Η Kunsthalle Athena παρουσιάζει, στο πλαίσιο του ReMap4το καλλιτεχνικό δίκτυο Daily LazyProjects, σε μια έκθεση-συμπαραγωγή με τίτλο “In the studio”, που θα διαρκέσει από τις 8 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.

 

Στα εγκαίνια θα τρέχει το project Πολιτικός Λόγος # 10 – All Djs for Kunsthalle Athena

με ζωντανή μουσική – Dj-ing από τις 17:00 μέχρι αργά.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Λουκία Αλαβάνου, Αθανάσιος Αργιανάς, Erik Binder, Clara Broermann, Stephane Calais, Thomas Chapman, Michael De Kok, Χριστίνα Δημητριάδη, Oana Farcas, Petra Feriancova, Shannon Finley, Torben Giehler, Helidon Gjergji, Λίζη Καλλιγά, Στέλιος Καραμανώλης, Βασίλης Π. Καρούκ, Μιχάλης Κατζουράκης, Jan Kiefer, John Kleckner, Caroline Kryzecki, Marek Kvetan, Daniel Lergon, Σήφης Λυκάκης, Mathieu Mercier, Svätopluk Mikyta, Ilona Nemeth, Yudi Noor, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άγγελος Πλέσσας, Τούλα Πλουμή, Γεωργία Σαγρή, Βασίλης Σαλπιστής, Frank Selby, Γιώργος Σταμκόπουλος, Daniel Steegmann, Henning Strassburger, Joulia Strauss, Morgane Tschiember, Δημήτρης Φουτρής, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Brent Wadden

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, η ομιλία Ο καλλιτέχνης Mathieu Mercier συνομιλεί με τη Μαρίνα Φωκίδη και τους Daily Lazy Projects στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Auditorium Théo Angelopoulos), Σίνα 31, Αθήνα

Mathieu Mercier, Photo by Jennifer Westjohn

Η έκθεση In the Studio επικεντρώνεται εννοιολογικά στις συνθήκες δημιουργίας του καλλιτεχνικού έργου στους ιδιαίτερους χώρους εργασίας των καλλιτεχνών (artists studio) και επιχειρεί να αναδείξει ακριβώς αυτή την καλλιτεχνική πρακτική σε πρώτο χρόνο και σε ζωντανή σχέση με τους χώρους όπου ξετυλίγεται σαν διαδικασία. Είναι από τις λίγες φορές που γίνεται μια τέτοια συντονισμένη επιμελητική σύμπραξη, έτσι ώστε να αναδειχθεί το καλλιτεχνικό έργο και η δράση του ίδιου του καλλιτέχνη σε άμεση και αδιαμεσολάβητη σχέση με τους επισκέπτες.

 

Πρόκειται για ένα ζωντανό project που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011 και από τότε βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, περιλαμβάνοντας ήδη πάνω από 130 καταξιωμένους και ανερχόμενους σύγχρονους καλλιτέχνες από πόλεις όπως την Αθήνα, το Βερολίνο, το Παρίσι, την Βιέννη, το Άμστερνταμ, την Ιστανμπούλ, την Ζυρίχη, την Βασιλεία, την Φρανκφούρτη, την Φλωρεντία, την Βαλέτα, την Κλουζ-Ναπόκα, το Γιοχάνεσμπουργκ, την Κουάλα Λουμπούρ, την Νέα Υόρκη, την Ρώμη, την Ουάσινγκτον, την Βόρεια Καρολίνα, την Στοκχόλμη, την Μπρατισλάβα, το Ρότερνταμ, το Τάμπερε, το Ντύσελντορφ, το Σαν Φρανσίσκο, και άλλα καλλιτεχνικά κέντρα.

 

Αυτό λοιπόν που ξεκίνησε από την ομάδα Daily Lazy Projects σαν μια τεκμηρίωση και παρουσίαση όλων αυτών των ξεχωριστών καλλιτεχνικών περιπτώσεων και των ιδιαίτερων πρακτικών τους στο διαδίκτυο (“In the Studio”), θα παρουσιαστεί τώρα στον εκθεσιακό χώρο της Kunsthalle Athena υπό τη μορφή μιας εκτενούς και πολυδιάσταστης εγκατάστασης. Aπώτερος σκοπός είναι να φιλοτεχνηθεί ένα ενεργό περιβάλλον, όπου καλλιτέχνης και επισκέπτης θα μετέχουν ταυτόχρονα στο πρώτο στάδιο της σύλληψης και της δημιουργίας του καλλιτεχνικού έργου, πριν την έξοδό του από το studio και το atelier και την έκθεσή του σε ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από επιλεγμένους καλλιτέχνες, με έμφαση στην ανάδειξη της διαδικασίας και των έργων εν εξελίξει, αλλά και έργα με αναφορές στο studio, καθώς και σχέδια, μακέτες, αντικείμενα και μοντέλα από τους ιδιωτικούς χώρους εργασίας των καλλιτεχνών. Στόχος της έκθεσης είναι να μας φέρει σε μια αδιαπραγμάτευτη επαφή με την τέχνη ως μια δράση που δίνει μορφή στα πράγματα και στις σχέσεις και να παρουσιάσει την τέχνη ως μια κατεξοχήν δραστηριότητα και μεταμορφωτική διαδικασία, όλα αυτά μέσα από τη συμβίωση και την σύμπραξή μας στο προσωπικό σύμπαν του καλλιτέχνη: το studio.

 

Η έκθεση In the Studio αναδεικνύει εκείνες τις αθέατες πλευρές της τέχνης τις οποίες δεν έχουμε πάντοτε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, αφού ερχόμαστε πάντοτε σε επαφή με το έργο τέχνης στο τελικό στάδιο παραγωγής και έκθεσής του. Πρόκειται για μια επιμελητική πρόταση, η οποία καλύπτει ποικίλα ερευνητικά, εννοιολογικά, αισθητικά, δημιουργικά, βιωματικά ενδιαφέροντα και μας καλεί να γνωρίσουμε την τέχνη σε πρώτο πρόσωπο.