Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου, στο Σχολείο του Σινεμά

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου, στο Σχολείο του Σινεμά

Το Σχολείο του Σινεμά θα φιλοξενήσει εργαστήρι σκηνοθεσίας κινηματογράφου με την προτροπή “Κάνε τη δική σου ταινία”.

 

Το σεμινάριο περιλαμβάνει σε ένα πρώτο επίπεδο εισαγωγή στις βασικές αρχές της σκηνοθεσίας (γνωριμία με τη γραμματική και συντακτικό του σινεμά). Σε ένα δεύτερο επίπεδο γνωριμία με τις απόλυτα στοιχειώδεις αρχές της διεύθυνσης παραγωγής, του σεναρίου, της κινηματογραφικής υποκριτικής, της εικονοληψίας,της ηχοληψίας, της σκηνογραφίας και του μοντάζ μέσα από ασκήσεις και το γύρισμα ταινίας μικρού μήκους. Προβολή αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες με άξονα τα παραπάνω και ανάλυσή τους. Όσοι συμμετάσχουν θα περάσουν από όλα τα στάδια της παραγωγής ενός φιλμ, μπρος και πίσω από την κάμερα. Οι σκηνοθετικές ασκήσεις υλοποιούνται με γύρισμα τρίλεπτης ταινίας από τον κάθε συμμετέχοντα στο ρόλο του σκηνοθέτη και συνεργείο όλους τους υπόλοιπους.

 

Με το Γιάννη Καραμπίτσο σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικό κινηματογράφου ως συντονιστή του σεμιναρίου το Γιώργο Μουζακίτη σκηνοθέτη και διευθυντή παραγωγής (διεύθυνση παραγωγής)

το Ντίνο Γιώτη σεναριογράφο (πρόεδρο της εταιρίας ελλήνων σεναριογράφων) και συγγραφέα (σενάριο) και 2 φορές κάθε μήνα θα πραγματοποιηθούν από καλεσμένους του κινηματογραφικού χώρου μαθήματα εικονοληψίας, ηχοληψίας, κινηματογραφικής υποκριτικής, και σκηνογραφίας.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση στην πλούσια βιβλιοθήκη και βιντεοθήκη του Σχολείου του Σινεμά, καθώς και στις προβολές και διαλέξεις που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.

 

Περιγραφή του Εργαστηρίου

Θα πραγματοποιούνται μαθήματα δυο φορές την εβδομάδα, διάρκειας 3 ωρών

 

Τρεις ώρες με πρακτική κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, με γύρισμα κινηματογραφικών ασκήσεων και ταυτόχρονη αφομοίωση της γραμματικής και των μυστικών της φιλμικής γλώσσας.

Τρεις ώρες με θεωρία και πρακτική κινηματογραφικής σκηνοθεσίας: προβολή αποσπασμάτων από ταινίες επιλεγμένων σκηνοθετών και ανάλυση της μορφής και τους ύφους τους, καθώς και εισήγηση από καλεσμένους του κινηματογραφικού χώρου για ζητήματα εικονοληψίας, ηχοληψίας, κινηματογραφικής υποκριτικής, και σκηνογραφίας. Εγχείρημα δημιουργίας συλλογικής ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους ακολουθώντας τα βασικά στάδια παραγωγής:

 

συγγραφή σεναρίου,

ντεκουπάζ (Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας),

Προετοιμασία για το γύρισμα της ταινίας, ρεπεράζ (ανεύρεση χώρων), πρόβες με τους ηθοποιούς, τεχνικές απαιτήσεις, τελικές αλλαγές στο σενάριο-ντεκουπάζ.

Γύρισμα της ταινίας,

Μοντάζ/Ολοκλήρωση

Προβολή της ταινίας

 

Σχετικές ειδήσεις
Είμαι η Κούβα, του Μιχαήλ Καλατόζοφ στο Σχολείο του Σινεμά
20.01.2017 16:52
H ταινία Είμαι η Κούβα (1964) του Μιχαήλ Καλατόζοφ το αριστούργημα των αριστουργημάτων προβάλλεται στο Σχολείο του Σινεμά το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 στις 19.30 με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση.
Η Αγελάδα του Dariush Mehrjui στο Σχολείο του Σινεμά
12.01.2017 14:37
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας του Νταριούς Μεχρζουί, Η Αγελάδα, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017 στις 19.30, με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση.
Να ζει κανείς ή να μη ζει;, του Έρνστ Λιούμπιτς και Double Indemnity, του Μπίλι Γουάιλντερ στο Σχολείο του Σινεμά
01.12.2016 12:42
Μία εξαιρετική κωμωδία και ένα φιλμ νουάρ της κλασικής χολιγουντιανής περιόδου θα προβάλει το Σχολείο του Σινεμά, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου 2016, με ελεύθερη είσοδο.
Η Τελετή, του Κλοντ Σαμπρόλ στο Σχολείο του Σινεμά
11.11.2016 14:32
Με μια κορυφαία ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ, την Τελετή (La Ceremonie, έγχρωμη, Γαλλία- Γερμανία, διάρκεια 112΄) συνεχίζει το Σχολείο του Σινεμά τις εκπαιδευτικές του προβολές πάντα με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση την Κυριακή 13.11.2016 στις 20.00.
Μια Σελίδα Τρέλας & Citizenfour: Δύο σημαντικές προβολές με ανάλυση στο Σχολείο του Σινεμά
22.09.2016 14:06
Οι ταινίες Μια Σελίδα Τρέλας (1926) του Κεϊνοζούκε Κινουγκάσα και Citizenfour (2014) της Λόρα Πόιτρας, θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, αντίστοιχα, στο Σχολείο του Σινεμά.