Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Πρώτη Γραφή: 6 κείμενα + 6 συγγραφείς, από το Κ.Θ.Β.Ε.

Πρώτη Γραφή:  6 κείμενα + 6 συγγραφείς, από το Κ.Θ.Β.Ε.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θέλοντας  να συμβάλει στον  διάλογο για το αν γράφεται θέατρο, σήμερα, στην Ελλάδα και σε θέματα που αφορούν στη μορφή, το ύφος αλλά και τη θεματολογία των σύγχρονων ελληνικών έργων, εγκαινιάζει την «Πρώτη Γραφή».

 

Πρόκειται για μια νέα δράση που θα προσπαθήσει να δώσει ένα  «πρώτο δείγμα γραφής», φιλοδοξώντας να φέρει κοντά ανθρώπους του θεάτρου, συγγραφείς και κοινό.

Η «Πρώτη Γραφή» προτείνει έξι νέα ελληνικά κείμενα, που δεν έχουν παρουσιαστεί στη σκηνή , γραμμένα από ισάριθμους νέους συγγραφείς (τέσσερις εκ των οποίων κάνουν την πρώτη τους απόπειρα στη θεατρική γραφή), ηλικίας 25 έως 40 ετών. Σε συνεργασία μαζί τους, ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αναλαμβάνουν να δώσουν ζωή στα κείμενα αυτά, μέσα από μια «πρώτη ανάγνωση», με τη μορφή αναλογίου.

Πρόκειται για έργα που συλλέχθηκαν από το σύνολο των κειμένων, τα οποία στέλνονται κάθε χρόνο στο ΚΘΒΕ, ως προτάσεις για το ρεπερτόριό του. Η απουσία σύγχρονων ελληνικών κειμένων από το ρεπερτόριο των θεάτρων, η συχνή χρήση κειμένων μη θεατρικών με τη μορφή συρραφών ή διασκευών για το θέατρο καθώς και η επικράτηση του ξένου ρεπερτορίου στάθηκαν το έναυσμα για μια συγκροτημένη προσπάθεια, αφενός ανάδειξης αξιόλογων νέων κειμένων και αφετέρου εξέλιξης της θεατρικής γραφής μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης με τους ηθοποιούς και μιας πρώτης παρουσίασης στο κοινό.

 

Η «Πρώτη Γραφή», δεν είναι τελικά, παρά το αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της ζύμωσης: ανάμεσα στο συγγραφέα, το κείμενο και την «παράσταση».

 

Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ

Η ψυχή ενός λαού είναι η γλώσσα του. Τα «εικονίσματα» της παράδοσης και της μνήμης του είναι ο γραπτός και ο προφορικός του λόγος, η διαχρονία της γλωσσικής εμπειρίας με τις αρμονίες και τις αντιθέσεις της.

Ανήκοντας σ’ εκείνους που πιστεύουν στο ελληνικό ρεπερτόριο, ως πρώτιστη επιλογή, διαπιστώνω την ανάγκη μιας καινούργιας γραφής, από νέους ανθρώπους του θεάτρου, που μπορούν να κομίσουν τις εμβιώσεις και τα αφηγήματα της δικής τους εμπειρίας στο θεατρικό λόγο. Η σκηνή του θεάτρου χρειάζεται «νέο αίμα» στο επίπεδο της συγγραφής και της ερμηνείας. Η πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ με την «Πρώτη Γραφή» είναι μια προσπάθεια να δοθεί βήμα για να αρθρωθούν νέα ελληνικά έργα.

Ας αγκαλιάσουμε όλοι αυτή την προσπάθεια με τα πιθανά προτερήματά της και με τις αδυναμίες της, γιατί αυτό που αξίζει είναι το να προσπαθεί κανείς και χωρίς να πετυχαίνει πάντα απόλυτα τον στόχο του• να στρέφεται προς αυτόν, όσο υψηλός και φιλόδοξος κι αν είναι. Οι μελλοντικοί συγγραφείς ζουν κάπου ανάμεσά μας. Ας τους επιτρέψουμε να εμφανιστούν και ας δώσουμε στη γενιά τους την ευκαιρία που αξίζει.

