Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Κουαρτέτα με πιάνο των Μότσαρτ και Μπραμς, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Κουαρτέτα με πιάνο των Μότσαρτ και Μπραμς, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Ο Κύκλος Συναυλιών Μουσικής Δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ολοκληρώνεται με τα πρώτα κουαρτέτα με πιάνο των Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Γιοχάνες Μπραμς ερμηνευμένα από τους Δημήτρη Αγγελίδη (βιολί), Τάνια Χαριτοπούλου (βιόλα), Ισίδωρο Σιδέρη (βιολοντσέλο), Θανάση Τρικούπη (πιάνο), στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου “Φίλιππος Νάκας”, την Δευτέρα 13 Μαϊου, στις 20.30.

 

Το Κουαρτέτο με πιάνο αρ.1 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ θεωρείται το πρώτο μείζον έργο που γράφτηκε ποτέ για πιάνο, βιολί , βιόλα και βιολοντσέλο, έναν ασυνήθιστο, δηλαδή, συνδυασμό οργάνων για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Το συνέθεσε ο ιδιοφυής Αυστριακός το 1785, κατά παραγγελία, μάλιστα, του σημαντικού Βιεννέζου εκδότη Φραντς Άντον Χοφμάιστερ. Πάντως, η έκδοσή του έργου λίγο μετά δεν σημείωσε την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της γραφής και των δεξιοτεχνικών απαιτήσεων στα μέρη όλων των οργάνων. Το Κουαρτέτο με πιάνο αρ.1 του Γιοχάνες Μπραμς είχε πρωτοπαρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Βιέννη τον Νοέμβριο του 1862, με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Μπραμς έπαιξε ο ίδιος δημοσίως έργο του μουσικής δωματίου. Το πρώτο κουρτέτο με πιάνο του Μπραμς θεωρείται αντιπροσωπευτικό του τρόπου με τον οποίο ο συνθέτης υλοποιούσε τις μουσικές του ιδέες δίνοντας νέες διαστάσεις και προοπτικές σε παλιές δομικές μορφές κι αποδεικνύοντας τελικά πως, με μία φρέσκια ματιά, αυτές θα μπορούσαν να υπηρετήσουν καινούριες μουσικές ιδέες και αντιλήψεις.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Δευτέρα, 13 Μαϊου, 20.30

Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου «Φ.Νάκας»

 

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756–1791)

Κουαρτέτο με πιάνο αρ.1 σε σολ ελάσσονα, Κ.478

 

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833–1897)

Κουαρτέτο με πιάνο αρ.1 σε σολ ελάσσονα, έργο 25

 

Δημήτρης Αγγελίδης, βιολί

Τάνια Χαριτοπούλου, βιόλα

Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο

Θανάσης Τρικούπης, πιάνο

Σχετικές ειδήσεις
Ο Σκαλκώτας και τα πνευστά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.02.2017 16:14
Οι συνθέσεις για πνευστά του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), δημιουργίες τεχνικής τελειότητας και υψηλής αισθητικής, αποτελούν λαμπρά μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού, όπως άλλωστε το σύνολο της εργογραφίας του, η οποία εξακολουθεί να συγκινεί τον σημερινό ακροατή και να κεντρίζει το ενδιαφέρον του. Έτσι, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 8:30 το βράδυ, το κοινό της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τη Σονάτα κοντσερτάντε για φαγκότο και πιάνο, τα Κουαρτέτα αρ. 1 και αρ. 2 για πιάνο και πνευστά, το Κοντσερτίνο για όμποε και πιάνο και το Κοντσερτίνο για τρομπέτα και πιάνο. Τα έργα ερμηνεύουν οι: Σπύρος Κοντός (όμποε), David Tomàs Realp [Νταβίντ Τομάς Ρεάλπ] (φαγκότο), Γιάννης Καραμπέτσος (τρομπέτα) και Λητώ Θώμου (πιάνο).
Πράξεις για 5 από το Ventus Ensemble στις Άλλες Παράλληλες
06.02.2017 16:40
Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου το σύνολο Ventus Ensemble συμμετέχει στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα με μια ξεχωριστή συναυλία δωματίου στην οποία θα παρουσιαστούν τα κουιντέτα για πνευστά και πιάνο των Μότσαρτ και Μπετόβεν, ενώ παρεμβάλλεται το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Sing! (2011) του Κορνήλιου Σελαμσή.
If Not For You:  Αφιέρωμα στον Bob Dylan στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
09.12.2016 11:29
Το Hellenic American College / Hellenic American University και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στον Αμερικανό μουσικό θρύλο Bob Dylan, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η εκδήλωση, μια βραδιά με μουσική και στίχους του Bob Dylan, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30 στο θέατρο της οδού Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.
Πέντε Χώρες, Μια Εποχή: Έργα για φωνή και πιάνο στο Ωδείο Αθηνών
07.04.2016 12:17
Η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου και η πιανίστα Μαρία Μυλαράκη θα ερμηνεύσουν στις 11 Απριλίου 2016 στο Ωδείο Αθηνών στις 20:00 έργα των O. Respighi, Γ. Χρήστου, B. Britten, D. Milhaud και H. Eisler.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.