Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ποιο είναι τούτο το καράβι; Έκθεση ζωγραφικής από την Άννα Φιλίνη

Ποιο είναι τούτο το καράβι; Έκθεση ζωγραφικής από την Άννα Φιλίνη

Η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Άννας Φιλίνη με τίτλο “Ποιο είναι τούτο το καράβι”, που έχει διάρκεια έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2013.

 

Σημειώστε, πως την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 στις 20.00, έχει προγραμματιστεί ξενάγηση από την Άννα Φιλίνη και τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

 

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Άννας Φιλίνη που παρουσιάζει έργα της των τελευταίων δώδεκα χρόνων. Η έκθεση έχει τον ερωτηματικό τίτλο «Ποιό είναι τούτο το καράβι;» και ασχολείται με το αέναο και δύσκολο Ταξίδι προς την Ιθάκη.

 

Η θεματολογία του Ταξιδιού απασχολεί τη Φιλίνη ήδη από το 1992 όταν παρουσίασε τον κύκλο «Ζωγραφίζοντας τον Οδυσσέα».Συνέχισε  με καινούργιους κύκλους έργων, κυρίως με το «Ταξίδι προς την Ιθάκη- αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη» το 2005 και με το πρόσφατο «Ταξίδι προς την Ελευθερία»- μέσα σε μία φρίζα οκτώμισι μέτρων ζωγραφισμένου μουσαμά συνδέει την πρόσφατη ιστορία  μετά το 1945 με την ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου- που έδειξε το 2012  στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Τον προβληματισμό αυτό συναντούμε όμως διαρκώς και στα άλλα  έργα της, όπως  το Αντιπολεμικό Μνημείο η ένα τρίπτυχο έργο απολογισμού 500 Χρόνων τέχνης που έγινε με αφορμή το γύρισμα της νέας χιλιετίας. Η αφήγηση και του δικού της βιωματικού Ταξιδιού σε συνδυασμό με την γενικότερη ιστορία αλλά και μαζί με την ιστορία της ποίησης και με την ιστορία της Τέχνης, την οδηγεί και στην παρουσίαση των «Μοναχικών Περιπτώσεων» του Άμλετ , του ζωγράφου Σεγκαντίνι και ενός Νέου Ταξιδευτή, όπου μέσα σε υπαρκτά τοπία η Άννα Φιλίνη μιλά σχετικά  με την προδοσία, τον θάνατο, την ελπίδα και τον φόβο.

 

Η ζωγραφική της Άννας Φιλίνη εντάσσεται στον Μαγικό ρεαλισμό. Ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του εικαστικού ρεύματος; Η παρείσφρηση στοιχείων που δεν έχουν καμία σχέση με τη γραμμικότητα του χρόνου. Αυτά τα στοιχεία εγκαθιδρύονται ως φυσικά και αυτονόητα, μέσα σε ένα, κατά τα άλλα, ρεαλιστικό περιβάλλον . Μέσα στο έργο της παρουσιάζει τη "μυστηριώδη και φανταστική ποιότητα της πραγματικότητας."  Ισχυρίζεται ότι η ζωγραφική θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για να δημιουργήσει ή να διευρύνει τη συλλογική συνείδηση με ένα ταυτόχρονο "άνοιγμα στο μυθικό και το ιστορικό στοιχείο", δημιουργώντας το δικό της σύμπαν των μορφών που κατοικούν αυτό το παρόν. Μέσα σε αυτό το σύμπαν, η παράδοση και οι αγώνες της αριστεράς είναι ισχυρά παρούσες.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των έργων της Άννας Φιλίνη των τελευταίων δώδεκα χρόνων, έργα με λάδι μεγάλων και μικρών διαστάσεων σε μουσαμά είτε ξύλο αλλά και πορτρέτα καθώς και ορισμένα σχέδια με μολύβια.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνουν εκδηλώσεις με προβολή ειδικού βίντεο, συζητήσεις και διαλέξεις.

Σχετικές ειδήσεις
Έλλαμψις: Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Κοσμαδάκη
01.02.2017 12:43
Οι kaplanon galleries εγκαινιάζουν στις 31 Ιανουαρίου 2017, στην αίθουσα τέχνης ena contemporary , την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Κοσμαδάκη, με τίτλο «Έλλαμψις».
ΜΑΠΑ: έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στον Πολυχώρο Area 364
09.12.2016 14:26
Ο Πολυχώρος Area 364 παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, των Μάιπα Πέτρου και Πάλλη Γιάννη, με τίτλο ΜΑΠΑ.
Αθέατος Κόσμος: έκθεση ζωγραφικής της Έρσης Δρίνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.09.2016 13:46
Ταξίδι σε ένα χρόνο μυθικό και σε τόπους που δεν χωρούν σε κανένα ταξιδιωτικό οδηγό είναι η έκθεση «Αθέατος Κόσμος» της γνωστής σκηνογράφου και ενδυματολόγου Έρσης Δρίνη.
Έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα στη Γκαλερί Σκουφά
19.05.2016 16:29
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Eπιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.
Ο πόνος των άλλων: Έκθεση του ΣΤ' Εργαστήριου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ στη Φωκίωνος Νέγρη 16
09.05.2016 13:38
To Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και το ΣT΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζουν στη Φωκίωνος Νέγρη 16, από 18 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, την έκθεση «Ο πόνος των άλλων» με έργα 20 φοιτητών.