Σωτήρης Χατζάκης

 

«Πρώτη Γραφή»: 6 κείμενα + 6 συγγραφείς …σε αναλόγιο

 

Συντελεστές:

Επιμέλεια Δράσης: Αμαλία Κοντογιάννη

Εικαστική Επιμέλεια: Δήμητρα Γιοβάνη

Ηχητική επιμέλεια: Στέλιος Ντάρας

Φωτιστική επιμέλεια: Τάσος Δαηλίδης

Οργάνωση Παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

 

•             Τα κείμενα έχουν υποστεί επεξεργασία για τις ανάγκες του αναλογίου

 

Στο πλαίσιο της «ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ», θα παρουσιαστούν τα εξής κείμενα:

 

1.  «DEMONSTRATION» της Λαμπρινής Αγγελίδου - Τρίτη 21  Μαΐου, 8μ.μ.

Η Πόλις: Λαμπρινή Αγγελίδου

Ο Άντρας: Γιάννης Καραμφίλης

 

Επιμέλεια Κίνησης: Κώστας Γεράρδος

 

Η Λαμπρινή Αγγελίδου είναι ηθοποιός . Είναι η πρώτη της απόπειρα στη θεατρική γραφή.

 

2. «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΓΡΑΦΤΗΚΕ» του Κώστα Καραφύλλη-  Τρίτη 21  Μαΐου, 9μ.μ.

 

Αφηγητής: Στέργιος Τζαφέρης

Δικαστής: Χρίστος Νίνης

Δάσκαλος: Γιώργος Σφυρίδης

Έμπορος: Θανάσης Δισλής

Στρατηγός: Γιάννης Χαρίσης

Μητέρα: Σοφία Καλεμκερίδου

Ερωμένη: Ελένη Κιλινκαρίδου

 

Ο Κώστας Καραφύλλης ασχολείται με τη θεατρική γραφή από το 2000. « Η ιστορία που δε γράφτηκε» αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά παρουσία του στο χώρο του θεάτρου.

 

3. «‘ΑΥΤΕΙ’ ΜΕΣΑ ΤΟΥ» του Δημήτρη Καρακάση- Τετάρτη 22  Μαΐου, 8μ.μ.

 

Παύλος: Ιορδάνης Αϊβάζογλου

Θωμάς:Χρήστος Νίνης

Ειρήνη: Πολυξένη Σπυροπούλου

Χρήστος: Θάνος Φερετζέλης

 

Ο Δημήτρης Καρακάσης είναι ψυχίατρος. Ασχολείται με τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο. Είναι η πρώτη του απόπειρα στη θεατρική γραφή.

 

4. «Ο ΚΑΝΙΒΑΛΟΣ» του Δημήτρη Ζουγκού- Τετάρτη 22  Μαΐου,  9μ.μ.

 

Ένκι: Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Μέλχιοτ: Γιάννης Ρήγας

Ινάννα: Λίλα Βλαχοπούλου

Κλαρόν: Τρυφωνία Αγγελίδου

Κύριος: Βαγγέλης Χαλκιαδάκης

Πατέρας – Παιδάκι: Ελένη Κιλινκαρίδου

 

Ο Δημήτρης Ζουγκός είναι συγγραφέας και ποιητής . Έργο του  έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

5.  «ΕΞΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΒΗΜΑΤΑ» της Στέλλας Παπαδημητρίου

Πέμπτη 23 Μαΐου, 8μ.μ.

 

Αυτή:  Λίλα Βλαχοπούλου

Η Άλλη: Πολυξένη Σπυροπούλου

 

Η Στέλλα Παπαδημητρίου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Είναι η πρώτη της απόπειρα στη θεατρική γραφή.

 

6.  «ΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ» του Ευριπίδη Ταρασίδη- Πέμπτη 23 Μαΐου, 9μ.μ.

 

Αίσωπος: Θάνος Φερετζέλης

Όμηρος: Βαγγέλης Χαλκιαδάκης

Αστική Δημοκρατία: Τρυφωνία Αγγελίδου

Παπάς: Θανάσης Δισλής

Σάμουελ Μπέκετ: Γιώργος Σφυρίδης

Πραγματικότητα: Αμαλία Ταταρέα

Φόβος:  Λίλα Βλαχοπούλου

Τρόμος:  Κωνσταντίνος Χατζησάββας

 

Ο Ευριπίδης Ταρασίδης σπουδάζει κινηματογράφο. Είναι η πρώτη του απόπειρα στη θεατρική γραφή

 

•  Η «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΦΗ» θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 10.00 μ.μ. με ανοιχτή συζήτηση - Στρογγυλό τραπέζι: "Σύγχρονο ελληνικό έργο: γράφεται; δημοσιεύεται; ανεβαίνει;"

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Τιτανομαχίες, της Νατάσας Σίδερη στο Εθνικό Θέατρο
13.02.2017 17:17
Το Εθνικό Θέατρο στηρίζοντας τη νέα Ελληνική δραματουργία και τους νέους Ελληνες συγγραφείς, θα παρουσιάσει το δεύτερο έργο «Τιτανομαχίες» της Νατάσσας Σίδερη στο πλαίσιο της δράσης «Συγγραφέας του μήνα», από 1 έως και 11 Μαρτίου, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», σε σκηνοθεσία Υρώς Μανέ.
20.12.2016 12:34
Ο Δημήτρης Δημόπουλος και η Λίνα Καλπαζίδου σκηνοθετούν τον πιο απολαυστικό και εορταστικό Τσέχωφ στα πλαίσια του φεστιβάλ των Θεατρικών Συνθέσεων και του αφιερώματος στους Ρώσους συγγραφείς στο Beton7 από τις 9 Ιανουαρίου 2017 και για 4 Δευτερότριτα.
Σημειώσεις από το υπόγειο, του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι στις Θεατρικές Συνθέσεις 2016
25.10.2016 16:43
Ανοίγοντας το "Φεστιβάλ των θεατρικών Συνθέσεων' στο Beton7 με θέμα: ‘’Ρώσοι συγγραφείς – Από τον Ουμανισμό του Πούσκιν στον ποιητικό ρεαλισμό του Τσέχωφ’’ παρουσιάζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου ώρα 21:00 και για οκτώ παραστάσεις το έργο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι ‘’Σημειώσεις από το υπόγειο’’ σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Πέρη Μιχαηλίδη.
Ζευγάρια, του Χάρολντ Πίντερ στο Θέατρο Εξαρχείων
29.09.2016 14:43
Ο Τάκης Βουτέρης κι η Αννίτα Δεκαβάλλα γιορτάζουν τα 40 χρόνια του Θεάτρου Εξαρχείων, ανεβάζοντας Πίντερ για πρώτη φορά. Έναν «σύγχρονο κλασικό» συγγραφέα, απόλυτα ταιριαστό με το μέχρι τώρα ρεπερτόριο του Θεάτρου Εξαρχείων, που έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό σύγχρονους συγγραφείς, με έργα που ανέβαιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως το ΤΙΜΗΜΑ και άλλα έργα του Άρθουρ Μίλλερ, η ΆΓΡΙΑ ΔΥΣΗ του Σέπαρντ, η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ του Φρέιν, η ΚΥΡΙΑ ΚΛΑΪΝ του Ράιτ κ.α.
Πρόγραμμα της Ομάδας Νάμα για την θεατρική περίοδο 2016-2017
26.08.2016 10:53
Η θεατρική Ομάδα Νάμα της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου την φετινή θεατρική περίοδο για πρώτη φορά θα δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα σε δύο θέατρα με τέσσερις παραστάσεις.