Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
Book Review: Τι είπε στ’ αλήθεια ο Γιουνγκ – Ε.Α. Μπένετ
Δημοσίευση: Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 13:32
Book Review: Τι είπε στ’ αλήθεια ο Γιουνγκ – Ε.Α. Μπένετ

Μια μελέτη για την ψυχική διάσταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες, σύμφωνα με την επιστημονική θεώρηση του Γιουνγκ είναι το βιβλίο αυτό του Ε.Α. Μπένετ που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Από την Τέσυ Μπάιλα

 

Ο συγγραφέας παρουσιάζει ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν αντίστοιχα τον τρόπο που ένας άνθρωπος επιλέγει να συμπεριφερθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο και μάλιστα ποιοι από αυτούς καθορίζουν την αφοσίωσή του σε αυτές τις επιλογές ή την τάση του να μετακινείται και να αλλάζει πεδίο ενδιαφέροντος. Η διαχρονικότητα της σκέψης του Γιουνγκ είναι ένα θέμα που αξίζει να σταθεί ο αναγνώστης. Ο Γιουνγκ παραμένει σύγχρονος ακόμη και τόσα χρόνια μετά και μάλιστα μέσα σε κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές που συντελέστηκαν αναμφίβολα και γι αυτό το λόγο η παρουσίαση της γίνεται μια γοητευτική διαδικασία .

 

Επηρεασμένος από τη φροϋδική μελέτη για τη σημασία της πρώιμης παιδικής ηλικίας στη ψυχαναλυτική έρευνα ενός ατόμου ο Γιουνγκ μελετά την ώριμη ηλικία και τις συμπεριφορές που καθορίζονται από αυτή για να καταδείξει ότι είναι σημαντικό να αναζητήσουμε όλες εκείνες τις διεργασίες που γίνονται η αφορμή για την προσωπική εξελικτική πορεία ενός ανθρώπου. Η θεωρία του Γιουνγκ όμως δεν στέκεται μόνο σ’ αυτό. Συσχετίζει την εξέλιξη αυτή απόλυτα με την πορεία της σεξουαλικής ταυτότητας ενός ανθρώπου. Κατά τον Γιουνγκ η προσέγγιση μιας ατομικής ταυτότητας συνδέεται ανεπίλυτα με τη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών.

 

Το έργο του Γιουνγκ βρίθει συμβολισμών και η ανάλυσή του περί animus και anima μαρτυρούν την προσωπική του προσέγγιση στο θέμα των έμφυλων διαφορών ωστόσο δεν σταματούν εκεί αλλά προχωρούν και στην παρουσίαση των σχέσεων εγώ με το υπερεγώ, στη συνειδησιακές συγκρούσεις τους αλλά και στη λειτουργία της μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης που είναι εξαιρετικής σημασίας για τον σύγχρονο μελετητή συμπεριφορών. Οι σχέσεις των δύο φύλων, η απρόσκοπτη έλξη ή απώθησή τους έγιναν αντικείμενο της μελέτης του. Ο Γιουνγκ προσεγγίζει την έμφυλη διαφορετικότητα με συντηρητικό τρόπο και την αποδέχεται ως αποτέλεσμα του διαφορετικού ασυνειδήτου ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες τονίζοντας ότι μέσα σε κάθε γυναικεία ψυχή υπάρχουν αρσενικά στοιχεία και το αντίστροφο.

 

Η επεξεργασία των ονείρων μέσω της ζωγραφικής είναι ένα θέμα που επίσης απασχολεί τον Γιουνγκ, σύμφωνα με τον οποίο η μελέτη τους αρκεί για να προσεγγιστεί η αμφισημότητα μιας προσωπικότητας. Μεταγενέστερος του Φρόιντ ο Γιουνγκ προχώρησε στη χρήση νέων μεθοδολογιών και διερεύνησε μύθους, θρησκευτικές αντιλήψεις, βιώματα και πολιτισμικά δεδομένα για να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

 

Το βιβλίο γραμμένο από τον προσωπικό του φίλο Μπένετ γίνεται ένας πολύτιμος οδηγός κοινωνικής συμπεριφοράς των ανθρώπων. Και αυτό που το κάνει τόσο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας κατορθώνει να παρουσιάσει έτσι τη σκέψη και τις θεωρίες του Γιουνγκ ώστε να γίνονται οικείες σε όλους μας χωρίς να μειώνεται καθόλου η επιστημονική τους αξία. Μια πραγματεία για την αναλυτική Ψυχολογία γραμμένη με έναν επιστημονικό αλλά και άμεσο, εύληπτο τρόπο ώστε και ο αμύητος στον συγκεκριμένο κλάδο αναγνώστης να μπορεί να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των νοημάτων και να αποκωδικοποιεί τη διείσδυση του Γιουνγκ σε έννοιες συγκεκριμένες που αναπτύχθηκαν από τον ίδιο αλλά και από τους επιγόνους του.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ είναι από τις προσωπικότητες της ψυχολογίας για τις οποίες όλοι έχουν ακουστά, αλλά τα γραπτά τους είναι λιγότερο οικεία ... Το "Τι είπε στ’ αλήθεια ο Γιουνγκ" προσφέρει μια εξαιρετική εισαγωγή στις κυριότερες ιδέες του Γιουνγκ, σε μια γλώσσα προσιτή στον καθένα.  Ο Έ. Ά. Μπένετ ήταν προσωπικός φίλος του. Αντάλλασσαν ιδέες για πολλά χρόνια, έτσι αυτά που έχει να πει διαθέτουν μια αυθεντικότητα που δύσκολα συναντάμε σε άλλες πραγματείες για τον Γιουνγκ.  Κάθε τολμηρή εικασία, κάθε σαρωτική θεωρία της ξεχωριστής εξηντάχρονης σταδιοδρομίας του ως αναλυτή ψυχολόγου προέκυψε οργανικά από την καθημερινή δουλειά του Γιουνγκ ως θεραπευτή. Ο Γιουνγκ μελετώντας τη μυθολογία θεμελίωσε μια ολόκληρη νέα επιστήμη των συμβόλων και της ερμηνείας τους ως αρχετύπων στο "συλλογικό ασυνείδητο". Σ' αυτή την καλογραμμένη επισκόπηση, ο Μπένετ καλύπτει το υπόβαθρο και την ανάπτυξη της σκέψης του Γιουνγκ, τις ταξινομήσεις της προσωπικότητας, την ανάλυση των στοιχείων της προσωπικότητας, το ασυνείδητο, τα όνειρα, την ενεργητική φαντασία, τον αλχημικό συμβολισμό και τη φιλοσοφία , την ψυχοθεραπεία και τη σχέση του Γιουνγκ με τον Φρόιντ. 

Η επιλογή του υλικού από τον συγγραφέα είναι συνετή και η έκθεσή του δείχνει επιδέξια μαεστρία.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.