Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Περί της σημασίας του να ξεχνάς: έκθεση στη γκαλερί ArtWall Project Space

Περί της σημασίας του να ξεχνάς: έκθεση στη γκαλερί ArtWall Project Space

Ο χώρος τέχνης ArtWall Project Space παρουσιάζει την έκθεση, «Περί της σημασίας του να ξεχνάς».

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Ιουνίου, 20:00.

 

Σε μια συνέντευξή του στον Μπέντζαμιν Μπούχλοχ  το 86’, ο Γκέραρντ Ρίχτερ μιλώντας για τη σχέση της αναπαραστατικής/ φωτορεαλιστικής ζωγραφικής ως προς την πραγματικότητα όχι μόνο τη χαρακτήρισε καταστροφική αλλά επιπλέον θεώρησε ότι παράγει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Ρίχτερ- σύμφωνα με τον Μπούχλοχ- αμφισβητεί τη δυνατότητα μιας αδιαμεσολάβητης πρόσβασης στην ιστορική εμπειρία μέσω της ζωγραφικής. Το έργο τέχνης δηλαδή γίνεται γεννήτρια μιας εναλλακτικής πραγματικότητας.

Αυτή η απεικονιστική ανακατασκευή της πραγματικότητας, σε συνδυασμό με ένα βαθύ προβληματισμό πάνω στην αξία του σύγχρονού πολύ-λειτουργικού αντικειμένου τέχνης, φαίνεται να είναι οι κοινοί βασικοί άξονες της καλλιτεχνικής έρευνας των δύο σύγχρονων νέων εικαστικών που βρίσκονται εδώ σε διάλογο: της Veronika Šramatyová  από τη Σλοβακία και της Ινώς Βαρβαρίτη από την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας το ρόλο της τέχνης στην αντίληψη του παρελθόντος και οι δύο καλλιτέχνες επιλέγουν μεταξύ άλλων μέσων και τη φωτορεαλιστική αναπαράσταση για να αποδομήσουν τη συλλογική (Βαρβαρίτη) και την ατομική (Šramatyová) μνήμη.

Το κρίσιμο ζητούμενο αυτής της έκθεσης γίνεται έτσι η παρουσίαση του πώς ένα έργο τέχνης μπορεί να λειτουργήσει προς και τις δύο κατευθύνσεις όσον αφορά στο παρελθόν. Επηρεάζοντας δηλαδή αλλά ταυτόχρονα επηρεαζόμενο από τη μνήμη  ανάγεται σε ένα απρόσμενο μέσον διαχείρισής της.

Μέσα λοιπόν από την παραδοχή μιας «καλλιτεχνικής» χειραγώγησης οι δύο δημιουργοί ερευνούν την μεταμόρφωση του ίδιου του καλλιτεχνικού αντικειμένου, τη διαδικασία «ωραιοποίησης» στην οποία υποβάλλεται μέσα στο πλαίσιο της ιστορίας της τέχνης και την επαναξιολόγηση της ποιότητας και τελικά της αξίας του.

 

Ινώ Βαρβαρίτη

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.

Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997-2002) και στη συνέχεια Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2003-2009). Από το 2011 πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα MA “Art in Context” του University of the Arts στο Βερολίνο με την υποστήριξη της Υποτροφίας Βικάτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2012 βραβεύτηκε με το  Έπαθλο Βασίλης Ι. Βαλαμπούς. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στις Errors Allowed 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου (2013), Εndstation Paradies (2012), Drawing Room (2011), Monodrome 3η Μπιεννάλε της Αθήνας (2011), ROOMS (2009), Πεδιο δρασης Κοδρα (2008).

 

 

Veronika Šramatyová

 

Η Veronika Šramatyová γεννήθηκε το 1977 στην Τσεχοσλοβακία. Έχει κάνει σπουδές στην αποκατάσταση μνημείων, ζωγραφική και άλλα μέσα και ντιζάιν στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μπρατισλάβα, όπου και πήρε το διδακτορικό της στις Καλές Τέχνες και Ντιζάιν το 2010. Έχει στο ενεργητικό της 7 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πολυάριθμες ομαδικές τόσο στη Τσεχοσλοβακία όσο και εκτός αυτής (Πράγα, Όσλο, Βιένη, Ελσίνκι κτλ.). Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στη Σλοβακία στο Παρίσι και στις ΗΠΑ. Ζει και εργάζεται στη Σλοβακία. Έργα της στην Ελλάδα παρουσιάζονται πρώτη φορά.

 

Στόχος του ArtWall Project Space είναι η προβολή και προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από τα εικαστικά , το design, το θέατρο και τη μουσική . Η Φωτεινή Καπίρη σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής. Το Fresh Hotel υποστηρίζει ενεργά την προσπάθεια αυτή δημιουργώντας έτσι ένα νέο πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο και την καρδιά της πόλης

 

Επιμέλεια: Γκέλυ Γρυντάκη, Monika Pavlechova

 

Σχετικές ειδήσεις
Pillow – Swallow – Hollow - Yellow: ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στο ArtWall Project Space
27.12.2016 16:33
Μια καλλιτεχνική παρέα 5 αποφοίτων του Slade School of Fine Art του Λονδίνου, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ArtWall Project Space, από τις 21 Δεκεμβρίου, 2016 μέχρι 5 Ιανουαρίου, 2017.
TransLux | Πέρα από το φως: έκθεση στο ArtWall Project Space
28.11.2016 12:17
Το Artwall Project Space εγκαινιάζει τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 την έκθεση TransLux | Πέρα από το φως, σε επιμέλεια της Φωτεινής Καπίρη.
Golden Aid: έκθεση της Ελεάννας Μπαλέση στο ArtWall
22.09.2016 14:54
Το ArtWall Project Space εγκαινιάζει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 την έκθεση της Ελεάννας Μπαλέση, Golden Aid, σε επιμέλεια του Στρατή Πανταζή.
It never happened: Έκθεση του Χρήστου Βαγιάτα στο ArtWall Project Space
15.06.2016 15:26
Τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής παρουσίασης του Χρήστου Βαγιάτα με τίτλο "It never happened", θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, στο ArtWall Project Space.
Crossing the Limit από την ομάδα F.I.S.T. στο ArtWall Athens Project Space
28.03.2016 10:40
Το Crossing the Limit είναι ένα project της ομάδας F.I.S.T., το οποίο παρουσιάζεται τον Απρίλιο στο ArtWall Athens Project Space.