Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Αισχύλου «Αγαμέμνων» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη

Αισχύλου «Αγαμέμνων» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη

Ένα κορυφαίο έργο της αρχαίας ελληνικής δραματικής τέχνης περιλαμβάνεται στο καλοκαιρινό  πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ: ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ  – το πρώτο έργο από την τριλογία του Αισχύλου ΟΡΕΣΤΕΙΑ, την μοναδική τριλογία που διασώθηκε ολόκληρη και που   λειτουργεί ως σημείο πολλαπλών αναφορών και συμβολισμών σε σχέση με την δύναμη και την αρτιότητα του ποιητικού της μεγαλείου.

 

Η πρώτη παρουσίαση της Τριλογίας ΟΡΕΣΤΕΙΑ: ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, ΧΟΗΦΟΡΟΙ, ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ για την οποία ο Αισχύλος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο, έγινε στην Αθήνα το 458 π.χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Την τριλογία συμπλήρωνε το σατιρικό Δράμα ΠΡΩΤΕΥΣ.

 

Αυτό το καλοκαίρι, με σεβασμό στον τρόπο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου διδάσκει σε έναν θίασο εκλεκτών ηθοποιών η Νικαίτη Κοντούρη .  

 

Στον Αγαμέμνονα, ο Αισχύλος -σε σχέση με το μυθικό πλαίσιο, όπως αυτό παρουσιάζεται στο Ομηρικά Επη – στηρίζει τον δραματικό άξονα της τραγωδίας του, πάνω σε δύο ισχυρές επιλογές. Η πρώτη έχει να κάνει με τον χαρακτήρα  της Κλυταιμήστρας ως αρχετυπικής   μητριαρχικής  persona , και η δεύτερη με τη θυσία της Ιφιγένειας.

 

Το βράδυ που ο βασιλιάς Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος νικητής, έπειτα από τον δεκαετή Τρωϊκό πόλεμο, έχοντας μαζί  την ιέρεια του Απόλλωνα Κασσάνδρα ως σκλάβα κι ερωμένη του, η βασίλισσα Κλυταιμνήστρα  θα τον υποδεχτεί στο παλάτι. Αργότερα, μέσα στη νύχτα, η Κλυταιμνήστρα θα σφάξει με τα ίδια της τα χέρια τον σύζυγό της και την μάντισσα,  έχοντας στο πλευρό της τον εραστή της Αίγισθο.

 

Για τον Αισχύλο, η θυσία της κόρης του Ιφιγένειας από τον Αγαμέμνονα προκειμένου να εξευμενίσει τους θεούς και να οδηγήσουν αυτόν και το Ελληνικό στράτευμα στην Τροία, είναι και ο ισχυρότερος  λόγος για την βασίλισσα Κλυταιμήστρα  να κρατήσει άσβεστο το μίσος ενάντια στον Αγαμέμνονα και  να  κατακρεουργήσει, αυτόν και την ερωμένη του Κασσάνδρα.

 

Στον «Αγαμέμνονα», η ιστορία των προσώπων είναι γνωστή κι αυτό κάνει το έργο εξαιρετικά οικείο. Κι εδώ όπως και γενικότερα στην Αισχύλεια Τραγωδία ,  την συλλογική συνείδηση του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται  από Θεοσέβεια και Θεοφοβία εκφράζει ο Χορός.

 

Στην συγκλονιστική ποιητική δημιουργία του Αισχύλου, αναγνωρίζουμε την τάξη των παλαιών Αρχών και των αρχαίων Θεών  του κόσμου, που ορίζουν και τιμωρούν την ‘Υβριν. Οι ήρωες της τραγωδίας συνθλίβονται από το βάρος της Ευθύνης που φέρουν και ταυτόχρονα την Αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να υπερβεί το πεπρωμένο της.                  

   

Διανομή:

Κλυταιμνήστρα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Αγαμέμνων: Μηνάς Χατζησάββας

Κασσάνδρα: Θεοδώρα Τζήμου

Αίγισθος: Βασίλης Μπισμπίκης

Κήρυκας: Θέμης Πάνου

Φύλακας: Βασίλης Χαλακατεβάκης

 

Κορυφαίοι (με αλφαβητική σειρά)

Θύμιος Κούκιος

Βασίλης Πουλάκος

Κρις Ραντάνοφ

Κώστας Φαλελάκης

Μενέλαος Χαζαράκης

 

Κλαρινέτο: Χρήστος Καλκάνης

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Νικολέτα Φριντζήλα

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Μουσική Σύνθεση και διδασκαλία: Σοφία Καμαγιάννη

Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης

Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ

Δραματουργική ανάλυση-βοηθός σκηνοθέτη: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Βοηθός Σκηνογράφου: Δώρα Γαζή

Μακιγιάζ φωτογράφισης και παράστασης: Αχιλλέας Χαρίτος

 

Το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι το εξής:

 

Παρασκευή 12 Ιουλίου, Θέατρο Αττικού Άλσους

Δευτέρα 15 Ιουλίου, Θέατρο Άλσους Δημήτρης Κιντής , Ηλιούπολη

Τρίτη 16 Ιουλίου, Κατράκειο Θέατρο, Νίκαια

Τετάρτη 17, Πέμπτη 18 Ιουλίου, Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρ

Παρασκευή 30 Αυγούστου, Βριλλήσια-Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, Πετρούπολη-Θέατρο Πέτρας

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου,Νέα Μάκρη-Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, Παραλία Ελευσίνας -Παλαιό Ελαιουργείο

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, Γαλάτσι - Θέατρο Άλσους Βείκου

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, Κορυδαλλός - Θέατρο Θανάσης Βέγγος

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, Αιγάλεω Θέατρο Αλέξης Μινωτής

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, Ραφήνα ''Υπαίθριος  χώρος Δημοτικού Κολυμβητηρίου"

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, Παπάγου-Δημοτικό Κηποθέατρο

τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, Παπάγου-Δημοτικό Κηποθέατρο

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, Δήμος Αμαρουσίου- Χώρος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Αμαλιείου

 

Στην συνέχεια οι γνωστοί πρωταγωνιστές θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας.

 

Σχετικές ειδήσεις
Το γλυκό πουλί της νιότης, του Τενεσσή Ουίλλιαμς στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη
22.09.2016 16:58
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, “Το Γλυκό Πουλί της Νιότης” του Τεννεσσή Ουίλλιαμς, ανεβαίνει στις 20 Οκτωβρίου στα Θέατρο Δανδουλάκη. Σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη και διασκευή/σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, η Κάτια Δανδουλάκη και μια ομάδα καλών συντελεστών έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν το υπέροχο αυτό έργο, που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία όπου κι αν έχει παιχτεί.
Αισχύλου «Ικέτιδες», για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
15.09.2016 12:11
Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, μουσική Σαβίνας Γιαννάτου, μόνο για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 9:00μμ.
Πέρσες, του Αισχύλου από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. στο Κηποθέατρο Παπάγου (νέα ημερομηνία)
08.09.2016 16:02
Το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του, ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στο Κηποθέατρο Παπάγου το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.
Ορέστεια του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στα Αισχύλεια 2016
12.08.2016 12:51
Η Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά συνεχίζει το ταξίδι της στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στα πλαίσια των Αισχυλείων 2016.
Αισχύλου, Ορέστεια σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
31.05.2016 12:53
Αισχύλου, Ορέστεια. 8 & 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γιάννης Χουβαρδάς με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Πρόκειται για την μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες.