Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Κύκλοι Συναντήσεων Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής με τον Μάνο Κοντολέων στο Έναστρον

Κύκλοι Συναντήσεων Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής με τον Μάνο Κοντολέων στο Έναστρον

Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Μάνος Κοντολέων μας εισάγει σε οκτώ Κύκλους Συναντήσεων Δημιουργικής Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής από το Νοέμβριο 2013 μέχρι τον Ιούνιο 2014 στο Έναστρον Βιβλιοκαφέ.

 

Σκοπός του κύκλου μαθημάτων θα είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων στη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων, αφ’ ενός μέσα από τη διεξοδική ανάλυση έργων καταξιωμένων συγγραφέων και αφετέρου μέσα από τη δική τους συγγραφική δημιουργία.

 

Αναλυτικότερα, κάθε κύκλος θα περιλαμβάνει δύο τρίωρες συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο, δηλαδή θα πραγματοποιείται ένας κύκλος ανά μήνα. Στην πρώτη συνάντηση οι συμμετέχοντες θα έχουν διαβάσει συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα που θα τους ανακοινωθούν έγκαιρα (διηγήματα κυρίως ή και σύντομες νουβέλες) ενός συγγραφέα και θα συζητήσουν πάνω στις τεχνικές συγγραφής που ο συγκεκριμένος συγγραφέας έχει χρησιμοποιήσει.

 

Στο δεκαπενθήμερο που θα μεσολαβήσει, οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν μόνοι τους να γράψουν το δικό τους κείμενο δοκιμάζοντας τις τεχνικές αφήγησης του συγγραφέα του οποίου μελέτησαν το έργο . Στην επόμενη συνάντηση της ομάδας θα διαβαστούν τα κείμενα αυτά και θα συζητηθούν.

 

Οι Κύκλοι Δημιουργικής Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής θα βασιστούν σε έργα καταξιωμένων συγγραφέων (Ελλήνων και ξένων, συγχρόνων και παλαιότερων) και θα γίνει προσπάθεια να αναλυθούν διάφορες τεχνικές αφήγησης (ρεαλιστική, μαγικού ρεαλισμού, συμβολική, μυστηρίου, παραμυθιού κ.λπ.). Στην ουσία πρόκειται για ένα Κύκλο Μαθημάτων όπου γίνεται συνδυασμός του τρόπου εργασίας των Λεσχών Ανάγνωσης και των Σεμιναρίων Δημιουργικής Γραφής.

 

Ενδεικτικά αναφέρονται συγγραφείς που το έργο τους θα είναι η βάση κάθε Κύκλου: Σωτήρης Δημητρίου , Περικλής Σφυρίδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Όσκαρ Ουάιλντ, Ρεμπέκα Μίλλερ, Έντγκαρ Άλαν Πόε κ.ά.

Σχετικές ειδήσεις
Επαναλειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι»
27.01.2017 15:21
Είναι γεγονός! Η Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» ξανάρχεται σε Αθήνα και Πάτρα.
Μικρό Εγχειρίδιο Δημιουργικής Γραφής - Σοφία Ακριδέλη
21.11.2016 12:36
Οι Εκδόσεις Αρχέτυπο σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο Μικρό Εγχειρίδιο Δημιουργικής Γραφής της Σοφίας Ακριδέλη.
Συναντήσεις με την  Λέσχη Ανάγνωσης της Εταιρείας Συγγραφέων
04.10.2016 10:00
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Λέσχη Ανάγνωσης της Εταιρείας Συγγραφέων συνεχίζει με αμείωτη επιτυχία τη λειτουργία της.
Ξεκινά η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνικής Συντροφιάς στο Έναστρον
12.09.2016 16:38
Ξεκινά την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνικής Συντροφιάς στο Έναστρον, με θέμα Φίοντορ Ντοστογιέφσκι: Ο Άγιος της Λογοτεχνίας. ο Ρώσος γίγαντας εφ' όλης της ύλης.
Η αναγκαιότητα της ανάγνωσης - Νίκος Σιδέρης
17.06.2016 10:19
Από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη κυκλοφορεί το βιβλίο, Η αναγκαιότητα της ανάγνωσης του Νίκου Σιδέρη.