρόγραμμα έχει τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη, με τίτλο, «Ο φωτισμός στην πόλη: Ο αστικός φωτισμός στην υπηρεσία του πολίτη» εστιάζει στη διερεύνηση του αστικού φωτισμού μέσα από τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του.

 

Στη δεύτερη ενότητα “Η παρουσία του εικαστικού φωτισμού στην πόλη» εξερευνώνται σύγχρονες εικαστικές παρεμβάσεις με φωτισμό στην πόλη και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνουν την αντίληψη του αστικού χώρου.

Τέλος, στην ενότητα “Συμμετοχή και διάδραση στη διαμόρφωση αστικών τοπίων φωτός» εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής των κατοίκων της Ευρώπης στην αλλαγή του φωτισμού των πόλεων τους.

 

Καταξιωμένοι Έλληνες σχεδιαστές φωτισμού όπως ο Κώστας Κάπος και η Ελευθερία Ντεκώ, θα συναντηθούν με σημαντικούς καλλιτέχνες του φωτός όπως ο Valentin Ruhry, η Τamar Frank αλλά και την ακτιβιστική κολλεκτίβα Social Light Movement. Όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουν τον διεθνούς φήμης light designer Rogier Van Der Heide, Chief Designer της Phlilips Lighting και διευθυντή του Amterdam Light Festival.

 

Η ημερίδα κλείνει με την προβολή του «The City Dark», ενός βραβευμένου ντοκυμαντέρ για την επίπτωση του νυχτερινού φωτισμού στη διαβίωση των κατοίκων στα αστικά κέντρα. Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό με ταυτόχρονη live streaming μετάδοση .

Η ημερίδα αποτελεί την πρώτη από τις τρεις αλυσιδωτές δράσεις του project Urban Lightscapes.

 

Στις 22 Νοεμβρίου ακολουθεί ένα τριήμερο πειραματικό εργαστήριο στο IAAC της Βαρκελώνης, όπου οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στην εφαρμογή νέων μέσων τεχνολογίας και στην κατασκευή παραδειγματικών μοντέλων για τον αστικό φωτισμό. Τέλος, μία σειρά από φωτιστικές εγκαταστάσεις στο Μάαστριχτ, σε συνεργασία με τους κατοίκους της πόλης και την πλατφόρμα SoAP θα θέσει σε εφαρμογή τις δημιουργικές προτάσεις που προέκυψαν μέσα από την ημερίδα και το πειραματικό εργαστήριο.

 

To project "Urban Lightscapes" πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο IAAC και το ίδρυμα SoAP. Χρηματοδοτείται από το European Cultural Foundation (www.culturalfoundation.eu) έχοντας διακριθεί μεταξύ 360 αιτήσεων. Η ομάδα BEFORELIGHT σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως. Αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, η ομάδα έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα. Έχει παρουσιάσει το έργο της στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο Μουσείο Μπενάκη , στο Ίδρυμα Θεοχαράκη , στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης και έχει δημιουργήσει φωτιστικές εγκαταστάσεις στους δημόσιους χώρους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Χανίων και του Ρόττερνταμ. (www.beforelight.gr)

 

Το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (IAAC) είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο αρχιτεκτονικής, με έδρα τη Βαρκελώνη, αφιερωμένο στην ανάπτυξη καινοτόμων αρχιτεκτονικών ιδεών. Το Ινστιτούτο πραγματοποιεί ερευνητικά έργα σε όλο τον κόσμο και προσφέρει μεταπτυχιακούς τίτλους στην αρχιτεκτονική σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Καταλονίας. Διαθέτει το FABLAB, το πιο ανεπτυγμένο εργαστήριο ψηφιακών τεχνολογιών και κατασκευής στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. (www.iaac.net)


H πλατφόρμα Stichting SoAP αναλαμβάνει την παραγωγή μεγάλης κλίμακας εικαστικών έργων στο κοινό έδαφος τέχνης και κοινωνικών ομάδων. Η SoAP παίζει κυρίαρχο ρόλο στα πεδία πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και community art στην Ολλανδία, αλλά και στην υπόλοιπη Βορειοδυτική Ευρώπη. (www.soap-it.eu)

Σχετικές ειδήσεις
Urban Abstracts / Zone 5: ομαδική έκθεση στο ArtWall
07.11.2016 15:44
To ArtWall φιλοξενεί την έκθεση Urban Abstracts, την οποία διοργανώνει το Zone 5, από τις 10 έως τις 20 Νοεμβρίου 2016, και η οποία συνοδεύεται από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Έκθεση Αποφοίτων Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ
28.06.2016 10:58
Οι τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εκθέτουν τις διπλωματικές τους εργασίες, στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ, από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου.
Distant Utopias: έκθεση στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” στη Διπλάρειο Σχολή
31.05.2016 13:56
Από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μεταφέρεται για άλλη μία φορά φέτος στη Διπλάρειο Σχολή και, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει την έκθεση Distant Utopias, στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς και στη Στέγη το Μάιο του 2016.
Οι νικητές των βραβείων ΕΒΓΕ 2016
15.04.2016 14:56
ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ; Αναμφίβολα ναι, αν κρίνουμε από το πλεόνασμα ταλέντου, καλής διάθεσης και ενθουσιασμού, αλλά και συγκίνησης που πλημμύρισε την Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, χθες Πέμπτη 14 Απριλίου, κατά την τελετή απονομής των 15ων Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής & Εικονογράφησης.
ΕΒΓΕ 2016: Η τελετή απονομής στη Στέγη
06.04.2016 15:09
Την Πέμπτη 14 Απριλίου, στις 7:30 μ.μ., η κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών υποδέχεται τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής γραφιστικής, του branding, του σχεδιασμού ψηφιακών μέσων και της εικονογράφησης, για τη μεγάλη βραδιά της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας.