Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Μαίρη Ρουκουνάκη - ἕν το πᾶν: έκθεση στην ArtZone 42

Μαίρη Ρουκουνάκη - ἕν το πᾶν: έκθεση στην ArtZone 42

Η αίθουσα τέχνης ART ZONE 42 παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Μαίρης Ρουκουνάκη με τίτλο «ἕν το πᾶν»

 

από την Τρίτη 4 Ιουνίου στις 8 μ.μ.

Τα έργα της Μαίρης Ρουκουνάκη αποτελούν αγωγούς φιλοσοφικών ρήσεων που την απασχολούσαν ως καταστάσεις και εμπειρίες, οι οποίες εκ φύσεως εδρεύουν στον ανθρώπινο νου.

Αντιπαραθέτει δυο σημαντικούς φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Ηράκλειτο, μετουσιώνοντας τα ρητά τους σε οπτική τέχνη. Το ενδιαφέρον της αφορά τόσο τη διανόηση του ανθρώπινου είδους και τον κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα, όσο και την υλική υπόσταση των πραγμάτων, με την οποία ασχολήθηκε ο Ηράκλειτος.

 

Δημιουργεί αποκλειστικά κυκλικά έργα στα χρώματα της ίριδος, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη φυσική κατάσταση των πραγμάτων και την αιώνια κυκλική ροή που διέπει τα πάντα. Οι πίνακές της αποτελούν εικονικές μεταφορές ενός δυϊστικού συστήματος, που περιλαμβάνει τον διαρκώς μεταβαλλόμενο φυσικό κόσμο του Ηράκλειτου και τον αναλλοίωτο κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα, στον οποίο εδρεύουν τα αρχέτυπα, οι έννοιες δηλαδή, των φθαρτών, υλικών σωμάτων.

Κάθε έργο αποτελεί μια αλληγορική απεικόνιση ενός ρητού, υποστηρίζοντας παράλληλα και την αριστοτελική άποψη, ότι σκοπός της τέχνης δεν είναι να αναπαραστήσει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική τους σημασία. Η εικαστικός ιεραρχεί τις εικόνες της, ξεκινώντας από τη φυσική, τους αριθμούς και το σύμπαν στη γενική μορφή του και καταλήγει σε καταστάσεις πνευματικές, στον άνθρωπο, αναζητώντας τη θέση του και, εντέλει, τη θέση του ίδιου του καλλιτέχνη στον κόσμο.

 

Βιογραφικό Σημείωμα

H Μαίρη Ρουκουνάκη έχει σπουδάσει Γραφιστική και Εφαρμοσμένη Ζωγραφική στην AKTO. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Middlesex University. Έχει συμμετάσχει σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις σε Λονδίνο και Αθήνα. Η πρώτη της ατομική έκθεση εγκαινιάζεται στην γκαλερί Art Zone 42 τον Ιούνιο του 2013.

 

Σχετικές ειδήσεις
Η Κόκκινη Γραμμή: Ομαδική έκθεση στην γκαλερί ARTZONE 42
11.01.2017 11:51
Η γκαλερί Art Zone 42 φιλοξενεί από τις 12 Ιανουαρίου ως τις 4 Φεβρουαρίου 2017 την ομαδική έκθεση με τον τίτλο Η Κόκκινη Γραμμή σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.
ΜΑΠΑ: έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στον Πολυχώρο Area 364
09.12.2016 14:26
Ο Πολυχώρος Area 364 παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, των Μάιπα Πέτρου και Πάλλη Γιάννη, με τίτλο ΜΑΠΑ.
Watercolours: Έκθεση ζωγραφικής του James Foot στην Image Gallery
23.11.2016 13:27
Ο άγγλος καλλιτέχνης James Foot πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο “Watercolours” στην Image Gallery στην Αθήνα.
Coocles!: Έκθεση της Δέσποινας Τσιαπάρα στην γκαλερί ARTZONE 42
04.04.2016 12:46
Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 εγκαινιάζεται στην γκαλερί ARTZONE 42 η ατομική έκθεση της Δέσποινας Τσιαπάρα με τίτλο ‘Coocles!’.
Erase and Rewind: έκθεση του Αντώνη Γιακουμάκη στη γκαλερί Art Zone 42
04.03.2016 14:52
Τη νέα ενότητα έργων του με τίτλο Erase and Rewind παρουσιάζει ο Αντώνης Γιακουμάκης στην γκαλερί ArtZone 42, σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.