Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Παντελής Σταματέλος: Έκθεση ζωγραφικής, στον Χώρο Τέχνης 24

Παντελής Σταματέλος: Έκθεση ζωγραφικής, στον Χώρο Τέχνης 24

Ο «Χώρος Τέχνης 24» και οι εκδόσεις «Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη» οργανώνουν έκθεση Ζωγραφικής του Παντελή Σταματέλου.

 

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα έργα με τα οποία ο ζωγράφος συμμετέχει στο βιβλίο των εκδόσεων «Δέκα μικρές εικονογραφημένες ιστορίες» του Δ. Μαγριπλή καθώς και ακουαρέλλες μεγάλου μεγέθους αντιπροσωπευτικές της θεματολογίας του ζωγράφου. Ο Παντελής Σταματέλος σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βιολί στο Ωδείο Αθηνών και στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών και Ζωγραφική με το Ζωγράφο-Γλύπτη Κώστα Αργύρη. Έχει έντονή καλλιτεχνική παρουσία τόσο ως σολίστ του βιολιού όσο και ως ζωγράφος. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε δέκα ατομικές εκθέσεις και σε πολλές ομαδικές. Είναι η τρίτη ατομική του έκθεση στον Χώρο Τέχνης 24

 

Σε ένα σχόλιο του με τίτλο DE RERUM NATURA για τη Ζωγραφική του Π. Σταματέλου ο Πέτρος Μαυρής μεταξύ άλλων αναφέρει: Ο Κώστας Αργύρης χαρακτηρίζει τη ζωγραφική του Π. Σταματέλου πολύ εύστοχα «χαμηλόφωνη». Κι αυτό διότι κρύβει μέσα του αυτό που αποτελεί το ιδιαίτερο στοιχείο του ζωγραφικού ύφους του Σταματέλου. Δηλαδή και ας μου επιτραπεί ο αντιφατικός κάπως χαρακτηρισμός, η εκκωφαντική σιωπή, είναι τούτο το στοιχείο, απλωμένο σ’ όλη την έκφραση του. Η εικαστική θεματική του Σταματέλου, εμμένει στην αναφορά σε νεκρές φύσεις, σε φαινομενικά «ασήμαντες» πλευρές των αντικειμένων και σε τοπία. Καλύτερα σε πλευρές τοπίων, σε εστιάσεις του ζωγραφικού βλέμματος σε μια φέτα θάλασσας όπως φανερώνεται μέσα από τα κάγκελα ενός παλαιού σπιτιού, σε μια βουνοκορφή ή σε μία κατωφέρεια δενδροφυτεμένη. Οι θεματικοί αυτοί άξονες, χρωματίζονται με ιδιαίτερο τρόπο μ’ ένα εσωτερικό πένθος που καθιστά τη δημιουργία του Σταματέλου παλλόμενη από τη λεπτότητα της θλίψεως του όντος, που δεν αντικρύζει τον κόσμο γύρω του με διάθεση κτητική, αλλά με ταπείνωση και υπακοή στη μυστική ενέργεια και στις κρυφές διαστάσεις τους. Γι’ αυτό είναι κατακτημένο της γλώσσας του στοιχείο, ένα βάθος μεταφυσικό. Εκπέμπεται από την ενέργεια και την αδρότητα των γραμμών, από την συσσωρευμένη «πείρα» των πραγμάτων. Πρόκειται για το βάθος που κάνει το φαινομενικά ασήμαντο να αποκτά την αίγλη μιας άλλης τάξεως πολυσημίας. Ο Παντελής Σταματέλος μας καταδεικνύει, όπως μόνο ένας αληθινός καλλιτέχνης γνωρίζει, ότι η φύση των πραγμάτων, αναλογεί σε σκιρτήματα της ψυχής μας.

 

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα λάβει χώρα μικρή συναυλία κλασσικής μουσικής.

Σχετικές ειδήσεις
“Βυζαντινοί Δρόμωνες”: Έκθεση του Δημήτρη Σκουρτέλη στον Χώρο Τέχνης Pleiades
03.01.2017 12:54
Η Plentertainment, παρουσιάζει στον Χώρο Τέχνης & Πολιτισμού Pleiades, την έκθεση ζωγραφικής του Δημητρίου Σκουρτέλη, “Βυζαντινοί Δρόμωνες”.
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Wild & Free: Έκθεση ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου στις Σπέτσες
09.08.2016 12:09
Το βράδυ της Κυριακής 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου, στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου SPETSES.
Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κελεσίδη στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟArt ΚΟΡΑΗ»
27.05.2016 13:04
Μια νέα καλλιτέχνιδα, η Μαρία Κελεσίδη θα εκθέσει το έργο της, στο χώρο τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ», στο διάστημα μεταξύ 31 Μαΐου και 28 Ιουλίου 2016.
Εικαστικό Πολύπτυχο: Ομαδική έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής στο «ΓΙΑΠΙ»
11.05.2016 14:29
Η ΑΚΤ – ΕΙΝ διοργανώνει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των Γ. Γαβαλά, Κ. Δικέφαλου, Μ. Κελαϊδή και Β. Παπανδρέου με τίτλο «Εικαστικό Πολύπτυχο» από 13 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, στον Χώρο Εκδηλώσεων «ΓΙΑΠΙ» στο Κορωπί.