Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013: Πρόγραμμα δεύτερης εβδομάδας

4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013: Πρόγραμμα δεύτερης εβδομάδας

Η AGORA διερευνά δημιουργικές προσεγγίσεις και απαντήσεις στο ερώτημα Και τώρα τι;

 

Λειτουργώντας ως ζωντανός οργανισμός , η AGORA μορφοποιείται μέσα από μια διαδοχή αντικειμένων και συνεργατικών εκδηλώσεων, περφόρμανς, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, προβολών ταινιών, εργαστηρίων, ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η 4η Μπιενάλε της Αθήνας είναι ένα κοινωνικό γεγονός. Στην AGORA τα έργα τέχνης και οι δράσεις βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με τη ζωντανή καθημερινότητα, σε έναν εν δυνάμει δημόσιο χώρο.

Το πρόγραμμα της 2ης εβδομάδας της 4ης Μπιενάλε (8/10-13/10), περιλαμβάνει συζητήσεις, περφόρμανς και το Οικονομικό Συνέδριο της AGORA:

Τη δεύτερη εβδομάδα της AGORA ανοίγει η Γιώτα Ιωαννίδου που πραγματοποιεί την ομιλία/περφόρμανς Ο αφηγητής, το μαχαίρι και «η μηχανή», έχοντας ως αφετηρία ένα ιστορικό γεγονός, και συγκεκριμένα την εξέγερση του 1862 κατά του βασιλιά Όθωνα στην περιοχή της Καπνικαρέας, όπου δημιουργήθηκε ένα οδόφραγμα από έλληνες και ιταλούς αναρχικούς. Η συζήτηση ξεκινά από το «μηχανοστάσιο» της Σοφοκλέους την Τρίτη (7:00 μμ) , την Τετάρτη (5:00 μμ) και την Πέμπτη (7:00 μμ) για να καταλήξει σε μια περφόρμανς στην πλατεία Καπνικαρέα την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, στις 5:00 μμ.

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, στις 7:00 μμ ο Ηλίας Παρασκευόπουλος διοργανώνει στην AGORA στρογγυλό τραπέζι με τίτλο Ο Νέος Παρθενώνας (beta). Ο Νέος Παρθενώνας (beta) θα προσπαθήσει να εξοικειωθεί μαζί με το κοινό στις πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να λάβουν αφενός η πολιτική ευθύνη απέναντι στο μνημείο του Παρθενώνα αφετέρου η δυνατότητα να το βιώσουμε ως «κληρονομιά μας». Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Δέσποινα Καταπότη, Δημήτρης Λάλλας, Αριστείδης Μπαλτάς και Χρήστος Χρυσόπουλος.

Την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, στις 6:00 μμ. η Λήδα Παπακωνσταντίνου και η Sally Potter πραγματοποιούν τη συζήτηση/περφόρμανς Το όνειρο της Μπουμπουλίτσας. Στην AGORA, τα ζητήματα που έθεσε το Σπετσιώτικο Θέατρο επανέρχονται με πολλές μορφές: η Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει αρχειακό υλικό από τα δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν, προσκαλεί τη γνωστή σκηνοθέτιδα Sally Potter σε μια συζήτηση/περφόρμανς και οργανώνει ένα event με πρώην συμμετέχοντες στο Θέατρο.

Το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, στις 1:00 μμ o Dave Beech θα πραγματοποιήσει στην AGORA ομιλία με τίτλο Εμπορευματοποίηση Χωρίς Εμπορευματοποίηση. Μέλος της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Freee, συγγραφέας και ομιλητής στο Chelsea College of Art, τακτικός συνεργάτης στο Art Monthly και άλλων περιοδικά όπως τα Untitled, Mute και The First Condition, ο Beech διερευνά στην AGORA την «ανώμαλη» σχέση του κόσμου της τέχνης με τις καπιταλιστικές μεθόδους παραγωγής και το εμπόρευμα.

