Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ηχόραμα, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Ηχόραμα, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Το ηχόραμα «Ιόνιο, πορεία δυτικά» θα παρουσιάσει μια εκδήλωση όπου ποίηση, μουσική και φωτογραφία συνυπάρχουν επί σκηνής, στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πάτρας, την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013, στις 21.30.

 

Ένας φωτογράφος κι ένας ποιητής ο Δημήτρης Ταλιάνης κι ο Διονύσης Καρατζάς, περιηγήθηκαν το Ιόνιο και αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε φωτογραφίες και σε λέξεις. Κυνήγησαν ανατολές, στήνοντας του ήλιου καρτέρι στα βουνά και στο πέλαγος. Ανεβοκατέβηκαν φεριμπότ και αυτοκίνητα, έτρεξαν, αλλά και παραφύλαξαν, να συλλάβουν το ιόνιο φως σε ζωντανά νερά που αντανακλούν ελευθερίες, σε βράχους που δοκιμάζουν τους ανέμους και σε γειτονιές που ξέρουν από χρώματα κι από παραμύθια . Πάλεψαν με σκιές και με σιωπές. Και πρόλαβαν τη δύση την ώρα της προσευχής και της υπόσχεσης.

 

Στις φωτογραφίες και στις λέξεις ο μουσικός Γιώργος Αθανασακόπουλος, άκουσε τον παλμό των δικών του βιωμάτων και αναμνήσεων. Αυθόρμητα, οι τρεις δημιουργοί ξαναταξίδεψαν στο Ιόνιο, με μόνη αποσκευή την ειλικρίνεια των συναισθημάτων τους. Ο Δημήτρης Ταλιάνης με τις φωτογραφίες του, χωρίς να περιγράφει, εκφράζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπίων ως ιδιαίτερες στιγμές ψυχής. Ο Διονύσης Καρατζάς βλέπει εικόνες και συλλαβίζει την ομορφιά στην εσωτερική γλώσσα της αλήθειας. Ο Γιώργος Αθανασακόπουλος, με δικές του συνθέσεις έντεχνης σύγχρονης μουσικής από φυσικά όργανα , δημιουργεί τον ρυθμό της εικόνας και του ποιητικού λόγου.

 

Τρεις μορφές τέχνης –ποιητικός λόγος, μουσική και φωτογραφία– συνυπάρχουν επί σκηνής και ακολουθούν τις διαδρομές της συγκίνησης, όπως αποτυπώθηκε στην ευαισθησία και τη σκέψη των δημιουργών.

 

Το ηχόραμα «Ιόνιο, πορεία δυτικά» προβάλλει την ομορφιά του Ιόνιου τοπίου, παραλληλίζοντας τα νερά, τους βράχους και τους ανέμους και βοηθώντας στην προσπάθεια έκφρασης του αθέατου. Ο θεατής – ακροατής, μέσα από ήχους, λέξεις και εικόνες, θα ταξιδέψει σε μέρη άγνωστα ίσως αλλά οικεία, στη διάθεση του να δοκιμαστεί στο φως και στους μύθους του Ιονίου πελάγους, που χωρίζει και μαζί ενώνει, που ξεπροβοδίζει και ταυτόχρονα υποδέχεται.

 

Σ’ αυτό το ιδιότυπο ηχόραμα συμμετέχει το μουσικό σχήμα “Vibrato”:

Μαντολίνα: Γιώργος Γεωργιάδης , Σάνη Πέττα

Βιολί: Νίκος Μαυρίδης

Κιθάρες: Φώτης Τσιλεμέκης, Μαρία Τριανταφυλλοπούλου

Κόντρα Μπάσο: Βιλέν Καραπετιάν

Φωνητικά : Δέσποινα Κριμπά

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνη Μη-Τέχνη - RE-culture 4
14.10.2016 11:03
Η Art in Progress και οι Εκδόσεις «Πικραμένος» έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν την κυκλοφορία του βιβλίου Τέχνη Μη-Τέχνη, συνοδευτική έκδοση του 4ου Διεθνούς Εικαστικού Φεστιβάλ Πάτρας | RE-culture 4.
Αναβολή - Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης live στο Χάραμα Πάτρας
12.08.2016 15:25
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και οι μουσικοί του συνοδοιπόροι συνεχίζουν το ταξίδι που ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια, και στις 24 Αυγούστου 2016 θα βρίσκονται στο Χάραμα Πάτρας. - Η συναυλία αναβάλλεται
Γκαλά όπερας στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
25.07.2016 10:24
Με ενθουσιασμό και λίστα αναμονής οι φιλότεχνοι περιμένουν το Γκαλά Όπερας (παράλληλες εκδηλώσεις) που ολοκληρώνει το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016, στις 22:00, στο Μέγαρο Χορού.
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας
17.06.2016 15:53
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα εμφανιστεί σε μια καινούργια, διαφορετική μουσική συνάντηση… με το χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016.
Η Camerata Junior στο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου 2016
15.06.2016 14:23
Η Camerata Junior - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ανοίγει στις 16 Ιουλίου το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου 2016.