Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο Frederic Rzewski, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου στο About

Ο Frederic Rzewski, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου στο About

Ο φημισμένος πιανίστας και συνθέτης Frederic Rzewski θα εμφανιστεί στον Χώρο Πολιτισμού ABOUT: για ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου, όπου θα ερμηνεύσει τα έργα του (Dreams & Four Pieces), στο πλαίσιο της σειράς Pianoscapes.

 

Επιμέλεια σειράς Pianoscapes: Λορέντα Ράμου

 

O Frederic Rzewski (γ. 1938) από τους σημαντικότερους αμερικανούς συνθέτες και πιανίστες, έγινε αρχικά γνωστός σαν ερμηνευτής νέας μουσικής παίζοντας σε πρώτες εκτελέσεις έργα των Boulez, Stockhausen, Bussotti, Kagel, Cage, Feldman και Wolff. Ήταν μαθητής του Milton Babbitt στο Πανεπιστήμιο του Princeton και του Luigi Dallapiccola στη Ρώμη.Το 1963 μαζί με την Charlotte Moorman οργάνωσε το πρώτο Avant-Garde Festival στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ήταν για δύο χρόνια artist in residence του Ιδρύματος Ford μετά από πρόσκληση του Elliott Carter. Μαζί με τον Alvin Curran και τον RichardTeitelbaum, ίδρυσε το γκρουπ Musica Elettronica Viva, αφιερωμένο στη μουσική με live ηλεκτρονικά και τον αυτοσχεδιασμό.

Τον απασχόλησε η έννοια της κρίσης όχι μόνο στη μουσική, αλλά και στην επιστήμη και την πολιτική. Το 1968, με το έργο "Les Moutons de Panurge", άρχισε μια σειρά συνθέσεων με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, προσπαθώντας να αποδώσει πολυσύνθετες μουσικές δομές με τρόπο που να γίνονται κατανοητές από ένα ευρύ φάσμα ακροατών. To έργο του Attica γράφτηκε με αφορμή τη μεγάλη εξέγερση στις ομώνυμες φυλακές στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το 1971.

Πειραματίστηκε επίσης με φόρμες όπου προϋπάρχοντα μουσικά στοιχεία μπορούσαν να συνυπάρχουν. Οι μνημειώδεις πιανιστικές παραλλαγές του πάνω στο χιλιανό αντιστασιακό τραγούδι El pueblo unido jamás será vencido [Λαός ενωμένος ποτε νικημένος] αντικατοπτρίζουν αυτές τις αναζητήσεις.

Από το 1977 διδάσκει στο Ωδείο της Λιέγης ενώ έχει επίσης διδάξει μεταξύ άλλων και στο Πανεπιστήμιο του Yale, τo Bασιλικό Ωδείο της Χάγης και την Ηοchschule του Βερολίνου.

Το πιανιστικό του έργο, ευρύτατο και πολυστυλιστικό, συχνά χιουμοριστικό, συνδεδεμένο με την «μεγάλη» πιανιστική φιλολογία και την παράδοση των συνθετών – εκτελεστών, δεν προσφέρεται για εύκολες κατηγοριοποιήσεις. Ο Rzewski είναι ο πρώτος συνθέτης που συνέθεσε για ομιλώντα πιανίστα, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα, με σημαντικότερο το De Profundis σε κείμενo του Ο. Wilde. Οι North American Ballads βασίζονται σε αμερικανικά παραδοσιακά τραγούδια, οι Νanosonatas είναι μια σειρά από σονάτες-μινιατούρες ενώ το δεκατριών ωρών «πιανιστικό μυθιστόρημα»Τhe Road, αποτελείται από αυτόνομα κεφάλαια-μίλια. Τον Ιούνιο του 2013 έπαιξε σε πρώτη εκτέλεση το κοντσέρτο του για πιάνο , παραγγελία του φεστιβάλ Proms.

Χαρακτηριστικό των πολιτικών και κοινωνικών του πεποιθήσεων είναι πως έχει υιοθετήσει την πρακτική της ελεύθερης πρόσβασης μέσω διαδικτύου στην πλειοψηφία των συνθέσεων και ερμηνειών του.

 

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί στον Χώρο Πολιτισμού ABOUT: masterclass όπου ο πιανίστας και συνθέτης Frederic Rzewski θα διδάξει έργα του σε πιανίστες που θα συμμετέχουν. Είσοδος για ακροατές 10 ευρώ.

 

Σχετικές ειδήσεις
Round Midnight, με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στο Μέγαρο Μουσικής
31.01.2017 14:51
Το διάσημο τραγούδι «Round Midnight» του μεγάλου τζαζίστα Τελόνιους Μονκ [Thelonious Monk] δανείζει τον τίτλο του στο βραδινό ρεσιτάλ της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.) και γίνεται αφορμή για ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι σε νυχτερινές μουσικές, με όχημα τα ασπρόμαυρα πλήκτρα του πιάνου.
Musica Ricercata, ρεσιτάλ πιάνου του Γιάννη Γιαννόπουλου στο Beton 7
22.12.2016 10:04
Ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας Γιάννης Γιαννόπουλος θα δώσει την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 στο Beton7 ένα ρεσιτάλ πιάνου με το οποίο αφηγείται μουσικά την περιήγηση μεταξύ κολάσεως και παραδείσου.
«Alain Lefèvre και Νέοι Πιανίστες»: Επετειακή συναυλία DionysiaTrust στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
04.10.2016 11:49
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου (ώρα 20:30), σε μια εορταστική συναυλία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι νικητές των διαγωνισμών πιάνου που διοργάνωσε τα τελευταία πέντε χρόνια η DionysiaTrust θα εμφανιστούν σε ένα ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας, ερμηνεύοντας έργα σημαντικών συνθετών του πιανιστικού ρεπερτορίου: Frédéric Chopin, Alexander Scriabin, Isaac Albéniz.
Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας από το Στέφανο Θεοδωρίδη στο Θέατρο Πόρτα
20.04.2016 12:12
Ο Στέφανος Θεοδωρίδης θα εμφανιστεί στο Θέατρο Πόρτα, στο πλαίσιο του κύκλου Τρίτες Παράλληλες, για μία συναυλία με τίτλο Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».