Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Με τρεις συναυλίες ξεκινά τη σεζόν το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Με τρεις συναυλίες ξεκινά τη σεζόν το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Με τρεις μοναδικές συναυλίες ξεκινούν οι καθιερωμένες πλέον μουσικές συναντήσεις του φθινοπώρου, στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.

 

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, ο Ψαρογιώργης με το λαούτο του ήταν εκείνος που άνοιγε τις φθινοπωρινές  μουσικές συναντήσεις, στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη. Το κοινό, πολυπληθές, δεν άφηνε τους μουσικούς να κατέβουν από τη σκηνή , αν δεν υπόσχονταν πως η συναυλία θα επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά. Ως γνωστόν, οι Κρητικοί κρατάνε τον λόγο τους, κι έτσι, ο Ψαρογιώργης θα εγκαινιάσει και φέτος τον φθινοπωρινό κύκλο συναυλιών στο Μουσείο , την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Αυθεντικός ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, γόνος της θρυλικής μουσικής οικογένειας των Ξυλούρηδων και εξαιρετικός δεξιοτέχνης, ο Γιώργος Ξυλούρης κατάφερε να αναδείξει το λαούτο σε σολιστικό όργανο.

Με εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ανανεωτής και ανατρεπτικός, ο Ψαρογιώργης θεωρείται δικαίως ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές της κρητικής μουσικής παράδοσης, που όμως τολμά, δοκιμάζει και την εξελίσσει.

Οι συναυλίες του, ατμοσφαιρικές και μυσταγωγικές, αποτελούν κάθε φορά για το κοινό μία μοναδική μουσική εμπειρία. Μαζί του αυτή τη φορά, ο Γιάννης Παπατζανής στα κρουστά και ο Γιώργος Πολυχρονάκος στο κοντραμπάσο.

 

Την επόμενη μέρα θα μας ψιθυρίσουν σκοπούς από τη Σμύρνη, ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Δημήτρης Μυστακίδης , δύο δεξιοτέχνες μουσικοί, που αποτελούν εγγύηση για μια αυθεντική ρεμπέτικη βραδιά, στην οποία το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς θα αντικατασταθούν από το yayli tanbur και τη λαϊκή κιθάρα. Αν και με διαφορετικές καταγωγές και αναγωγές, κλασικό όργανο του ρεμπέτικου που απηχεί τις δυτικότροπες αντηχήσεις του το ένα, και κλασικό όργανο της μουσικής της Κωνσταντινούπολης που αφουγκράζεται τον ανατολίτικο ήχο του προπολεμικού ρεμπέτικου το άλλο, τα δύο όργανα και οι επιδέξιοι βιρτουόζοι θα μας μεταφέρουν στη Σμύρνη, εκεί που γεννήθηκε το ρεμπέτικο ...

Ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Μυστακίδης, επί χρόνια πιστός συνεργάτης του Νίκου Παπάζογλου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου , καθηγητής λαϊκής κιθάρας και λαούτου στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι Ηπείρου, και συγγραφέας δύο βιβλίων - μεθόδων εκμάθησης για το λαούτο και τη λαϊκή κιθάρα αντίστοιχα, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2006, με την κυκλοφορία της πρώτης του προσωπικής δισκογραφικής δουλειάς που περιέχει ρεμπέτικα τραγούδια σε επανεκτέλεση, παιγμένα μόνο με κιθάρες. Ο Ευγένιος Βούλγαρης, με βυζαντινές ηχητικές καταβολές, συστηματική ενασχόληση με το ούτι και την παραδοσιακή μουσική, μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στο Χρήστο Τσιαμούλη, κι ύστερα στον Fahrettin Cimenli, παρακολουθώντας μαθήματα στο yayli tanbur, την ερμηνεία των μακάμ, και τον αυτοσχεδιασμό, με συνεργασίες με την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, διδακτική εμπειρία σε μουσική σχολεία και Τ.Ε.Ι. και αξιόλογη προσωπική δισκογραφία , θεωρείται δικαιολογημένα μία από τις σημαντικότερες μορφές στον χώρο της ελληνικής και μεσογειακής παραδοσιακής μουσικής.

 

 

Στη συνέχεια και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας των φθινοπωρινών συναντήσεων μια αυθεντική παραδοσιακή νησιώτικη συναυλία με οικοδεσπότη τον Στάθη Κουκουλάρη σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του, θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Με καταγωγή από τον Κινίδαρο της Νάξου, περισσότερες από 4.000 ηχογραφήσεις, και φήμη που ξεπέρασε τα σύνορα της Ευρώπης κι έφτασε μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία, πιστός θεματοφύλακας και βαθύς γνώστης της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου, ο κύριος Κουκουλάρης θεωρείται όχι άδικα, ένας από τους καλύτερους βιολίστες της παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής. Μαζί του, ο γιος του και μόνιμος συνεργάτης Βαγγέλης Κουκουλάρης στο λαούτο, η Μάρθα Μαυροειδή, μια μουσικός που ισορροπεί μεταξύ μουσικής παράδοσης και σύγχρονης δημιουργίας, στο πολίτικο λαούτο και το τραγούδι, ο Γιώργος Βεντουρής στο κοντραμπάσο, και ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά.


Συνοπτικά:

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, 20:30
Ψαρογιώργης
“Ετούτος ο τραγουδιστής κι αυτός ο λαγουτάρης
είναι μεγάλης δύναμης, είναι μεγάλης χάρης”
 
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, 20:30
Ευγένιος Βούλγαρης και Δημήτρης Μυστακίδης
“Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο”
 
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 20:30
Στάθης Κουκουλάρης
“Αυθεντικό νησιώτικο πανηγύρι”
Είσοδος: 12 ευρώ / 10 ευρώ μειωμένο

Σχετικές ειδήσεις
Οι Χορωδίες των Πανεπιστημίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
22.11.2016 11:52
Τρία πολυφωνικά σύνολα ελληνικών πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη συναυλία χορωδιακής μουσικής που πραγματοποιείται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του ετήσιου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου Η ανθρώπινη φωνή.
Η Μουσική Βιβλιοθήκη στις Μουσικές Συλλογές του Europeana Sounds
21.07.2016 10:10
Αυτό το μήνα η αρχική σελίδα των Μουσικών Συλλογών της Europeana είναι αφιερωμένη στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη".
Διήμερο μουσικό ταξίδι στην Κρήτη και στη Κύπρο στο Τελλόγλειο
10.06.2016 14:31
Ένα διήμερο αφιερωμένο στη μουσική παράδοση της Κρήτης και της Κύπρου με δύο συναυλίες από τα σχήματα των Ross Daly, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Βασίλη Χατζημακρή και μία έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων θα παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στις 16 και 17 Ιουνίου 2016.
Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2016
10.05.2016 13:11
Στο πλαίσιο του 12ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, στο θέατρο Παλλάς, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή εκλεκτών σολίστ, θα πραγματοποιήσουν συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών.
Το Κατά Μάρκον Πάθη, opus 94, του Φίλιππου Τσαλαχούρη στο Μουσείο Μπενάκη
12.04.2016 10:19
Στα πλαίσια των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2016, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, το ορατόριο του Φιλίππου Τσαλαχούρη "Κατά Μάρκον Πάθη" opus 94.