Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου, στο Σχολείο του Σινεμά

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου, στο Σχολείο του Σινεμά

Το Σχολείο του Σινεμά θα φιλοξενήσει εργαστήρι σκηνοθεσίας κινηματογράφου με την προτροπή “Κάνε τη δική σου ταινία”.

 

Το σεμινάριο περιλαμβάνει σε ένα πρώτο επίπεδο εισαγωγή στις βασικές αρχές της σκηνοθεσίας (γνωριμία με τη γραμματική και συντακτικό του σινεμά). Σε ένα δεύτερο επίπεδο γνωριμία με τις απόλυτα στοιχειώδεις αρχές της διεύθυνσης παραγωγής, του σεναρίου, της κινηματογραφικής υποκριτικής, της εικονοληψίας,της ηχοληψίας, της σκηνογραφίας και του μοντάζ μέσα από ασκήσεις και το γύρισμα ταινίας μικρού μήκους. Προβολή αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες με άξονα τα παραπάνω και ανάλυσή τους. Όσοι συμμετάσχουν θα περάσουν από όλα τα στάδια της παραγωγής ενός φιλμ, μπρος και πίσω από την κάμερα. Οι σκηνοθετικές ασκήσεις υλοποιούνται με γύρισμα τρίλεπτης ταινίας από τον κάθε συμμετέχοντα στο ρόλο του σκηνοθέτη και συνεργείο όλους τους υπόλοιπους.

 

Με το Γιάννη Καραμπίτσο σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικό κινηματογράφου ως συντονιστή του σεμιναρίου το Γιώργο Μουζακίτη σκηνοθέτη και διευθυντή παραγωγής (διεύθυνση παραγωγής)

το Ντίνο Γιώτη σεναριογράφο (πρόεδρο της εταιρίας ελλήνων σεναριογράφων) και συγγραφέα (σενάριο) και 2 φορές κάθε μήνα θα πραγματοποιηθούν από καλεσμένους του κινηματογραφικού χώρου μαθήματα εικονοληψίας, ηχοληψίας, κινηματογραφικής υποκριτικής, και σκηνογραφίας.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση στην πλούσια βιβλιοθήκη και βιντεοθήκη του Σχολείου του Σινεμά, καθώς και στις προβολές και διαλέξεις που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.

 

Περιγραφή του Εργαστηρίου

Θα πραγματοποιούνται μαθήματα δυο φορές την εβδομάδα, διάρκειας 3 ωρών

 

Τρεις ώρες με πρακτική κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, με γύρισμα κινηματογραφικών ασκήσεων και ταυτόχρονη αφομοίωση της γραμματικής και των μυστικών της φιλμικής γλώσσας.

Τρεις ώρες με θεωρία και πρακτική κινηματογραφικής σκηνοθεσίας: προβολή αποσπασμάτων από ταινίες επιλεγμένων σκηνοθετών και ανάλυση της μορφής και τους ύφους τους, καθώς και εισήγηση από καλεσμένους του κινηματογραφικού χώρου για ζητήματα εικονοληψίας, ηχοληψίας, κινηματογραφικής υποκριτικής, και σκηνογραφίας. Εγχείρημα δημιουργίας συλλογικής ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους ακολουθώντας τα βασικά στάδια παραγωγής:

 

συγγραφή σεναρίου,

ντεκουπάζ (Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας),

Προετοιμασία για το γύρισμα της ταινίας, ρεπεράζ (ανεύρεση χώρων), πρόβες με τους ηθοποιούς, τεχνικές απαιτήσεις, τελικές αλλαγές στο σενάριο-ντεκουπάζ.

Γύρισμα της ταινίας,

Μοντάζ/Ολοκλήρωση

Προβολή της ταινίας

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο κύριος Βερντού (1947), του Τσάρλι Τσάπλιν στο Σχολείο του Σινεμά
30.09.2016 12:01
Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 στις 18.00 θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο στο Σχολείο του Σινεμά, η αναρχική, καθηλωτική, αριστουργηματική δημιουργία του Τσάρλι Τσάπλιν “Ο κύριος Βερντού (1947)”.
Μια Σελίδα Τρέλας & Citizenfour: Δύο σημαντικές προβολές με ανάλυση στο Σχολείο του Σινεμά
22.09.2016 14:06
Οι ταινίες Μια Σελίδα Τρέλας (1926) του Κεϊνοζούκε Κινουγκάσα και Citizenfour (2014) της Λόρα Πόιτρας, θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, αντίστοιχα, στο Σχολείο του Σινεμά.
Τα ΒορΟινά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
14.09.2016 12:52
Το «Σινεμά Τα ΒορΟινά», μια ξεχωριστή βραδιά όπου οι δρόμοι του σινεμά και του κρασιού συναντιούνται, σας περιμένει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.
Θερινό «Σινεμά με Θέα» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 12:32
Τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Σινεμά με Θέα», ο οποίος φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτηρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και από τις 29 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασαν την Τρίτη 14 Ιουνίου το βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου οι επικεφαλής των δύο συνεργαζόμενων φορέων, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).
Δυο μέρες σινεμά με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Ilker Çatak στο Goethe-Institut Athen και στο Film Factory
03.12.2015 15:26
O Ilker Çatak έρχεται στην Αθήνα, καλεσμένος του Goethe-Institut Athen και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για να παρουσιάσει το βραβευμένο Sadakat και να συμμετάσχει μ’ ένα σεμινάριο στη φετινή εκπαιδευτική διοργάνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Film Factory.