Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ζωής Χατζηγιαννάκη με τίτλο “Μυστικά και κρίσεις”.

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, στις 19:30, και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουνίου 2013.

 

Οι φωτογραφίες της νέας δουλειάς της Ζωής Χατζηγιαννάκη έχουν ως κεντρικό θέμα κτίρια που στεγάζουν δηµόσιους οργανισµούς στο κέντρο της Αθήνας. Σε κάθε δίπτυχο, η εικόνα του κτιρίου αντιπαραβάλλεται µε µια µεγεθυµένη λεπτοµέρεια της ίδιας φωτογραφίας. Οι θολές αυτές εικόνες µοιάζουν να υπαινίσσονται τα όσα συµβαίνουν µέσα στα κτίρια, σαν να προσπαθούν να εντοπίσουν κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία πίσω από τις προσόψεις τους. Τίποτα όμως τελικά δεν αποκαλύπτεται και παραμένει μόνο η ασάφεια. Μια ιδέα που παραπέµπει στη φωτογραφία του πάρκου στην ταινία «BlowUp» του Αντονιόνι (1966).

 

Όπως σημειώνει και η Δέσποινα Ζευκιλή στον κατάλογο της έκθεσης*, «oι ανεξιχνίαστες λεπτοµέρειες των δηµόσιων κτιρίων δεν µένουν στο προφανές σχόλιο του µάταιου αιτήµατος για διαφάνεια, καλώντας µας να σκεφτούµε πιο προσεκτικά την ίδια µας την ανάγκη να δούµε πίσω από τις προσόψεις των θεσµών. Όπως µε το κυνήγι φαντασµάτων στο πάρκο ο Αντονιόνι σχολιάζει µεταξύ άλλων την επιφανειακότητα του swingingLondon των 60’s, η εγγενής αδυναµία διαλεύκανσης της σκοτεινής πλευράς των δηµόσιων κτιρίων που υπονοούν οι φωτογραφίες της Χατζηγιαννάκη, θα µπορούσε να ειδωθεί και ως µια αναφορά στην ψυχολογία της κρίσης στην Αθήνα του σήµερα αλλά και στη αδυναµία κατανόησης της παγκοσµιοποιηµένης γλώσσας της ύφεσης, που επιβλήθηκε από τη µία στιγµή στην άλλη µέσω των µίντια δικαιολογώντας τη διαρκή υποβάθµιση της ζωής µας µε δυσνόητα οικονοµικά στοιχεία».

 

*Οι φωτογραφίες της Ζωής Χατζηγιαννάκη έχουν εκδοθεί σε κατάλογο με τίτλο Μυστικά και Κρίσεις απο την CubeArtEditions και θα διατίθεται στο βιβλιοπωλείο της γκαλερί.


Φωτογραφία 1: Athens Town Hall (from the Secrets and Crises series)

2010-2012

c-print

150 x 160 cm

 

Φωτογραφία 2: Public Power Corporation S.A (from the Secrets and Crises series)

2010-2012

c-print

150 x 160 cm