Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

12 Εικαστικοί συνομιλούν με 12 Ποιητές, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

12 Εικαστικοί συνομιλούν με 12 Ποιητές, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει, από 24 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2013 στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Μελίνα», την έκθεση «12 Εικαστικοί συνομιλούν με 12 Ποιητές», στο πλαίσιο του Α΄ Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών.

 

12 καταξιωμένοι εικαστικοί με μακρόχρονη παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα, συνομιλούν με 12 καταξιωμένους ποιητές, που οι πρώτοι έχουν επιλέξει, είτε γιατί οι στίχοι τους αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για τα δημιουργήματά τους, είτε γιατί ανακάλυψαν εκ των υστέρων σε αυτούς εκλεκτικές πνευματικές συγγένειες.

 

Η έκθεση αναδεικνύει μια ποιητική προσέγγιση του κόσμου από καλλιτέχνες που προέρχονται από δυο διαφορετικές μορφές της μυθοπλασίας. Προβάλλει μέσα από τη θραυσματική κοινή τους γλώσσα την εσωτερικότητα του λόγου και της εικόνας. Φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους και τα χρώματα που δίνουν υπόσταση στην ανθρώπινη ύπαρξη και ανέκαθεν τη στηρίζουν, ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς σαν τους σημερινούς.

 

Στην έκθεση, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη, συνομιλούν οι ακόλουθοι εικαστικοί και ποιητές: Γιάννης Βαλαβανίδης - Άγγελος Σικελιανός, Κλεοπάτρα Δίγκα - Γιουζέππε Ουνγκαρέτι, Γιάννης Καστρίτσης – Γουέγκ Γουάι, Κυριάκος Κατζουράκης - Νίκος Καββαδίας, Κλειώ Μακρή - Πάμπλο Νερούντα, Χρόνης Μπότσογλου - Λευτέρης Πούλιος, Γιώργος Λαζόγκας – Νάνος Βαλαωρίτης, Παυλίνα Παμπούδη - Τ.Σ. Έλιοτ, Ρένα Παπασπύρου - Πωλ Ελυάρντ, Γιάννης Στεφανάκης - Γιώργος Σαραντάρης, Μάριος Σπηλιόπουλος - Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τζερμιάς - Σοφοκλής.

 

Τα έργα:

Τα έργα που παρουσιάζονται διακρίνονται για τον ανεξάντλητο πλούτο της εικαστικής τους γλώσσας. Βλέπουμε τη δύναμη μιας γραφής ρεαλιστικής όπως στο πορτραίτο του Άγγελου Σικελιανού που έπλασε με τέμπερες ο Γιάννης Βαλαβανίδης. Αισθανόμαστε τη δυναμική της εξπρεσιονιστικής πινελιάς του Γιάννη Τζερμιά που προσπάθησε να μεταφέρει πάνω στον καμβά με έντονα χρώματα το δράμα του Οιδίποδα του Σοφοκλή αλλά και των επηρεασμένων από τη κινέζικη ζωγραφική τοπίων του Γιάννη Καστρίτση που καθρεφτίζουν τη ποίηση του κινέζου Γουέγκ Γουάι. Διαβάζουμε τον μονόλογο της διαπνεόμενης από τις λιτές, μορφοπλαστικές διατυπώσεις του Μοντιλιάνι, κουρνιασμένης γυναικείας φιγούρας της Κλεοπάτρας Δίγκα με τον Ιταλό φουτουριστή Ουνγκαρέττι και της Παυλίνας Παμπούδη με τον Τ.Σ Έλιοτ, του Κυριάκου Κατζουράκη με το Νίκο Καββαδία, της Κλειώς Μακρή με τον Πάμπλο Νερούντα. Διακρίνουμε τη σύμπνοια των αφαιρετικών μορφών του Χρόνη Μπότσογλου και του Γιώργου Λαζόγκα που συνδιαλέγονται απευθείας με τις αφαιρετικές μορφές των Λευτέρη Πούλιου και Νάνου Βαλαωρίτη αντίστοιχα. Αναγνωρίζουμε τη λυρική υπέρβαση του πραγματικού από το Γιάννη Στεφανάκη που συναντά έτσι τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη. Αναγνωρίζουμε στη φιγούρα του Νίκου Εγγονόπουλου που αποτύπωσε πάνω σε διαφάνειες ο Μάριος Σπηλιόπουλος όπως και στα φτιαγμένα με κομματάκια φωτοτυπιών από μωσαϊκό προσωπάκια της Ρένας Παπασπύρου την παιγνιώδη, ερευνητική διάθεση της σύγχρονης τέχνης.

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση του βιβλίου
09.01.2017 13:09
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου ''Το οδοιπορικό ενός Κωμωδού - 50 χρόνια στο σανίδι'', του Μανώλη Δεστούνη, από τις εκδόσεις Εντύποις θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.
Μεγάλη γιορτή για τα 35 χρόνια της Εταιρείας Συγγραφέων
14.11.2016 15:32
Μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της διοργανώνει την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» η Εταιρεία Συγγραφέων, το σημαντικότερο σωματείο δημιουργών λόγου της χώρας.
Μεγάλη γιορτή για τα 35 χρόνια της Εταιρείας Συγγραφέων
08.11.2016 11:00
Μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της διοργανώνει την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» η Εταιρεία Συγγραφέων, το σημαντικότερο σωματείο δημιουργών λόγου της χώρας.
Ο Έκτος Κύκλος του Prix Pictet: Disorder – Αταξία στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
30.06.2016 13:38
Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο της πλατείας Κουμουνδούρου, από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.
Το project
21.04.2016 15:00
Εικοσιέξι χορογράφοι, εικαστικοί, μουσικοί και περφόρμερς, μία φωτογράφος και ένας φωτιστής, συναντιούνται για μια εβδομάδα στον ιστορικό χώρο του πολεμικού καταφυγίου του Αδάμαντα της Μήλου.