Την ίδια μέρα, στις 5:00 μμ, ο οικονομικός αναλυτής και συγγραφέας David Adler συντονίζει το Οικονομικό Συνέδριο της AGORA -ένα διεθνές συνέδριο οικονομικών στα πλαίσια της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας που θα αποπειραθεί να συμβάλει στην αποσαφήνιση και διαλεύκανση σύγχρονων εννοιών, που συχνά κρύβονται πίσω από ευφημισμούς. Από πού προέρχεται η σημερινή συμβατική σοφία και προς ποια κατεύθυνση πορεύεται η αυριανή; Κάνοντας λόγο για μια οικονομική επιστήμη των «μυημένων», στρεφόμαστε προς τους αρχιερείς της νέας ορθοδοξίας, μιας ορθοδοξίας που μόλις πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αίρεση. Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε την παγκόσμια οικονομία σε ένα «διάδρομο σταθερότητας» (για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο της οικονομικής επιστήμης); Αυτό, παραμένει το πρωτεύον ζήτημα των μετά την κρίση οικονομικών, και η AGORA, προσφέρει το φόρουμ για αυτήν τη σύγχρονη και επιτακτική συζήτηση.

Συμμετέχουν οι:
- Paolo Manasse, Καθηγητής Μακρο-Οικονομικών και Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια
- Vito Polito, λέκτορας οικονομικών στο University of Bath.
- Καθηγήτρια Frances Ruane, Διευθύντρια του ESRI (Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών), Ιρλανδία
- Heiner Flassbeck, Διευθυντής για Στρατηγικές Παγκοσμιοποίησης και Ανάπτυξης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και τέως επικεφαλής μακρο-οικονομολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.
- Deirdre McCloskey, Διακεκριμένη Καθηγήτρια Οικονομικών, Ιστορίας, Αγγλικής γλώσσας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο, και Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.
- Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
- Nicholas Economides, (Stanford/NYU), διεθνώς αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός σε οικονομικά δικτύου, ηλεκτρονικό εμπόριο και κυβερνητική πολιτική.  (σύνδεση με βίντεο)
- Lucrezia Reichlin, Καθηγήτρια Οικονομικών στο  London Business School, υπήρξε η πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
- Ηλίας Παπαϊωάννου , Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο London Business School. Ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής/ Κέντρο Έρευνας για την Οικονομική Πολιτική (CEPR) και το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας (NBER)

Η δεύτερη εβδομάδα της AGORA κλείνει με την πρεμιέρα της σειράς συν-ομιλιών του AGORA – KYKLOS. Πρόκειται για μια σειρά από χαλαρά δομημένες και πλουραλιστικές προσεγγίσεις πάνω σε κρίσιμες προβληματικές που θα λαμβάνουν χώρα κάθε Κυριακή απόγευμα. Προσκεκλημένες, ομάδες και πρωτοβουλίες που ψηλαφίζουν ενεργά τα συγκεκριμένα ζητήματα που θα παίρνουν το χρόνο 10-15 λεπτών για να μοιραστούν τις πρακτικές τους απαντήσεις στο ερώτημα Και τώρα τι; Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 6:00 μμ, η Πόλη θα βρεθεί στο κέντρο της πρώτης θεματικής ενότητας του Κύκλου.

Σχετικές ειδήσεις
Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA: Δράσεις Σεπτεμβρίου 2016
19.09.2016 10:46
Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.
Νάγια Γιακουμάκη: Η νέα Εταίρος & Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας
18.07.2016 13:07
Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.
Ο Poka-Yio αναλαμβάνει διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας
08.07.2016 10:14
Η Ξένια Καλπακτσόγλου, μια εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας, αποχωρεί από τον οργανισμό και με τη σύμφωνη γνώμη της ο Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) αναλαμβάνει την διεύθυνσή του. Οι συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς συνεχίζονται και επεκτείνονται. Όλες οι διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές καθώς και το νέο οργανόγραμμα του οργανισμού θα ανακοινωθούν σύντομα.
Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 - ΟΜΟΝΟΙΑ: Ολοκληρώθηκε η Σύναψη 2
01.06.2016 15:18
Με την performance – έργο σε εξέλιξη Station Athens ολοκληρώθηκε απόψε ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος της Σύναψης 2, μέρους του προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "OMONOIA".
H Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017
20.05.2016 13:56
Την εβδομάδα μεταξύ 25 και 31 Μαΐου, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "OMONOIA" συνεχίζει την πορεία της, με νέες εκδηλώσεις.